• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Tayvan, Çin tehdidine karşı savaş gemilerini hizmete soktu

Tayvan, Çin tehdidine karşı savaş gemilerini hizmete soktu
Tayvan Başbakan Tsai Ing-wen, Beijing’in artan tehditleri sebebiyle adanın Çin denizaltılarına karşı koyma kapasitesini arttıracak güdümlü füzeler taşıyan 2 fırkateyni hizmete soktu.

Tayvan Başbakanı Tsai Ing-wen, Kaohsiung kentinin kuzeyindeki donanma üssünde Ming Chuan ve Feng Chia adlı gemiler için gerçekleştirilen törene katıldı. Ing-wen, Tayvan’ın tüm muhtemel tehditlere karşı kararlılıkla direneceğini yineledi.

Hizmete giren gemiler için “Tayvan halkından tüm dünyaya ve uluslarası kamuoyuna yine açık bir sinyal vermekteyiz” diyen Tsai Ing-wen, “Bu, Tayvan’ı ve demokratik yaşam tarzımızı korumak noktasında tek bir tane bile geri adım atmayacağımız anlamına geliyor” dedi.

MEYDAN OKUMALARA YANIT

Çin’in gelenek haline gelmiş askeri tehditlerine ek olarak Tayvan halkını, hükümetini ve yerel sektörlerini istikrarsızlaştırmak için maksatlı olarak dezenformasyon yapmasına karşı uyarılarda bulunan Tayvan Başbakan Tsai Ing-wen, sözlerini “Ulusal güvenliğimize yöneltilmiş bu büyük çaptaki meydan okumalar, ordumuz ve silahlı kuvvetlerimiz için yeni vazifeler doğruyor” diyerek tamamladı.

“Tayvan Çin Cumhuriyeti”, 1949 yılındaki iç savaşta bir adada Milliyetçi Çin Partisi tarafından kurulan hükümetin resmi ismi.

Çin, Tayvan’ın kendi sınırlarına dahil olduğunu ve gerektiği takdirde güç kullanarak tekrar topraklarına katabileceklerini iddia ediyor. Hâlihazırda adanın yakınlarında askeri tatbikatlar düzenleyerek ve bilhassa bombardıman uçakları, savaş jetleri ve uçak gemileriyle Tayvan Boğazı’ndan geçerek tehditlerini arttırıyor.

Çin Başbakanı Xi Jinping, Tayvan’ı Beijing’in kontrolü altına alma konusunu süresiz olarak rafa kaldıramayacaklarını ancak kendilerinin diplomatik ilişkileri tıkanırken Taipei’nin Washington’dan ciddi oranda askeri ve politik destek gördüğünü ifade ediyor.

Oliver Hazard Perry sınıfı gemiler önceleri ABD Donanması’nın bir parçası iken 1980’lerde üretilmiş olsalar dahi sonarlar ve denizaltı muhabere sistemleri de dahil olmak üzere son teknolojiyle yenilenmiş durumdalar.

8 GEMİ DEVRİYEDE

Tayvan, hâlihazırda lisanslı olarak 8 gemiyi Tayvan Boğazı’ndan ana deniz üsleri olan Penghu Limanı’na (Pescadores Adaları) kadar olan bir mesafede devriye faaliyetleri için işletiyor. İşletilen 2 gemi, bir revizyon sürecinin ardından Tayvan’a 190 milyon dolara satılmıştı.

Tayvanlılar, yüzlerce mahalli idare memuru ve konsey üyesinin mensubu olduğu Demokratik Gelişim Partisi’ne duyulan güvenin ölçüleceği seçim için 24 Aralık’ta sandık başına gidiyor.

Serhan OKTAY - DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim