• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

TÜDEV Genel Kurulu Piri Reis Üniversitesi'nde yapıldı

TÜDEV Genel Kurulu Piri Reis Üniversitesi'nde yapıldı
Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) seçimli Genel Kurulu TÜDEV’in Tuzla'daki yerleşkesinde gerçekleşti.

TÜDEV Genel Kurulu, vakıf üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Genel kurul, yakın zamanda vefat eden ve Türk denizciliğine önemli katkıları olan merhum Şadan Kalkavan anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Sualp Ürkmez, TÜDEV faaliyetleri hakkında üyelere bilgi verdi. Türk denizcilik eğitimine katkı sağmak maksadıyla kurulan TÜDEV’in, Türkiye’de faaliyet gösteren birçok denizcilik okuluna çeşitli katkılar sağladığını ifade eden Ürkmez, TÜDEV tarafından kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin 2014-2015 yılı öğrenci sayıları hakkında da katılımcılara bilgiler aktardı. Piri Reis Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında açılması planlanan ve resmi onay süreçleri devam eden bölümlere de değinen Ürkmez, M/F Ankara gemisinin Piri Reis Üniversitesine kazandırılarak staj gemisi olarak kullanılacağı ve bu doğrultuda geminin isminin M/F Piri Reis Üniversitesi olarak değiştirileceği bilgisini katılımcılara verdi.

Ürkmez’in konuşmasının ardından 2015 yılı tahmini bütçe hakkında bilgiler üyeler ile paylaşılarak üyelerin oylamasına sunuldu. 2015 yılı tahmini bütçesi oy birliği ile kabul edildi. 2015 yılı tahmini bütçesinde; Deniz Ticaret  Odası tarafından TÜDEV’e hibe edilen DATİ Holding hisselerinin satışından 25 milyon 714 bin 249  lira gelir elde edilmesi beklendiği açıklandı ve üyelerin oylamasına sunuldu. Açıklanan tahmini bütçe oy birliği ile kabul edildi. 

Faaliyet raporlarının okunması ve 2015 yılı tahmini bütçenin onaylanmasının ardından TÜDEV Yönetim Kurulu seçimine geçildi. Deniz Ticaret Odası’ndan 3, TÜDEV Mütevelli Heyeti’nden 6 olmak üzere toplam 9 kişiden oluşan TÜDEV yeni yönetimi, üyelerin oy birliği ile göreve geldi. 

TÜDEV’in yeni yönetimi ise şöyle oluştu;

Asil Üyeler

Deniz Ticaret Odası’ndan :  Murat Er, Rıdvan Kartal, Hakan Karakaya

TÜDEV Mütevelli Heyetinden : Metin Kalkavan, Sualp Ömer Ürkmez, Feramuz Aşkın, Ayşe Pınar Kaptanoğlu,  Fazlı Mete, Yasemin Yardımcı

Yedek Üyeler:

Deniz Ticaret Odası’ndan : Ahmet Serdar Şekerci, Bilgehan Bayramoğlu, Kamil Arif Ertik

TÜDEV Mütevelli Heyetinden : Ferhunde Saraçoğlu, Yalçın Kalkavan, Gönç Beyli, Melisa Eraydın, Veysel Vardar, Mahmut Aydın

Denetim Kurulu Asil Üyeler: Fuat Miras, Adil Göksu, Halim Mete

Denetim Kurulu Yedek Üyeler: Aygün Özgen, Çetin Taşkent, Kenan Türkantos

DENİZİCLİK EĞİTMENİ YETİŞTİRMEK GEREK

TÜDEV yeni yönetiminin belirlenmesinin ardından dilek ve temenniler kısmında söz alan TÜDEV Mütevelli Heyeti üyelerinden Salih Zeki Çakır, faaliyet raporunda sunulan bilgilerden yola çıkarak eğitim alanındaki çalışmalar konusunda öneride bulundu. Türkiye’nin sanayi stratijilerinde yer alan “fabrika kurabilecek fabrikalar kurmak” hedefine atıfta bulunan Çakır, deniz adamı yetiştirecek denizcilik eğitimcilerinin yetiştilmesi gerektiğini ve bunun denizcilik eğitim stratejisi olarak benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti. Devletin bu alanda yetersiz kaldığını sözlerine ekleyen Çakır, bu açığın giderilmesi konusunda TÜDEV’in elinden geleni yapacağına olan inancının tam olduğunu söyledi.

ŞADAN KALKAVAN DENİZCİLİK FAKÜLTESİ

Salih Zeki Çakır’ın ardından söz alan TÜDEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, yakın zamanda vefat eden Şadan Kalkavan’ı rahmet ve minnetle anarak konuşmasına başladı. Piri Reis Üniversitesi bünyesinde yer alan Denizcilik Fakültesi’nin adının Şadan Kalkavan Denizcilik Fakültesi olarak değiştirilmesini TÜDEV Mütevelli Heyetine öneren Canpolat, Türk denizciliğine önemli katkılar sağlamış olan Şadan Kalkavan’ın fakülteye adının verilerek bir vefa örneği göterilmiş olacağını ifade ederek merhumun adının bu sayede ölümsüzleştirilmesi önerisinde bulundu. 

Recep Canpolat’ın ardından kürsüye gelen TÜDEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli’de 1993 yılında kurulan TÜDEV’in kuruluş amacında yer aldığı gibi tüm denizcilik eğitim kurumlarına katkıda bulunduğunu belirterek bunda en büyük payın da Deniz Ticaret Odası’na ait olduğunu belirtti. Bu bağlamda Deniz Ticaret Odası’na bu büyük katkılarından dolayı teşekkür eden Dereli, verilen denizcilik eğitimlerinin istihdam odaklı olması gerektiğine dikkat çekti. Dereli sözlerini, TÜDEV’in yeni yönetiminin hayırlı olması temennisiyle sonlandırdı.

BİZİ ELEŞTİRİN, SORUN

Son olarak kürsüye gelen TÜDEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve TÜDEV Yönetim Kurulu üyesi, aynı zamanda Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, TÜDEV’in 22 yıllık bir geçmişi olduğunu ve henüz bu kadar kısa zaman geçmesine rağmen kısa sürede üniversite kurulmuş olmasının mutluluğu verici olduğunu ifade etti. Herkesin içinden geleni kürsüde ifade etmesi gerektiğini belirten Kalkavan, sunulan raporlarda sorulacak çok soru olduğunu ancak kimsenin soru sormadığını söyleyerek tatlı bir sitemde bulundu. Birçok konu ile aynı zamanda ilgilenmek durumunda kaldıklarını ve illaki kusurları olduğunu ifade eden Kalkavan, “Eleştirin, sorun. Yapıcı olarak bizleri eleştirin. Daha iyisi nasıl olabilir bunu hep birlikte araştıralım” dedi.

Salih Zeki Çakır’ın belirttiği deniz eğitimcisi yetiştirilmesi konusuna TÜDEV olarak çok önem verdiklerini belirten Kalkavan, bu konunun ülkenin büyük eksikliği olduğunu, üniversitelerde bu sorunun yurt dışından eğitmen getirerek çözülebildiğini fakat liselerde bu konuda yetersiz kalındığını ifade etti. 

STAJ GEMİSİ 15 TEMMUZ'DA

Türkiye’de denizcilik eğitimi alan öğrencilerin en büyük sorununun staj olduğunu, M/F Ankara gemisinin Piri Reis Üniversitesi’ne kazandırılarak bu soruna bir nebze olsun çözüm üreteceğini ancak tam anlamıyla çözüm olamayacağını belirten Kalkavan, armatörlere bu noktada gemilerine alabildikleri kadar stajyer almaları ricasında bulundu. M/F Ankara gemisinin adının M/F Piri Reis Üniversitesi olarak değiştirileceğini ve ilk seferine 15 Temmuz’da çıkacağını söyleyen Kalkavan, DATİ Holding’in staj gemisi için 2 milyon dolar şartlı bağış yaptığını belirtti. TÜDEV’in eğitim alanında çeşitli çalışmalarının bulunduğunu ancak finansman anlamında yaşanan sıkıntılardan dolayı süreçlerin yavaş ilerlediğini belirten Kalkavan, TÜDEV’e katkı sağlayan, emek veren herkese teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Haber ve Fotoğraf: Hakkı TAŞDEMİR/ Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim