• BIST 13932.46
  • Altın 6967.5
  • Dolar 48.4242
  • Euro 56.2976
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 21 °C

Süveyş göçmeni iki tür Akdeniz'de yan yana görüntülendi

Süveyş göçmeni iki tür Akdeniz'de yan yana görüntülendi
Kızıldeniz'de görülen uzun dikenli zehirli deniz kestanesi, Süveyş Kanalı aracılığıyla hızla yayılarak Akdeniz ve Ege kıyılarına kadar ulaştı. Aynı yolu izleyerek, Akdeniz'e göçen aslan balığı da yaşamını kayalık bölgelerde sürdürmeye devam ediyor.

Her iki göçmen tür, Antalya'nın dünyaca ünlü falezlerinde aynı karede görüntülendi. Deniz kestanesi ve aslan balığına karşı uyarıda bulunan uzmanlar, kayalık bölgelerde denize gireceklerin mutlaka deniz ayakkabısı giymesi gerektiğini, kayalıklardan uzak durması uyarısında bulundu.

Süveyş Kanalı yoluyla yaklaşık 12 yıl önce Akdeniz'e göç eden uzun dikenli deniz kestanesi, Antalya'nın dünyaca ünlü falezlerinde sık sık görüntüleniyor. Bölgede yaşayan diğer deniz kestanelerine nazaran uzun dikenleriyle dikkat çeken deniz kestanesine karşı dikkatli olunması gerekiyor. Aynı yolu izleyerek Akdeniz'e gelen aslan balığı da bölgedeki yaşamını ve çoğalmasını sürdürüyor. Uzun dikenleri nedeniyle tutunduğu kayanın yanından geçerken bile iğnesinin yüzen insanlara dokunabileceğini belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bazı uyarılarda bulundu.

Deniz kestanesinin Ege ve Akdeniz'de yayılımına çok hızlı devam ettiğine dikkat çeken Gökoğlu, "4-5 yıl önce Gökova Körfezi'nde yaptığım bir dalış sırasında çok sayıda gördüğüm zaman şaşırmıştım. Özellikle bu kestane Akdeniz kıyılarında hızla çoğalmaya devam ediyor. Küçük balıklarda bu kestanelerin arasına girerek kendisini diğer canlılardan koruyor" dedi.

DENİZ AYAKKABISI GİYİLMELİ

Kestanenin en büyük özelliğinin isminden de anlaşılacağı üzere uzun dikenleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Üstünde renkli bir kesesi var. Çok hızlı hareket eder. Adeta bir kirpi gibi, çok hızlı yer değiştirebiliyor. Zehirli dikenleri var, öldürücü değil, ancak acı vericidir. Özellikle kayalık bölgelerde çoğalması devam ediyor. Bu bölgelerde denize girenler ayaklarına plaj ayakkabısı giysinler. Diğer bir tür de kayalara yapışmış durumda, o da temas edildiği zaman ayağı çizebilir. Kayalık yerler ve iri taşların olduğu yerde dikkatli olmalı ve mutlaka ayakkabı giymeliyiz."

Çektiği videoda deniz kestanesine dikkat çeken Prof. Dr. Gökoğlu, Süveyş Kanalı göçmeni iki türü görüntülemeyi başardı. Aslan balığı ve uzun dikenli deniz kestanesinin su altındaki yan yana görüntülerine küçük deniz canlıları da eşlik ediyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 17 ton plastik, denize karıştı!26 Ağustos 2026 Çarşamba 08:00
  • Çeşme’de orkinos ölümleri yeniden başladı25 Ağustos 2026 Salı 13:30
  • Denizin dibine 5000 tuvalet yerleştirdiler!25 Ağustos 2026 Salı 11:15
  • TÜÇA-1 denizi temizleyecek!24 Ağustos 2026 Pazartesi 12:00
  • Manavgat’ta ‘Dumansız Plaj’ uygulaması başladı!24 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00
  • Farelerin yok edilmesi ekosistemi canlandırdı: Ulong Adası!20 Ağustos 2026 Perşembe 16:00
  • Nişasta, denizlerdeki ekosistemi korumaya yardımcı oluyor18 Ağustos 2026 Salı 16:00
  • Norveç'te kutup ayısı cezası: 5000 Dolar ceza!18 Ağustos 2026 Salı 08:00
  • İZAYDAŞ, bertaraf edecek!17 Ağustos 2026 Pazartesi 16:00
  • 37 milyon ton çamurla 5 ada inşa edildi17 Ağustos 2026 Pazartesi 09:00
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim