• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 12 °C

Türk bayraklı M/V BILAL BAL, Şile açıklarında battı

Türk bayraklı M/V BILAL BAL, Şile açıklarında battı
Türk bayraklı 78 metre uzunluğundaki M/V BILAL BAL isimli kargo gemisi, Şile açıklarında battı. Mürettebatı ve gemiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Türk bayraklı 1974 yapımı M/V BILAL BAL isimli kargo gemisinin Gemlik'ten Ereğli'ye giderken Şile açıklarında battı. 78,5 metre uzunluğundaki gemide bulunan 11 mürettebatı arama çalışmaları sürüyor. Kayıp mürettebarın aileleri ve yakınları da olay yerinde, arama çalışmalarını takip ediyor.

2999 DWT taşıma kapasitesine sahip M/V BILAL BAL isimli kargo gemisi, Gemlik Rodaport Limanı'ndan aldığı demir yükünü Zonguldak Ereğli Limanı'na götürürken, Şile açıklarında radardan kayboldu. Gemiden en son sinyal alınan bölge ve çevresinde arama çalışmaları sürüyor.

Arama çalışmalarına, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Daire Başkanı Arslan Dede ve Suat Barlas'ın​ Kıyı Emniyeti filosunda bulunan acil müdahale gemisi 'ERV NENE HATUN' ile destek verdiği öğrenildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma gemisi, Kıyı Emniyeti römorkörleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı AV 212 tipi arama kurtarma helikopteri ile gemiyi ve mürettebatını havadan ve denizden arama çalışmaları devam ediyor. 

sile_5.jpg

Can simidi ve sal bulundu

Arama çalışmalarında üzerinde "Bilal Bal" yazılı can simidi ile "ORAPİN 4" yazılı şişme can salı bulundu. Çalışmaların Şile'nin Ağva Karacaköy'den 12 deniz mili uzaklıkta sürdürüldüğü belirtildi. 

Kuru yük gemisinde bir kaptan, bir ikinci kaptan, başmühendis, ikinci makinist, iki gemi ustası, iki gemici, iki yağcı ve bir aşçı olmak üzere 11 kişilik mürettebat bulunduğu öğrenildi. 

sile_3.jpg

Gemide bulunan mürettebatın isimleri

Geminin batış sebebi henüz bilinmezken, can salının gemi battıktan sonra kendiliğinden su yüzüne çıktığı düşünülüyor. Haber alınamayan mürettebatı ve gemiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Gemide bulunan mürettebatının isimleri ise şöyle;

Kaptan Refik Telci, İkinci Kaptan Cüneyd Yedican, Başmühendis Ali Doğan, İkinci Makinist Hüsamettin Yazıcı ile gemiciler Mert İlkmen, Nihat Küçük, Aşkın Küçük Nedim Alicem, Sabri Yıldırım, Engin Selçuk, Vedat Odabaşı.

Geminin sahibi ve oğluda batan gemideydi

Batan gemide bulunan Nihat Küçük'ün geminin sahibi olduğu ve aynı zamanda oğlu Aşkın Küçük'ün de aynı gemide olduğu öğrenildi.

Kayıp denizciler için hipotermi riski var

NTV Canlı Yayını'na telefonla katılan Deniz Arama Kurtarma Birliği Başkanı Umur Zamanoğlu da geminin eski olmasına dikkat çekti. 

Geminin karadan 20-24 kilometre açıkta battığını söyleyen Zamanoğlu, bu bölgede deniz suyu sıcaklığının çok düşük olduğunu söyledi ve kayıp mürettebat için hipotermi riski bulunduğunu belirtti. 

Zamanoğlu, "Sal gemi battığında otomatik olarak çıkar. Vardiyada sadece bir kişinin köprü üzerinde olma ihtimali ağır basıyor. Geminin karakutusunda bütün kayıtlar bulunur. Gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sonrasında gerekli açıklamalar yapılacaktır" diye konuştu.

Arama çalışmaları havadan görüntülendi

Şile açıklarında batan Türk Bayraklı M/V BILAL BAL isimli kargo gemisinin arama kurtarma çalışmaları havadan görüntülendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından, itfaiye yangın söndürme helikopteri "Alev Kartalı" arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere görevlendirildi.

sile_1.jpgsile_2.jpg

Başbakan Binali Yıldırım'dan ilk açıklama  

Başbakan Binali Yıldırım, batan Türk bayraklı M/V BILAL BAL ile ilgili; "Maalesef dün gece Karadeniz'in kuzeyinde bir kosterimiz bilinmeyen bir nedenle batmıştır. Personeli arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşallah personele sağ salim ulaşırız. Bir kez daha bu olaydan dolayı da gemide bulunan personelin yakınlarına geçmiş olsun diyorum. Arama kurtarma çalışmaları, inşallah başarıyla tamamlanmış olur." dedi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı açıklama yaptı

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Şile açıklarında haber alınamayan gemiyle ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Gemlik limanından Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78.5 metre boyunda "BILAL BAL" isimli gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alındığı belirtildi.

Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınan gemiye ve personeline ulaşılamadığı belirtilen açıklamada, "Gemide Türk vatandaşı 11 mürettebat vardır. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti icra etmek üzere; 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 3 Sahil Güvenlik Botu görevlendirilmiştir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "İcra edilen arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur. Arama Kurtarma faaliyetlerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün 5 kurtarma botu da iştirak etmektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığından da, insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı (ROV) destekli bir denizaltı kurtarma gemisi talebi yapılmıştır. Arama kurtarma faaliyetlerine halen devam edilmektedir."

Geminin Özellikleri:

IMO: 7358664
MMSI: 271000077
Çağrı İşareti: TCBR6
Bayrak: Türkiye [TR]
AIS Vessel Type: Cargo
Gross Tonnage: 1863
DWT: 2999 t
Length Overall x Breadth Extreme: 78.52m × 13.09m
Yapım Yılı: 1974

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kemal sonmez
01 Kasım 2017 Çarşamba 09:24
09:24
74 yapısı gemileri ısrarla çalıştırıp bedelini mürettebata hayatlarıyla ödetiyorlar. bu zihniyet yok olsun artık, herkesin ailesi var. umarım ölen olmamıştır ve herkes bulunur.
46.196.104.82
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim