• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

TÜPRAŞ, İran’dan petrol ithalatını durduracak

TÜPRAŞ, İran’dan petrol ithalatını durduracak
ABD’nin 2 Mayıs’ta İran ambargosunu başlatmasının ardından Türkiye’nin petrol ve doğalgaz stratejisinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. TÜPRAŞ, petrol ithalatını tümüyle kesecek. BOTAŞ ise, doğalgaz alımına devam edecek.

Nisan ayında geçici verilere göre, 100 bin ton dolayında İran’dan ham petrol ithalatı yapan TÜPRAŞ, petrol ithalatını tümüyle kesecek. Yeni ham petrol rotasının Irak, Rusya gibi ülkeler ve kısmen de (siyasi gelişmeler önemli) Suudi Arabistan olabileceği konuşuluyor.

BOTAŞ’ın İran’dan uzun yıllara yayılmış, “al ya da öde” yaptırımlı sözleşmeye dayanan doğalgaz alımı devam edecek.

İRAN’IN ÖNEMİ

Öncelikle, Türkiye’nin enerji ithalatı konusunda kısa bir bilgi verilim. Türkiye’de yılda 50 milyar metreküp düzeyinde doğalgaz tüketiliyor. Tüketim, ekonomik krize bağlı olarak 2018 yılında düştü. Bu yıl da tüketimin azalması bekleniyor.  Türkiye, doğalgaz gereksiniminin önemli bir bölümünü Rusya’dan karşılıyor. İran’dan da yılda 10 milyar metreküp düzeyinde ithalat yapıyor.

PETROL İTHALATI

Türkiye, değişik ülkelerden aylık 2 milyon ton dolayında ham petrol ithal ediyor. ABD yaptırımları öncesinde en önemli kaynak ülke İran’dı.

TÜPRAŞ, şu iki nedenle İran petrolünü tercih ediyordu: “İran petrolünün fiyatı, görece diğer tedarikçi ülkelere göre daha ucuz. İran petrolü, TÜPRAŞ rafinerisinin teknik özelliklerine daha uygun. Rafinaj işlemi sonrasında daha ideal özelliklerde ürün elde ediliyor.”

Türkiye, bu çerçevede bazı aylarda toplam aylık ham petrol gereksiniminin yarısından fazlasını İran’dan yapıyordu.

NİSAN’DA 100 BİN TON DOLAYINDA

Habertürk’ün haberine göre, ABD yaptırımları sonrasında ithalat düşmeye başladı. ABD’nin kasımda başlayacağını ilan ettiği, daha sonra Mayıs’a kadar ertelediği yaptırımlar ithalatı vurdu.

Kasımda, ithalat sıfırlandı. Sonra aylık bazda 300-350 bin ton dolaylarına ulaştı. Nisan ayında geçici verilere göre 100 bin ton dolayında gerçekleşti.

İŞTE YENİ STRATEJİ

Türkiye’nin İran yaptırımları sonrasında merakla beklenen petrol ve doğalgaz ithalat stratejisinin ayrıntılarına ulaşıldı.

Buna göre TÜPRAŞ, ambargo sonrasında petrol ithalatını tümüyle kesecek. Yeni ham petrol rotasının Irak, Rusya gibi ülkeler ve kısmen de (siyasi gelişmeler de önemli) Suudi Arabistan olabileceği konuşuluyor.

BOTAŞ’ın, İran’dan uzun yıllara yayılmış, “al ya da öde” yaptırımlı sözleşmeye dayanan doğalgaz alımı devam edecek. Türkiye, bu gazı almazsa bedelini ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle yaptırım kapsamı dışında tutulacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim