• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Trabzon Limanı, İran’ın ticari üssü olacak

Trabzon Limanı, İran’ın ticari üssü olacak
İran, Trabzon Limanı’ndan ticareti arttırmak için kolları sıvadı. İran Batı Azerbaycan Vali Yardımcısı Reza Hüseyni, “Türkiye’den yılda 2 milyon ton hayvan yemini İran’a taşımak istiyoruz. Bunun için Trabzon Limanı, iktisadi bir yol olacak” dedi.

Trabzon Limanı, İran Batı Azerbaycan Mali ve İktisadi İşlerden Sorumlu Vali Yardımcısı Reza Hüseyni başkanlığındaki 18 kişilik heyeti ağırladı.

Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori’nin de eşlik ettiği heyet üyelerine Trabzon Limanı’nın kapasitesi ve yapılan yeni yatırımlara ilişkin bilgi sundu.

Vali Yardımcısı Reza Hüseyni, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin daha da güçlenmesini istediklerini belirterek bu nedenle Trabzon’a yaptıkları ziyareti önemsediklerini vurguladı.

2 MİLYON TON YEM TAŞINMASI PLANLANIYOR

Hüseyni, yıllardır iki ülke arasındaki iş birliğini ilerletmek için gayret sarf ettiklerinin altını çizerek şunları dile getirdi:

“Ticari anlamda istediğimiz noktaya maalesef gelemedik. Ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmek zorundayız. Bunun için de herkesten yani başka ülkelerden önce adım atmak durumundayız. Biz gerekli adımları atmazsak, başkaları erken davranıp bu adımları atacak. Mukaddes bir amacımızdır bunu yapmak. Bunun için de daha fazla çaba göstermeliyiz. Türkiye üzerinden yılda 2 milyon tona yakın hayvan yemini İran’a taşımak istiyoruz. Bunun için de Trabzon Limanı’nın iktisadi bir yol olduğunu ispatlamaya çalışıyoruz.”

Tırların iki ülke arasında gidip gelirken yük taşımasını istediklerini aktaran Hüseyni, “Böylece taşımacılık maliyetini düşürebiliriz. Taşımacılıktaki maliyetleri düşürebilirsek diğer limanlar yerine Trabzon Limanı kullanılabilir. Bu yolu aktive edersek bazı malları da buradan taşıyabiliriz” diye konuştu.

ORTAK TAŞIMACILIK ŞİRKETİ GÜNDEMDE

Hüseyni, Trabzon Limanı’nın mevcut kapasitesinin gerçekleştirmek istedikleri taşımacılık için yeterli olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

“Bu yolu denemek için ilk etapta 5 bin tonluk hayvan yemini Trabzon Limanı’ndan taşıyacağız. Asıl amaç ise yılda 2 milyon ton hayvan yemini taşımak. Bunu sağlamak için İran tarafında ne gerekiyorsa yapacağız. Gerekirse ortak taşımacılık şirketi de kurulabilir. Gelecek sene inşallah bu yolun kullanılmasının yıl dönümünü beraber kutlarız.”

untitled-2-008.jpg

“16 YILDIR HAZIRIZ”

Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş de tarihi İpek Yolu güzergahındaki Trabzon’un Asya’nın Avrupa’ya açılan deniz kapısı olduğunu söyledi.

İran ile geçmişte yapılan ticarete ilişkin bilgi veren Ermiş, bunu yeniden canlandırmaya 16 yıldır hazır olduklarını vurguladı.

Ermiş, amaçlarının iki ülke halkının da kazanması olduğunu belirterek “Trabzon-Tebriz, Trabzon-Urmiye 700 kilometrelik güzergah içerisinde tekerleri döndürürsek insanlar iş, aş kazanacaklar” açıklamasında bulundu.

TRABZONSPOR FORMASI HEDİYE

Muzaffer Ermiş, iş insanı Hülya Ulusoy’un da bir bölümüne katıldığı toplantının ardından heyet başkanı Reza Hüseyni ile heyetteki İranlı bir holdingin genel müdürüne Trabzonspor’un oyuncusu İranlı milli futbolcu Majid Hüseyni’nin daha önce oynadığı maçlarda giydiği formalardan hediye etti.

untitled-3-037.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim