• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Tedavi edilen "Barış" denizle buluştu

Tedavi edilen "Barış" denizle buluştu
Samandağ ilçesi sahilinde vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan caretta caretta, Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) tedavi edildikten sonra denize bırakıldı...

Samandağ ilçesi sahilinde vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan caretta caretta, Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) tedavi edildikten sonra denize bırakıldı.

MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi Kurtarma ve Araştırma Merkezi'nde (DEKİYM) tedavisi yapılan ve dünyaya barış getirmesi umuduyla "Barış" adı verilen caretta caretta türü deniz kaplumbağası, yeniden mavi sularla buluştu.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve DEKİYM Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, Samandağ sahilinde caretta carettanın bırakılması sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerine son üç yılda 17 yaralı deniz kaplumbağası geldiğini ve bunların 8i'nin tedavisinin yapılarak mavi sulara bırakıldığını söyledi.

Deniz kaplumbağalarının genellikle balıklarla beslendiğini, bu nedenle de bazen balıkçıların ağlarına takıldıklarını ifade eden Altuğ, avlanma sırasında bazı caretta carettaların başlarından ağır darbeler alarak yaralandığı kaydetti. DEKİYM'de yaralı kaplumbağaların tedavilerini yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Altuğ, şöyle devam etti:

"Samandağ sahilinde vatandaşlar tarafından başında derin yaralar içerisinde bulunan bu caretta caretta, merkezimize getirildiğinde çok kötü durumdaydı. Beyine kadar yaklaşan derin kesik yaraları vardı. Bilgisayarlı tomografiyle yaralarını değerlendirdik ve gerekli pansumanlarını yaptık. Daha sonra da 4 ay süreyle antibiyotik ve serum tedavisi uyguladık. Kaplumbağamızı, doğal ortamına hazırlamak için merkezimizdeki deniz suyu ile aynı tuz oranına sahip havuzumuzda bıraktık. Belli aralıklarla denize getirerek fizik tedavilerini gerçekleştirdik. Tedavi sürecinin ardından nesli tükenme tehlikesi altındaki kaplumbağa denize bırakılacak duruma geldi."

Merkezlerinde deniz kaplumbağalarının tedavisi için her türlü tıbbi donanımın bulunduğunu belirten Altuğ, vatandaşların ve balıkçıların da nesli tükenme tehlikesi altındaki bu türlere karşı duyarlı davranmasını istedi. Merkezde tedavisi gerçekleştirilen, bölge ve dünyaya barış getirmesi için "Barış" adı verilen caretta caretta, DEKİYM görevlileri ve Veteriner Fakültesi öğrencilerinin gözetiminde Samandağ sahiline bırakılarak mavi sulara uğurlandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim