• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 24 °C

Türk bilim insanları Antarktika’daki çalışmalarını tamamladı

Türk bilim insanları Antarktika’daki çalışmalarını tamamladı
Antarktika kıtasında bilimsel araştırmalar yapan Türkiye’nin farklı üniversitelerinden bilim insanları, kıtadan ayrıldı.

Türkiye’ye dönüş öncesinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te açıklamada bulunan Sefer lideri, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Bayram Öztürk, değişik üniversitelerden 13 bilim insanıyla gerçekleştirilen araştırmanın, başarıyla sonuçlandığını söyledi. 

"Türkiye’nin parlamentoda bulunan Antarktika çevre protokolünün bir an önce imzalanması gerekmektedir" diyen Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer Türkiye kıtada üs kuracaksa ve danışman ülke olacaksa, çevre protokolünün imzalanması bizi çok avantajlı hale getirecektir. Ayrıca amacımız Türkiye’nin üs kurması halinde üste çalışacak araştırmacı kadrosunu yetiştirmektir."

"Umudumuz Türk bayrağının daimi dalgalandığı bir üste çalışmak"

Türkiye'de kutuplara yönelik bilimsel çalışma amacıyla kurulmuş tek resmi merkez olan İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi (Polrec) adına İstanbul Teknik Üniversitesi’nden heyete katılan sefer yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek de "Türkiye’nin dünya çapında görünürlüğüne büyük katkı sağlayacağına inandığım bu büyük adımda yer almaktan çok mutluyum. Umudumuz odur ki ilerleyen yıllarda Türk bayrağı taşıyan bir gemi ile Türk bayrağının daimi olarak dalgalandığı bir üste çalışmalarımızı yürütebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Antarktika’daki "Karaali Kayalıkları" ve "İnan Tepesi"

Antarktika’yı ziyaret eden ilk Türk bilim insanı olan Atok Karaali’nin ismini taşıyan “Karaali Kayalıkları”nın adlandırılmasının 1968 yılında Antarktika Adları Danışma Kurulu tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Antarktika’da bulunan “İnan Tepesi” de Koç Üniversitesi Rektörü ve Polrec Bilim Kurulu Üyesi Umran İnan’ın adını taşıyor. 

Uğruna savaşılmamış tek toprak parçası Antarktika

Araştırma ekibinden alınan bilgilere göre dünyada bugüne kadar uğruna savaşılmamış tek yer olarak bilinen kıtada, Antarktika Antlaşması’na taraf ülkelerin 101 bilimsel araştırma istasyonu bulunuyor.
Türkiye neden Antarktika’da olmalı

Araştırma ekibinden edinilen bilgilere göre bugünkü koşullarda, Türkiye'nin kıtada bilimsel araştırma yapacak gemi, teçhizat ve donanıma sahip olduğu ve halihazırda kıtada bilimsel araştırma yürüten ve kıtayla ilgili bilimsel araştırmalara imza atmış bilim insanlarına sahip olduğu belirtiliyor.

Son yıllarda uluslararası konjonktürde kutup bölgelerine artan ilgi çerçevesinde Türkiye'nin Antarktika ile ilgili çalışmalara "Danışman Devlet" statüsüne sahip olması durumunda ilk elden dahil olmasının, kıtanın yönetiminde söz sahibi olmasının önem arzettiği bilim çevrelerinde sıkça dile getirildiği ifade ediliyor.

Bilim insanlarının, sınırsız bir tatlı su ve balıkçılık kaynağı barındıran kıtada, aynı zamanda sadece Weddell ve Ross denizlerinde yaklaşık olarak 50 milyar varil petrol rezervi olduğunu tahmin ettiği vurgulanıyor.

Türkiye’nin güncel yeterli koşullarıyla "Danışman Devlet Statüsü” kazanması sonrasında kıtada bilimsel araştırmaların yapılabilmesi ve bu amaçla üs kurulması sonrasında Türkiye’nin de kıta yönetiminde söz sahibi olabileceği belirtiliyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim