• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

TOKİ'nin bir kısmı denizde kalan alanı satışa çıkarması yargıya taşınıyor

TOKİ'nin bir kısmı denizde kalan alanı satışa çıkarması yargıya taşınıyor
TOKİ tarafından İzmir’de bir bölümü denizin içinde kalan alan da dahil satışa ve kiraya çıkartılan yerlere tepkiler sürüyor. Karşıyaka Belediyesi konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtirken, CHP İzmir Milletvekilli Mahir Polat ise konuyu meclise taşıdı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, 26 ilde 191 arsa için satış ve kira ihalesine çıkılacağı duyuruldu. İzmir’de Karşıyaka, Aliağa ve Narlıdere ilçelerinde toplam 4 parsel satış ve kiralama ihalesine çıkacak. Karşıyaka’da satışa sunulan ve bir bölümünün denizde kaldığı görülen alanın yanında Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesis Alanı için alınan satış kararına tepkiler sürüyor.

Karşıyaka Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada, “Satış kararı, tüm İzmir halkı gibi bizi de üzmüştür. Bir bölümü denizde kalan ve normal koşullarda belediyelere bedelsiz olarak terk edilmesi gereken kamusal alanların 'yatırımcıya fırsat' olarak sunulmasını şaşkınlıkla izlemekteyiz” denildi.

Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Karşıyaka Belediyesi olarak 9 Temmuz 2020 tarihinde kamu kullanımındaki söz konusu alanların müzayede yoluyla satılmasına şiddetle karşı olduğumuzu ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini beklediğimizi belirtiriz. Öte yandan Belediye olarak bu alanların kamusal kullanımda kalması için başta hukuki yol olmak üzere her türlü girişimde bulunacağımızı ifade etmek isteriz. Bilinmelidir ki Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak birçok canlının yaşam bulduğu, halkın kullanımına açık olması, rahatça gezebilmesi, ulaşabilmesi ve spor yapması gereken bu alanların hiçbir şekilde tel örgülerle kapatılmasına, halkın ulaşamayacağı hale getirilmesine, plan değişikliği marifetiyle zaten yapı yoğunluğu ve yüksekliği açısından doygunluğa ulaşmış Mavişehir Bölgesinde yeni bir yapılaşma kararına müsaade edilmeyecektir."

Şehir planlaması için sıkıntı yaratabilir

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da konuyu mecliste taşıdı. Satışa çıkarılan araziler ve gayrimenkuller için TOKİ’nin dikkatli davranması gerektiğini belirten Polat, “Satışa çıkarılan alanlar kamu alanları. İnsanların gezip dolaşabileceği bu alanların özel şirketlere satılması şehir planlaması açısından ciddi sıkıntı yaratabilir. Bu noktada Bakanlık yerel yönetimler ve STK’lardan bağımsız bir planlama içerisine girmemelidir. Aliağa’daki arazi ‘Pazar Alanı’,yasalar pazar alanları için yerel yönetimlerin denetiminde olmasını belirtiyor. Yine Narlıdere’de mahkeme sürecinde olan bir akıbeti belli olmayan bir arazi var. TOKİ’nin belirttiği taşınmazları alanların karlı çıkacağı açıklamasına baktığımızda, biz de kimlerin bu işten rant elde edeceğini merak ediyoruz. Karşıyaka’da ise parselindenizde bulunduğunu görüyoruz. Denizde nasıl bir mülkiyet olacağını ihaleleri takip ederek hep birlikte öğreneceğiz” dedi.

Belediyelere devredilsin

CHP’li Polat ayrıca, tüm Türkiye’de 26 ilde satışa çıkarılan 191 arsanın içinde, “rekreasyon alanı”, “açık spor tesisi”, “dini tesis / cami”, “sağlık ocağı ve ilk yardım merkezi”, “kentsel hizmet alanı ve yol”, “sosyal kültürel tesis alanı”, “park alanı”, “pazar”, “belediye hizmet alanı” ve “resmi kurum alanı” gibi kent için önemli alanların bulunduğunu söyledi. Pandemi süreci ile birlikte belediye gelirlerinin yarıya indiğini hatırlatan Polat, ”Çok zor şartlarda çalışan belediyelerin ihalelere girebileceği düşüncesiyle satışa çıkarıldıysa bu alanlar, çok yazık. Çünkü İzmir belediyelerimiz bu hukuksuzluklara rağmen bu alanların ranta kurban gitmemesi için ihaleye gidecekler. Burada yapılması gereken, ekonomik anlamda zor durumda olan belediyelere buraları devretmektir” ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim