• BIST 9530.47
  • Altın 2473.305
  • Dolar 32.4969
  • Euro 34.7695
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 19 °C

TCG Gediz Fırkateyni, Çin'de ziyarete açıldı

TCG Gediz Fırkateyni, Çin'de ziyarete açıldı
Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden TCG Gediz Fırkateyni,Shandong eyaletinin Qingdao Askeri Limanı’na demirledi. TCG Gediz’in, 3 günlük Çin programı kapsamında bugün yerel saatle 09.00-13.00 saatlerinde ziyarete açık olacağı belirtildi.

Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret etmekte olan TCG Gediz Fırkateyni, Çin’in doğusundaki Shandong eyaletinin Qingdao Askeri Limanı’na vardı. TCG Gediz’in, 3 günlük Çin programı kapsamında bugün yerel saatle 09.00-13.00 saatlerinde ziyarete açık olacağı belirtildi.

TCG Gediz, Qingdao limanı öncesinde Cuma günü Hong Kong’a demirlemişti. Ertuğrul firkateyninin Japonya seyrinin 125. yıldönümü dolayısıyla 1 Nisan’da 122 günlük Japonya seyrine çıkan TCG Gediz, bu seyrinde 14 ülkede 18 liman ziyareti gerçekleştirecek.

Bir helikopter ve sualtı görev timinin de aralarında bulunduğu 233 personelin görev yaptığı TCG Gediz, Türkiye’ye dönüşü sırasında Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nda uluslararası deniz haydutluğuyla mücadele harekâtına da destek verecek.

TCG Gediz Komutanı Kurmay Yarbay Yusuf Kocaman, firkateynin Türk dış politikasını desteklemek amacıyla yapacakları liman ziyaretleriyle, ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlayacaklarını söylemişti.

Hong Kong medyasında çıkan haberde, Çin Donanma Araştırma Enstitüsü’nden donanma uzmanı Li Jie, Türkiye ile iyi askeri işbirliği kurmanın, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 2013’te ortaya attığı 'Bir kuşak, bir yol' projesinin hayata geçirilmesine yardımcı olacağını belirtti. Jie, Asya ile Avrupa’da yer alan Türkiye’nin aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nun deniz ve kara üzerinde stratejik bir bağlantı noktası oluşturduğuna dikkat çekti.

TCG Gediz’den önce 1990 ve 2000 yıllarında Turgutreis, 2011 yılında ise Gemlik firkateyni ile Doğu Asya seyirleri gerçekleştirilmişti. TCG Gediz ile Uzakdoğu seyrinin dördüncüsü gerçekleştiriliyor.

Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid tarafından iade-i ziyaret ve dönemin Japon İmparatoru'na hediye götürmek amacıyla gönderilen Ertuğrul Firkateyni, Japonya dönüşü, 16 Eylül 1890’de tayfun nedeniyle Kuşimoto açıklarındaki kayalıklara sürüklenerek batmıştı. Faciada 531 denizci şehit olmuş, 69 levent ise sağ olarak kurtarılmıştı. Söz konusu facia, aynı zamanda dostluğun yanı sıra iki ülke ilişkilerinin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim