• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Tanca Akdeniz 2 Limanı, Afrika'nın yeni ticaret kapısı olma yolunda ilerliyor

Tanca Akdeniz 2 Limanı, Afrika'nın yeni ticaret kapısı olma yolunda ilerliyor
Fas'ın genişleterek Akdeniz ve Atlas Okyanusu'nun en büyük limanı haline getirmeyi hedeflediği Tanca Akdeniz 2 Limanı'nın Afrika'nın ticaret kapısı olacağı ve uluslararası yatırımlar için bir geçiş noktası haline geleceği belirtiliyor.

Fas, dünyanın 77 ülkesindeki serbest ticaret ve sanayi bölgeleri yakınında bulunan, 186 liman ile bağlantısı olan "lojistik bir kapı" niteliğindeki Tanca Akdeniz 2 Limanı'nı (Tanger-Med 2 Limanı) genişleterek 2019'un ikinci yarısından itibaren hazineye daha çok girdi sağlamayı hedefliyor.

Genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte limandaki konteyner terminalleri toplam kapasitesinin 9 milyon TEU'ya ulaşması bekleniyor. Konulan bu hedefle limanın, Akdeniz ve Atlas Okyanusu'ndaki en büyük ikmal merkezi haline gelmesi planlanıyor.

Tanca Akdeniz 2 Limanı'ndan taşınan konteyner sayısının da yıllık yaklaşık 4,5 milyona ulaşması amaçlanıyor.

Faslı uzmanlar, limanın ülkeyi Afrika'da uluslararası yatırımlar için bir "kapı" haline getireceğini, ülkeye ve bölgeye ekonomik alanda yeni bir dinamizm kazandıracağını ifade etti. 

Fas'taki Maarif Araştırma Merkezi Müdürü Selman Bunuman, Tanca Akdeniz 2 Limanı'nın genişletilmesinin Fas'ı, Afrika'da uluslararası yatırımlar için bir "kapı" haline getireceğini söyledi.

"Liman, Afrika'da yatırım yapmak isteyen şirketler ve sanayi firmaları için lojistik imkan sağlamayı amaçlıyor. Bu limanla Fas, stratejik bir bölge, platform ve geçiş noktası haline geliyor." diyen Bunuman, genişletme çalışmalarının Fas'ın, yeni kalkınma modelinde stratejik bir vizyona sahip olduğunu gösterdiğini ve bu kalkınma modelinin de esas olarak sanayileşmeye odaklandığını dile getirdi.

Bunuman ayrıca Rabat yönetiminin izlediği bu strateji önünde karşıt stratejiler de bulunduğunu ve bunlarla "tehlikelerin farkında olma ve iyi bir planlama yapma" yoluyla mücadele edilebileceğini kaydetti.

LİMAN, FAS EKONOMİSİNE YENİ BİR DİNAMİZM SAĞLAYACAK

Faslı ekonomist Ömer Kettani de limanın genişletilmesiyle Fas ekonomisine yeni bir dinamizm kazandırılacağını söyledi.

Kettani, "Tanca Akdeniz 2 Limanı, Tanca kentine önemli ekonomik bir boyut kazandırdı. Yapılacak genişletme çalışmalarıyla da Tanca artık bir sanayi ve ticaret kentine dönüşecek." ifadelerini kullandı.

Limanın jeopolitik konumunun önemine dikkati çeken Kettani, Tanca Akdeniz 2 Limanı'nın uluslararası pazara yakın en büyük liman ve Batı Afrika'ya ulaşım için en kolay yol olduğunu vurguladı.

Tanca'nın Batı Afrika başta olmak üzere Afrika'daki küresel ticaret kaynaklarından biri haline geleceğini belirten Kettani, "Afrika'da yapılacak ticaret, Tanca Akdeniz 2 Limanı'ndan geçmek zorunda olacak" dedi.

Fas'ın ithalat ve ihracat için ilk altyapı merkezi olma özelliği taşıyan Tanca Akdeniz 2 Limanı'ndan 2018'de yaklaşık 34 milyar dolarlık bir para akışı gerçekleşmişti.

Tanca Akdeniz 2 Limanı'nı genişletme çalışmaları kısmen tamamlanmakla beraber hala devam ediyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim