• BIST 9812.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

TPAO, sismik gemiyi Norveç'ten aldı

TPAO, sismik gemiyi Norveç'ten aldı
Milli petrol şirketi TPAO’nun, sismik geminin alımı için Norveçli Polarcus ile anlaştı. Polarcus Samur adlı gemi en geç şubat ayı başında teslim edilecek.

TPAO SİSMİK GEMİYİ NORVEÇ'TEN ALDI

Milli petrol şirketi TPAO’nun, sismik geminin alımı için Norveçli Polarcus ile anlaştı. Polarcus Samur adlı gemi en geç şubat ayı başında teslim edilecek.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türk karasularında sismik araştırmalar yapmak için alınacak geminin son görüşmelerine geldi. Çeşitli teklifleri değerlendiren TPAO, Norveç merkezli Polarcus ile kontrat için son görüşmeleri yaptı ve Polarcus Samur gemisi için anlaşma imzaladı. Yapılan anlaşmaya göre Fiyatı 213 milyon dolar olduğu belirtilen gemi için pazarlık yapıldığı iddia edildi.

Milli petrol şirketi TPAO, Karadeniz ve Akdeniz’de petrol araştırmaları için alacağı gemi için Polancus  şirketiyle masaya oturdu. Görüşmeler olumlu sonuçlandı ve  TPAO, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden önce sismik gemisini alan kurum oldu. MTA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzalamış, SSM de sismik geminin yapımı için İstanbul Tersanesi ile anlaşmıştı. Milli petrol şirketi TPAO ise tercihini İskandinav ülkelerden yana kullandı. Yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı ve TPAO sismik araştırma yapmak üzere Polarcus Samur gemisini 213 milyon dolara satın aldı. Şirket ile 3 yıl boyunca da işbirliği yapılacak. TPAO’nun aldığı sismik gemi ocak sonu şubat başında teslim edilecek. Polarcus  şirketinin ana ofisi Dubai’de bulunuyor..

MTA’nın sismik gemisi Tuzla’da yapılıyor

Bu arada bir sismik gemi alımı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na yetki veren Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün gemisinin inşası Tuzla’da kurulu İstanbul Tersanesi’nde yapılıyor. İnşa edecekleri sismik geminin de çok büyük stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Çiftçigüzeli, nedenini şöyle açıkladı: “1999 depreminin ardından Fransa’dan bir gemi kiralandı ve denizaltı haritalarımız bizden önce Fransızların eline geçti. Bu geminin ardından kendi yer altı zenginliklerimizi ve bilgileri kendi gemimizle tespit edeceğiz.”

Geminin bütün projesi ve dizaynının kendilerine ait olduğunu belirten Çiftçigüzeli, “Bu gemi de tamamlandığı zaman teknolojik özellikleri bakımından dünyada emsali olmayan bir gemi olacak. Bu geminin en önemli özelliği yer altı zenginliklerini bulmanın dışında deprem faylarının bulunmasında büyük rol oynayacak. Yer altında 2-3 boyutlu haritalar çıkarabilecek. Bu gemide yerli sanayi kullanım oranı yüzde 50 seviyesinde olacak’ ifadelerini kullandı.

polarcus_samur_1.jpg

polarcus_samur.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
aydın
04 Ocak 2013 Cuma 13:46
hayırlı olsun
güzel bir gemi hayırlı olsun uğur getirsin,
94.54.68.229
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim