• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

TÜBİTAK destekli Akıllı Tersane Projesi hayata geçirildi

TÜBİTAK destekli Akıllı Tersane Projesi hayata geçirildi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çil’in akademik danışmanlığını yaptığı Sedef Tersanesi’nin dijital dönüşümü kapsamında yürütülen TÜBİTAK destekli projelerden biri başarıyla tamamlanarak hayata geçirildi.

Sedef Tersanesi, aralarında Türkiye’nin ilk uçak gemisi olan TCG Anadolu’nun da yer aldığı çeşitli gemilerin inşasını gerçekleştiriyor. Proje kapsamında çok istasyonlu açık imalat sahalarını sezgisel modelleyen, insan-makine, makine-makine etkileşimi sağlayan yazılım platformunun ve donanımının geliştirilmesi ile Sedef Tersanesi’nin “Akıllı Tersane” olarak hayata geçirilmesinde önemli bir aşama kaydedildi.

Tersanelerde dijital dönüşüm gerekliliğiyle ilgili Prof. Dr. İbrahim Çil, “Tersane sahaları, bünyesinde 2000’den fazla aktivitenin gerçekleştirildiği karmaşık süreç zincirlerinden oluşuyor. Gemi inşaatı süreçlerinin açık imalat sahasında gerçekleşmesi, kullanılan üretim makinelerinin hareketli olması ve makine operatörlerinin iş emirlerindeki aktivitelerinin takip edilememesi dijital tersane dönüşümünü gerekli kılmaktadır. Tersaneler hem açık hem kapalı alanları olması nedeniyle uydu konumlandırma sistemlerinin yetersiz kaldığı ya da yeterince kesin veri sağlayamadığı yerler arasındadır. Tersane sahalarındaki çalışanların ve gemi inşasında kullanılan araçların konumlarına ve hareketlerine ilişkin işlevsel bilgiler elde etmede IoT (Nesnelerin İnterneti) tabanlı teknolojilerden yararlanılmıştır. Geliştirilen iç mekân konumlandırma sistemi, tersane alanında iş verimliliğini ve güvenliğini önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahiptir. Dijital Tersane dönüşümü kapsamında Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ile makinaların izlenmesi, doğrudan operatör kontrollü iş oluşumunun sağlanması, tam kontrollü kaynak operasyonlarının gerçekleştirilmesi, personelin iş sağlığı ve güvenliği ve sezgisel analiz ile performansın değerlendirilmesi için izlenmesi, büyük verinin işlenmesi ile çok daha verimli tersane işletmeciliği gerçekleştirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

İYİLEŞTİRME

Proje çalışmaları kapsamında Sedef Tersanesinde bulunan tüm çalışanlar, çeşitli tiplerde kaynak makineleri, farklı tipte ve çok sayıda vinçler, özel yük taşıma araçları, forkliftler ve CNC plazma kesim makinelerinin birbirleri ile haberleştiği, modüler yapıya sahip, iş akışlarının hızlı ve güvenli bir biçimde ilerlediği Endüstriyel Nesnelerin İnterneti altyapı çalışmaları gerçekleştirdi. Oluşturulan IoT altyapısı ile tersane sahasından büyük veri toplanmaya başladı. Orta ve uzun vadede bu verilerin değerlendirildiği ve araştırıldığı bir yapı ile sürekli iyileştirme devreye girecek.

Sedef Gemi ve Sistematik OTVT firmalarının ortak katılımları ile gerçekleşen projede başta TÜBİTAK olmak üzere, SADE Teknoloji A.Ş ve Sakarya Üniversitesi destek sağladı.

Projenin Akademik Danışmanı Prof. Dr. Çil, “Projenin hayata geçirilmesinde Prof. Dr. Hasan Mandal Hoca nezdinde tüm TÜBİTAK çalışanlarının, SEDEF Gemi İnşa A.Ş şirketinde Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Direktörü Fahri Arisoy ve IT Direktörü Halil Türkmen Beylerin, proje koordinatörü Tarık Hazıroğlu, Ar-Ge biriminden Hilal Kılınç, Erkan Uysal ve tüm proje ekibinin, proje yürütücüsü Sistematik OTVT’den Ekrem Özgürbüz ve ekibinin, SADE Teknoloji A.Ş firması çalışanlarının ve akademik danışman Yaşar Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nalan Özkurt Hocanın, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinden Ayşenur Değer Hanımın gayret ve çabaları takdire değerdir.” dedi.

Proje ile gerçekleştirilen IoT tabanlı donanım ve yazılım teknolojileri Sedef Tersanesi'nde uygulamaya geçirilirken, elde edilen çıktılar rapor olarak TÜBİTAK yönetimine de sunuldu.

tersane-1-004.jpgtersane-2-003.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim