• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nu yıkarak, kömür ocağı yaptılar!

Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nu yıkarak, kömür ocağı yaptılar!
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Yaşam Alanı olarak hizmet vermesi için 2 sene önce ihaleye çıkarılan, Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu, kiracılar tarafından yıkılarak kömür ocağına çevrildi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Yaşam Alanı olarak hizmet vermesi için 2 sene önce ihaleye çıkarılan, 200 yıllık Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu, kiracılar tarafından yıkılarak kömür ocağına çevrildi.

Eyüp Belediyesi Akpınar Köyü sınırları içerisinde bulunan ve 200 yıl önce Fransızlar tarafından inşa edilen Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu, 2 yıl önce dönemin Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı tarafından ihaleye çıkarıldığı ve ihaleyi bir dönem Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan İbrahim Topaloğlu tarafından 9 bin 500 TL'ye kiralandığı öğrenildi.

Deniz Haber Ajansı'nın ulaştığı bilgiye göre; Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nun içinde bulunduğu 7 dönümlük araziye, Marina, Otel ve Yaşam Alanı yapılması için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve İbrahim Topaloğlu arasında kiralama sözleşmesi yapıldığı belirtildi.

Ancak iki senedir bölgeye bir çivi bile çakmayan kiracı İbrahim Topaloğlu, iki ay önce Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nu yıkarak ve arazi üzerinde bulunana ağaçları keserek, hukuksuz ve sözleşmeye aykırı bir şekilde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait araziden kömür çıkarmaya başladığı belirlendi.

Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nun 10 yıldır kullanılmadığını ve 2 sene önce marina yapılmak amacıyla ihaleye çıkarılarak, İbrahim Topaloğlu ile sözleşme yapıldığını ifade etti. Ancak kiracının sözleşmeye aykırı olarak kömür çıkarılmasının mümkün olmadığını kaydederek hukuk departmanı tarafından inceleme başlattıklarını söyledi.

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 7 dönüm alan içinde bulunan Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nun yıkılarak, kömür ocağına çevrilmesi ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçerek, kiracı firma Üçyılmazlar Madencilik ve şirketinin sahibi İbrahim Topaloğlu hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

Diğer taraftan Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nu kafeterya, otel ve marina yapmak amacıyla kiralayan Üçyılmazlar Madencilik, denize dolgu yapılarak inşaat yapması gerekirken, arazinin üzerinde bulunan 200 yıllık tarihi binayı kanunsuz ve usulsüz bir şekilde yıkarak projeye dahil etmeye çalıştığı belirtildi.

KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 'KÖMÜR ÇIKARMA' TEKLİFİ REDDETMİŞTİ

Deniz Haber Ajansı'nın Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Akpınar Köyü sınırları içerinde geniş bir kömür yatağının olduğu ve bu kömür havzasının Kıyı Emniyeti arazisinin içinden de geçtiği kaydedildi. Bundan beş yıl önce bazı madenci şirketlerin bu alanı kiralamak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne teklifte bulunduğu öğrenilirken, Anıtlar Kurulu tarafından arazi üzerinde bulunan ve Fransızlar tarafından 200 yıl önce inşa edilen Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu binasından dolayı bu alanda inşaat izni vermediği ve Anıtlar Kurulu'nun şerhinden dolayı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün madenci şirketlerinin kiralama tekliflerini reddettiği ifade edildi.

MADEN MÜHENDİSLERİ: "EN AZ 50 BİN TON KÖMÜR ÇIKARILMIŞ"

Deniz Haber Ajansı muhabirlerinin Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nun yıkımı ve yıkım sonrası görüntülerine ulaşmasıyla birlikte, ortaya çıkan korkunç manzaranın boyutunu ortaya koydu.

200 yıllık geçmişi olan Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nun yıkım sonrası görüntülerine yerinde gözlemleyen Deniz Haber Ajansı muhabirleri, 10'a yakın kamyonun iş makineleri vasıtasıyla çıkarılan kömürü yükleyerek bölgeden ayrıldığını tespit etti.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Akpınar Köylüleri, Üçyılmaz Madencilik Şirketinin Ağustos ayında Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nu yıkarak, kömür çıkarmaya başladığını, buranın tarihi bir yer olduğunu bildiklerinden dolayı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne şikayet ettiklerini ancak Kıyı Emniyeti'nin bu konuda hiç bir önleyici tedbirde bulunmadıklarını kaydetti.

Deniz Haber Ajansı'nın çektiği görüntüler üzerinden Akpınar Tahlisiye İstasyonu'nun bulunduğu araziden çıkarılan kömür madeninin yaklaşık 50 bin ton civarında olduğunu ifade eden maden mühendisleri, yüzeyden çıkarılan madenin 10 metre derinliğe inmesi halinde, 5 dönüm araziden en az 50 bin ton kömür çıkarılabileceğini belirttildi.

ocak_11.jpg

ocak_12.jpg

ocak_13.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim