• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Taner Yıldız: Kesintinin nedenini biliyoruz sebebini araştırıyoruz

Taner Yıldız: Kesintinin nedenini biliyoruz sebebini araştırıyoruz
Enerji Bakanı Taner Yıldız yaşanan elektrik kesintisinin 86 binde bir ihtimal olduğunu belirtti,"Vakayı okuyoruz hangi sebeplerle olduğunu araştırıyoruz" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız Türkiye'yi karanlığa ve kaosa mahkum eden elektrik kesintisi ile ilgili açıklamalar yaptı. Yıldız nedenleri bulduklarını sebebi araştırdıklarını, 86 binde bir ihtimalin gerçekleşmesi ile kesintinin meydana geldiiğini söyledi. Bakan bunun bir teknik arızadandanmı yoksa sabotajdanmı siber saldırıdanmı gerçekleştiğine dair bir cümle şimdilik kurmadıklarını söyledi. Yıldız kesintiyle ilgili olarak manipülasyon iddialarının da araştırıldığını söyledi. Enerji Bakanı devre dışı kalan iki elektrik hattının 17 salise arayla iptal olduğunu açıkladı. İşte Yıldız'ın büyük kesintiyle ilgili açıklamaları:

İzmir Ailağa’daki santralların çıkması böyle bir çöküşe neden oldu. Vakayı okuyoruz ama araştırmalarımız devam ediyor. Bütün bu 3 tane olumsuzluğun aynı ana denk gelmesi nedeni 33 yıldır işi iletim olan arkadaşlarla konuştuğumuzda böyle bir olasılığın şu ana kadar olmadığını kast ettiler.

Depremle bir kısım çökmeler olmuştu 1999’da. Trafo merkezleriyle fiziken bir darbe olmuştu. Bu sistem Avrupa’nın ikinci büyük şebekesidir. Toplam 1.2 mliyon kilometrelik iletim ve dağıtım hattı olan atmosferi açık bir işletmedir. İster teknik gerekçelerle ne olursa olsun bunu…

SİSTEMİN TAMAMI DEVREDE

Sistem kendisi korumak için frekans seviyelerini gerilim salınımlarını gözlemliyor. Ve bunu lokalize etmek için bu şekliyle çalışıyor. Türkiye’nin geneline sirayet etmesin diye. ENSO-E kapsamında senkron çalışma da böyle davranıyor. Aliağa Bölgesi’ndeki yapınan frekansla birlikte olduğunu gözlemledik. Bunu tetikleyen nedenin ne olduğunu bir müdahale mi teknik gerekçemi manipülasyon mu olduğunu söylemiyoruz şu an.


ELEKTRİK KESİNTİSİNDE TERÖR VE SİBER SALDIRI YOK

Sistemin yüzde 100’ü devreye alındı. Ben bu açıdan sanayicilerimizin ve bütün kesimlerimizin bundan teshir altında kaldığını biliyorum. Bütün kurumlarımız adına sistem adına da bunun bir kez daha tekrarlanmayacağını söylemem lazım.

İhtimal dahilinde mi siber saldırı ihtimal haricinde değil. Türkiye’de bir kriptolama yaptığınızda bunun deşifresinin yanıbaşında olduğunu biliyoruz. Mühendislikte bu bilinir. TEİAŞ sisteminin siber saldırıya açık olup olmadığını bu cümlelerle açıklayabilirim. 17-25 Aralık süresinde bunları gördük. Biz sistemin koruma altına alınmasıyla ilgili ayrı bir ekibimiz çalışıyor. Bu siber saldırıdır demem için şu anda erken. 
Biz bakanlığımıza bütün konuları gücünü şeffaflıktan alan bir yapıyız.

'SİBER SALDIRI DEMEM İÇİN ERKEN'

Tekrar söylüyorum. Bu teknik bir gerekçe olabilir. Ama bu kadar 3 tane büyük arızanın ve üretim santrallarının yük atmanın daha ötesinde sistemin çalışması ve bunun birer saniye arayla tetikleyen sebep manipülasyon mu teknik gerekçeler mi? Küçük bir ihtimalin gerçekleştiği mi siber bir saldırı mı söylemem erken.

Saniyeden küçük bölümlerde 17 salise arayla iki iletim hatının açıldığı söylediler bana. Temkinli olacağız. Sakin olacağız.

Toplanın 350 milyon TL civarında olduğunu söyleyen bir STK oldu. Salı günü bu sistem toparlanmıştır. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapacağız.

'İLK KEZ BÖYLE BİRŞEY GÖRDÜK' DEDİLER

TEİAŞ’ta 33 yıldır çalışan 5 ayrı kişiyle görüştüm. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşamadıklarını söylediler. Bu bir çok olumsuzluğun 3-4 olumsuzluğun tersine sinerjiyle olan bir konu. Bunun yanlızca Türkiye’de olmuşçasına bilgi verilmesini doğru bulmuyoruz. 2003’te ABD’de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda oldu bir de de oldu demek doğru değil. Ama bunun atmosfere açık işletmelerde olabileceğini bakın İtalya, İsviçre, Avusturya ve Slovenya’da 55 miylon insan 18 saat elektriksiz kaldı. 2011 yılında Arizona’da oluşan elektrik kesintisi NGS’yi devre dışı bıraktı. 

Üretim santrallarının devre dışı kalması tüketim yüklerinin atılmasından daha hızlı gerçekleşti. Üretim azlığından alaklı değil. Üretim fazlamız var. Bir kilogramı üzerinden aldığımız an var onu da röleler ayarlayacak. Sebepleri netleşti. Tetikleyen yapı netleşti. Adana ve Gaziantep bölgesindeki talepte sistem izole olunca Gaziantep böglesindeki üretim tesisleri çok daha fazla. Gaziantep ve Adana izole olduktan sonra üretim tesislerinin bir kısmı buradan çıktı. 
Mühendislik hatası konusunda: Mühendislik hatası manipülasyon mu olabilir bir kasıt mı olabilir. Az olasılık da olsa bütün bu 3 üretim hattının yapıdan mı kaynaklanabilir hepsini ihtimal dahilinde tutuyoruz. Ne varsa doğru bir şekilde bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Bu hastalığa teşhisimizi koyduk. Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız.

İKİNCİ NÜKLEER AÇIKLAMASI

Minimum 3 milyar dolarla başlayan bir nükleer santralın önünü açmış bulunuyoruz. Bunun Türkiye’ye katkısı çok olacak. Bunların önemli bir kısmının aslı yok. Nükleer güç santralını makul hale getirmek için böyle bir arızanın gerçekleştiği söyleniyor. Bunun için böyle bir arızaya neden yok. Bütün partilerin seçim beyannamelerinde bu var. O yüzden bu tür arızalar oluyor demek yanlış. Türkiye’de enerji fazlalığı var. Özel sektör bunu çok iyi koordine etti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim