• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türk bayraklı gemilere özel güvenlik

Türk bayraklı gemilere özel güvenlik
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla Türk bayraklı gemilerde özel güvenlik personeli bulundurulması yolunda mevzuat hazırlığı başlatıldı.

Deniz haydutluğu ile mücadelede Türkiye açısından yeni bir döneme giriliyor. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından  yürütülen çalışmalarla Türk bayraklı gemilerde özel güvenlik personeli bulundurulması yolunda mevzuat hazırlığı başlatıldı.

Deniz haydutlarınca kurban olarak seçilen gemilerin taşıdığı yükler hedef alındığı gibi, maalesef can kayıpları dahi yaşanabiliyor. Saldırıya uğrayan gemi personeli çeşitli mağduriyetlere maruz kalıyor. Bu personelin aileleri, bazen aylar boyunca yakınlarından haber alamıyorlar.

Bununla birlikte dünya deniz ticaretinin önünde ciddi bir engel teşkil eden, alınan ek güvenlik tedbirleri ve artan riskler nedeniyle sigorta primleri ile birlikte navlunları arttıran deniz haydutluğu maalesef tüm dünyayı olduğu gibi Türk denizcilik sektörünü de olumsuz etkiliyor. 2011 yılında deniz haydutluğunun dünya denizcilik sektörüne getirdiği yükün (Toplamda 6,6-6,9 milyar $) %81’i denizcilik şirketleri tarafından (5,3-5,5 milyar $); %19’u (1,3 milyar $) ise hükümetler tarafından karşılandı.. Toplamda ödenen fidye miktarı 160 milyon $, sigorta giderleri ise 635 milyon $ oldu. (Oceans Beyond Piracy Raporu)

Deniz haydutluğu dünya deniz ticaretini ciddi şekilde etkilemeye devam ederken bu sorunla mücadele etmek için, tavsiye edilen güvenlik koridorlarını kullanarak seyir yapılmasından ulusal konvoy geçişlerinin kullanılmasına kadar birçok önlem alınıyor.

Günümüzde bu önlemlere ek olarak gemide özel sözleşmeli silahlı güvenlik personeli bulunduruluyor. Hâlihazırda Türk mevzuatında Türk bayraklı gemilere ilişkin bu uygulama hakkında bir düzenleme bulunmaması ve sektörden gelen ciddi talepler neticesinde Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü koordinesinde hukuki düzenlemelerle ilgili çalışma başlatıldı.

20 Mart 2013 tarihinde Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen toplantıda konuyla ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda mevzuat hazırlama çalışması başlatıldı ve bir çalışma grubu kuruldu. Düzenli aralıklarla yapılacak olan toplantılarla önce hangi mevzuat değişikliklerinin gerekli olduğu ortaya konacak, ardından taslak bir mevzuat hazırlanacaktır. Ardından taslak mevzuat kurum ve kuruluşların onayına sunularak yasama aşamasına geçilmesi planlanıyor.

Mevzuat düzenlemesiyle Türk özel güvenlik şirketlerinin dünya çapındaki etkinliğinin ve pazar payının artması bekleniyor.

turk_gemi.jpg

turk_gemi1.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim