• BIST 9533.7
  • Altın 2486.238
  • Dolar 32.5001
  • Euro 34.7985
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 21 °C

Türk bayrağına geçecek yatlar, ÖTV ödemeyecek

Türk bayrağına geçecek yatlar, ÖTV ödemeyecek
ÖTV ve KDV düzenlemesinin Türk bayrağına geçecek olan tekne ve yat sahipleri için büyük avantajlar sağlıyor.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Türk denizlerinde dolaşan yatların yüzde 70’inin yabancı bayraklı olduğuna dikkat çekerek, ülkeye gelen yabancıların kıyılarda Türk bayrağı değil, İngiliz, Amerikan bayrakları gördüğünü söyledi. Türkiye’nin tanıtımı açısından bu görüntünün iyi olmadığını belirten Bayrak, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk bayraklı tekne sahibi olma arzusunun artacağını ifade etti. “Artık Türk bayraklarını Türk ve yabancı sularda göğüslerini gere gere dalgalandıracaklardır. Ayrıca Türkiye’nin tanıtımı açısından da çok önemli” dedi.

Milli Emlak’ın uyguladığı fiyatlar nedeniyle marinalara yat bağlama ücretlerinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Bayrak, “Yunanistan, Malta’daki marinalardan daha pahalı bizdekiler. Maliye bu konuda da bir adım atarsa vergi gelirleri de artmış olur. Çünkü teknesini marinaya bağlayan orada yemek yiyor, alışveriş yapıyor. Bunlar zengin insanlar. Ülkemize daha çok gelmeleri sağlanmalı. Marina fiyatları düzeltilirse potansiyel iki üç kat artar. Bu da turizm gelirlerimizin artması anlamına gelir” dedi. 

YATLAR MİLLİLEŞECEK!

Resmi Gazete'de yayınlanan ÖTV ve KDV düzenlemesinin Türk bayrağına geçecek olan tekne ve yat sahipleri için büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Güney Yat Genel Müdürü Vatan Daban yabancı bayraklı yatların 6'da birinin sahibinin Türk olduğunu belirtti. 

Güney Yat Genel Müdürü Vatan Daban, resmi verilere göre yurtiçinde bulunan yabancı bayraklı yatların 6 bininin sahibinin Türk olduğu halde yabancı bayrak çektiğini belirtti. Bugünkü düzenlemenin yurtiçinde ve yurtdışında tekne sahibi olup, yabancı bayrak çeken Türk vatandaşlarını ilgilendirdiğini belirten Daban, getirilen düzenlemeye ilişkin, 'Bu düzenleme 31.01.2017 tarihi itibariyle yurt içi ve yurtdışında yabancı bayraklı tekne sahibi olan Türk vatandaşlarını ilgilendiriyor. Bunlar teknelerine Türk bayrak çekmek istediklerinde yüzde 8 ÖTV, yüzde 18 KDV ödemeleri gerekiyordu. Bu düzenlemeyle artık teknelerini millileştirmek isteyen tekne sahiplerinin, ÖTV ödemelerine gerek kalmayacak, KDV de yüzde 18 yerine yüzde 1 ödenecek. Bunun için ilgili liman başkanlıklarına başvurarak kanundan yararlanmak istediklerini belirtecekler.' ifadelerini kullandı. 

Yüzde 1 KDV ile birlikte mal değerinin yüzde 1’i oranında da gümrük vergisi ödeyerek teknelerini millileştirmiş olacaklar. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim