• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Temmuz ayı ihracatında Cumhuriyet Tarihi rekoru kırıldı

Temmuz ayı ihracatında Cumhuriyet Tarihi rekoru kırıldı
Türkiye’nin ihracatı Temmuz ayında yüzde 8,3 artış göstererek 16 milyar dolar ile Cumhuriyet Tarihi rekorunu kırdı. TİM Başkanı İsmail Gülle, “182 milyar dolar hedefimizi, 2023 yılında 226,6 milyar dolara taşımak ve geçmek, en kritik önceliğimiz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla Temmuz ayı geçici dış ticaret verilerini, TİM’in açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerinin dördüncüsü olan “TİM Ege Meclisi’ni düzenlediği İzmir’de açıkladı.

Temmuz ayında Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atan ihracatçılar, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,3 artışla 15 milyar 958 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Özel Ticaret Sistemi’ne (ÖTS) göre ise, yüzde 8,5 artışla 15 milyar 238 milyon dolar oldu. Yılın ilk 7 ayında ise ihracat yüzde 3,1 artış ile 104 milyar dolara ulaşırken son 12 aylık ihracatta 180 milyar dolar ile Yeni Ekonomi Programı 2019 hedefine daha da yaklaşıldı.

2018 Temmuz ayı ihracat rakamlarının tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı ihracatı olduğunu hatırlatan TİM Başkanı İsmail Gülle, geçen yıl aynı dönemde kırılan ihracat rekorunu bu yıl bir üst noktaya taşımayı başardıklarına dikkat çekti. TİM Başkanı İsmail Gülle sözlerine şöyle devam etti:

“83 bini aşkın ihracatçımızla, ülkemizin bayrağını tüm dünyada dalgalandırmaya devam ediyoruz. Bu başarılarından dolayı tüm ihracatçı firmalarımızı yürekten tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki aylarda da nice rekorları hep birlikte açıklayacağız. Bunun göstergelerinden birisi, Merkez Bankası’nın gelecek 3 aylık ihracat sipariş beklentisi endeksi. Endeksin olumlu seyri, önümüzdeki aylarda da ihracatımızın önemli sıçramalara, rekorlara imza atacağının en önemli göstergesi.”

İHRACATÇININ SORUNLARI KISA SÜREDE KARŞILIK BULDU

İsmail Gülle, gerek Ticaret Bakanlığı’nın üstlenmiş olduğu ve önümüzdeki günlerde açıklanacak olan İhracat Ana Planı, gerekse Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından açıklanan 11. Kalkınma Planı çerçevesinde ihracatçılar ailesi adına Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak; yeni stratejiler ve yol haritaları üzerinde çalışmalarını yoğun bir tempo ile sürdürdüklerini vurguladı.

Bu yıl Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedefin 182 milyar dolar olduğunu belirten Gülle, “İhracatımızı Kalkınma Planı 2023 hedefi olan 226,6 milyar dolara taşımak ve geçmek, en kritik önceliğimiz. Hiç şüphesiz, 2023 yılı ihracat hedefimiz, 223 ülkede ortaya koyduğumuz performansın, doğal seyri ile ulaşabileceği bir hedeftir. Yürüteceğimiz stratejiler ve sektörel yol haritaları ile bu rakamı daha da ileriye taşıyacağımıza inancımız tam” dedi.

Hedeflere ulaşmak ve hatta aşmak için, 1 yıl önce hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğuna değinen TİM Başkanı, şu açıklamalarda bulundu:

“Sadece son dönemde döviz işlemlerinden alınan kambiyo vergisi ile kargo yoluyla numune ithalatında sınırlamanın kaldırılması, bunun en önemli örnekleri. İhracatçılarımızın, İhracatçı Birliklerimizin bu yönde bizlere ilettikleri sorunları Ticaret Bakanlığımıza iletmemizin ardından bu sorunlar çok kısa zamanda karşılık buldu.”

ihracat_1.jpg

TEMMUZ’DA 54 ÜLKEYE İHRACATIMIZ YÜZDE 50’DEN FAZLA ARTTI

Temmuz ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı şunları kaydetti:

“Temmuz ayında ihracatçılarımız ülkemizin bayrağını 223 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerin 135’ine ihracatımız artarken 108 ülkede ise artış yüze 10’un, tam 54 ülkede ise yüze 50’nin üzerinde. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke ise 1,4 milyar dolar ile Almanya, 1,1 milyar $ ile İngiltere ve 767 milyon dolar ile Irak oldu. 9 ülkeye ihracatımız Temmuz ayında en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. Bu ülkeler arasında Fransa ve Hollanda gibi AB ülkeleri de yer alıyor. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payı Temmuzda yüzde 48,8 oldu.

İhracatta lider sektör, ihracatını yüzde 5 artırarak 2,9 milyar dolara ulaştıran otomotiv oldu. Yüzde 17,7 artışla 1 milyar 734 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörümüz ikinci, yüzde 6,2 artışla 1 milyar 679 milyon dolara ulaşan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü oldu. İhracatını en çok artıran sektörler ise yüzde 96,2 artışla mücevher, yüzde 26,5 artışla yaş meyve-sebze ve yüzde 23,5 artışla çimento cam seramik toprak ürünleri oldu.

Temmuz ayında 55 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz, sırasıyla 6,4 milyar dolarla İstanbul, 1 milyar 316 milyon dolarla Bursa ve 1 milyar 310 milyon dolarla Kocaeli oldu. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 128 artışla 10 milyon dolar ihracata ulaşan Kilis, yüzde 66 artışla 27 milyon dolar ihracata ulaşan Osmaniye ve yüzde 42 artışla 34 milyon dolar ihracata ulaşan Malatya’da yaşandı. Kilis ve Malatya illerimizin ihracat artışında Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü etkili olurken, Osmaniye’de Çelik sektöründeki artış başarıyı getirdi. Diğer taraftan, Temmuz ayında Isparta ilimiz 35 milyon dolar, Tekirdağ ilimiz ise 97 milyon dolar ile tarihlerindeki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı.

Miktar bazında ihracat Temmuz’da yüzde 15,1 artışla 12,3 milyon tona, yılın ilk 7 ayında ise 83,9 milyon tona ulaştı. Parite etkisi ise Temmuz ayında negatif yönlü 302 milyon dolar olurken, yılın ilk 7 ayında pariteden kaynaklanan negatif etki 3,2 milyar dolar oldu.”

1.460 FİRMA İHRACATA “MERHABA” DEDİ

Temmuz ayına dair çarpıcı verileri kamuoyu ile paylaşan TİM Başkanı, şu bilgileri paylaştı:

“Temmuz ayı içerisinde 39.043 firmamız ihracat gerçekleştirirken, bunların 1.460’ı ihracat ailesine yeni katıldı. İhracata yeni başlayan firmaların önemli bir kısmının ilk sevkiyatlarını Irak, Almanya, İran ve Gürcistan’a gerçekleştirdiklerini görüyoruz.

Temmuz ayı genelinde, ihracatçı firmalarımız ortalama 3 farklı ülkeye ihracat yaptı. Bu rakamı çok daha yukarı taşımak, her firmamızın aynı bölgeden de ziyade farklı coğrafyalara, farklı kıtalara ihracat yapmasını sağlamak, en önemli hedeflerimiz arasında.

İllerin hangi sektörlerde hangi ülkelere ihracat yaptığına bakacak olursak; 44 ülkeye en çok ihracat yapan sektör Çelik oldu. 41 ülke ile Kimyevi Maddeler ikinci olurken, onu 34 ülke ile otomotiv izledi. İllere baktığımızda; 9 ilimizin en çok ihracatı Madencilik sektöründe gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bunu 8 ille Hazırgiyim, 7’şer ille Kimyevi Maddeler ile Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri takip ediyor.

ihracat_3.jpg

5,7 MİLYAR TL TÜRK LİRASI’YLA İHRACAT

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın TL ile yapılan ihracata, ihracatçı camiası gibi önem verdiğini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, Temmuz ayında TL ile açılan beyannamelere göre, ay boyunca 173 ülkeye ihracatta TL kullanıldığını, toplam rakamın ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 artarak 5,7 milyar TL ulaştığını vurguladı. Temmuzda 6.930 ihracatçı firmanın beyannamelerinde Türk Lirası’nı tercih ettiğini görüldü.

İZMİR’DEN 193 ÜLKEYE İHRACAT BAŞARISI

Meclisin dördüncüsünün düzenlendiği İzmir iline ilişkin verilere de değinen Gülle, şu verileri açıkladı:

“Pazar çeşitliliği anlamında bakıldığında Türkiye’nin ihracat yaptığı 228 ülke ve bölgenin 193’üne İzmir’den ihracat gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bu da ilimizin pazar çeşitlendirmesinde son derece başarılı olduğunun en önemli göstergesi. Bu başarı sayesinde ilimiz 2018 itibari ile 10,2 milyar ihracata ulaşmış durumda. Bugün İstanbul ve Bursa’dan sonra en çok ihracat gerçekleştiren 3. ilimiz konumunda. Teknoloji sınıflarına göre ihracata baktığımızda, İzmir ilimizin yüksek teknolojili ürün ihracatının toplam ihracatına oranı yüzde 1,3, orta-yüksek teknolojide ise aynı oran yüze 29,3 seviyesinde gerçekleşti.”

İzmir’in küresel ticaretten daha fazla pay alabilmesi adına ihracatçılara potansiyel pazarlar hakkında bilgi sağlamaya hazır olduklarını belirten TİM Başkanı, “TİM olarak İhracatçı Birliğimiz ile beraber, bu süreçlerde sizlerin yanında olmak, ülkemizin ve ürünlerimizin marka değerini korumak için, yeni ürün gelişimine de katkı vermek için varız. Sorun kapasite ise kapasiteye, eğitim ise eğitime, altyapı ise altyapıya eğilerek, yeni yatırımları bölgemize çekmek üzere çalışalım” diye konuştu.

TİM’in “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefi doğrultusunda ihracatçının taleplerini dinlediği ve bölgesel sorunlarını masaya yatırdığı “TİM Ege Meclisi” toplantısına İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege İhracatçı Birlikleri temsilcileri ve bölgenin önde gelen iş insanları katıldı.

ihracat_2.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim