• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

"TMSF'ye borcu olan yata binemez"

"TMSF'ye borcu olan yata binemez"
TMSF'ye borcu olan yata binemez' sloganıyla yürütülen çalışma kapsamında, 100'e yakın yat sahibinin TMSF'ye borcu olduğu ortaya çıktı.
'Denizden tahsilat' operasyonu başladı

TMSF, batık bankalara borcu olanlara ait yatları tespit etmek için 18 marinayı inceledi. 100 civarında 'borçlu ama yat sahibi' tespit edildi, 10'una el konuldu. Aynı uygulama uçaklar için de başlatılıyor.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), el konulan bankalara borçları olan kredi müşterilerine yönelik tahsilat operasyonu başlattı. Bugüne kadar batık banka sahiplerine yönelik tahsilatlarıyla gündeme gelen TMSF, bankalara borcu olan 13 bin 500 kişi ve kurumun listesini çıkararak borçluların yatlarına el koymaya başladı.
Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi Sicil Müdürlüğü ve liman başkanlıklarıyla ortak yürütülen çalışma kapsamında, Türkiye'de bulunan 18 marinadaki yatlar, borçlu listesiyle karşılaştırılıyor. TMSF'ye borcu olan yata binemez' sloganıyla yürütülen çalışma kapsamında, bugüne kadar 4 bin 119 teknenin sahipleri hakkında tarama sonucunda, 100'e yakın yat sahibinin TMSF'ye borcu olduğu ortaya çıktı. TMSF'nin yürüttüğü yat operasyonu kapsamında şu ana kadar, aralarında bazı batık banka patronlarının da olduğu 10 yata el konuldu. İlk el konulan bu yatlar, TMSF'ye her ne şekilde borcu olursa olsun buna mal beyanında yer vermeyen kişilere ait. Şişli eski Beldiye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eski eşi, kırmızı bültenle aranan ve halen İngiltere'de yaşayan Orhan Aslıtürk'ün 3 yatına, 'emlak kralı' olarak tanınan Nevzat Ak'ın bir yelkenli yatına, Etibank sanığı olan ve son olarak İbrahim Tatlıses'e uçak satışıyla gündeme gelen Başkurt Okaygün'ün 1 yatına, Dinç Bilgin'in 'Asır' adlı yatına, Bülent Eyilik'in 'Fubu' adlı yatına ve ayrıca Toprak Grubu'na ait üç yata el konuldu. Bu el koymalar, 5020 sayılı Yasa'nın 'ikincil borçlu olanlar'a yönelik ilk uygulaması olduğu belirtildi.

'Finansal kiralama yolu'
Yatlara ilişkin fiili haciz işlemleri ise TMSF adına hareket eden görevliler tarafından yapılıyor.
Yapılan incelemede yüksek kredi borçlusu bazı kişilerin finansal kiralama yoluyla yatları kullandıkları belirlendi. Bu durum, TMSF'nin elindeki borçlular listesiyle marinalarda bağlı yatları kullananların listesi karşılaştırıldığında ortaya çıktı. Bu yatların sicil kayıtlarının incelenmesi sonucunda, araçların halen faal olan bazı bankalar adına kayıtlı olduğu tespit edildi. Kredi borçlularının şirketlerine gider göstermek için bu yola seçtikleri belirlendi.
Bilindiği gibi 'finansal kiralama' (leasing) yoluyla alınmış gösterilen yatlar, bütün taksitleri ödeninceye kadar mülkiyeti finans şirketi üzerinde gözüktüğünden, borçlu kişinin mülkü sayılıp borcuna karşılık haczedilemiyor.

Uçaklara gözaltı
TMSF elindeki borçlular listesini Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Dairesi'ne de gönderdi. Bu yöntemle de kredi borçlularının uçaklarına haciz koymayı hedefleyen TMSF, Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelecek bilgilere göre kısa süre içinde harekete geçecek.
(HABER: NEDİM ŞENER  KAYNAK: www.milliyet.com.tr )
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim