• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 15 °C

Süveyş Kanalı'nda demirleyen gemi sayısında artış

Süveyş Kanalı'nda demirleyen gemi sayısında artış
Süveyş Kanalı'nın kuzey ve güneyindeki liman bekleme alanlarında demirleyen gemilerin sayısında %225'lik bir artış olduğu bildirildi.

ABD Merkez Komutanlığı, Husi saldırılarının belirgin bir şekilde yoğunlaşması üzerine ABD ve koalisyon güçlerinin 9 Mart günü 04:00 ile 08:20 (Sanaa yerel saatiyle) arasında 28 mürettebatsız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Centcom, saldırıda ticari gemilerin zarar gördüğüne dair bir rapor bulunmadığını ve ABD ya da koalisyon donanma gemilerinde de herhangi bir hasar meydana gelmediğini belirtti.

Bu arada Yemen silahlı kuvvetleri 9 Mart'ta Aden Körfezi'nde bir "Amerikan gemisi" olan Propel Fortune'u bir dizi füzeyle hedef alarak ve Kızıldeniz'deki ABD savaş gemilerini 37 insansız hava aracıyla hedef alarak "hedeflerine başarıyla ulaştıklarını" iddia etti.

Equasis veri tabanında Propel Fortune adıyla listelenen tek gemi 58,168 dwt ağırlığında, Singapur'a kayıtlı bir dökme yük gemisi olup belirgin bir ABD bağlantısı bulunmuyor.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Aden'in 50nm güneydoğusundaki geminin kaptanının 8 Mart'ta geminin önünde iki patlama olduğunu bildirdiğini söyledi. Gemi ve mürettebatın güvende olduğu bildirildi.

Kasım 2023'ün ortalarından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde ticari gemiciliğe yönelik devam eden Husi saldırılarında ilk ölümler geçtiğimiz hafta yaşandı.

True Confidence adlı dökme yük gemisine 6 Mart'ta düzenlenen füze saldırısında üç denizci öldü, ikisi de ağır yaralandı. Gemiyi terk eden mürettebat Hindistan donanması tarafından kurtarılarak Cibuti'de güvenli bir yere götürüldü.

Birçok gemi Husi tehdidinden kaçınmak için Ümit Burnu üzerinden rotasını zaten değiştirmişken, ölümcül saldırı muhtemelen daha fazla geminin Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan kaçınarak rotasını değiştirmesine neden olacak.

Liman bekleme alanlarında demirleyen gemi sayısında artış

Denizcilik istihbaratı Windward, Süveyş Kanalı'nın kuzey ve güneyindeki liman bekleme alanlarında demirleyen gemilerin sayısında %225'lik bir artış olduğunu ve bunun %61'inin True Confidence'a yapılan saldırıdan sonra gerçekleştiğini bildirdi.

Yakın zamanda Rubymar gemisinin batmasıyla birlikte HSBC Global Research 11 Mart tarihli raporunda, "Bu son kayıplar taşıyıcıları Kızıldeniz'e yelken açmaktan daha da caydırabilir" dedi.(7Deniz)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim