• BIST 10276.88
  • Altın 2389.553
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.8304
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 19 °C

Süper yat sahipleri, tatili bedavaya getirdi

Süper yat sahipleri, tatili bedavaya getirdi
Geçen yıl satışları yüzde 77 artan süper yatların fiyatları bu yıl olağandışı bir biçimde arttı. Uzmanlar, geçen yıl bir süper yat alıp bu yıl aynı yatı satan zenginlerin yıl boyunca lüks bir tatilin yapmanın yanı sıra kâr elde edeceğini belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl süper yatların satışları rekor seviyelere tırmandı. Ancak değişen piyasa koşulları ve arz sıkıntısı nedeniyle bu sene fiyatların çok daha fazla yükselmesi öngörülüyor.

Denizcilik araştırma şirketi VesselsValue’nun son raporuna göre 2021 yılında 887 adet süper yat satışı yapıldı. 2019 yılına göre iki kat artan satışlar geçtiğimiz yıla göre ise yüzde 77 oranında yükseldi.

Bloomberg International’ın haberine göre, net serveti 174,7 milyar dolar olan Jeff Bezos, 127 metrelik yelkenli yatın teslimini bekliyor. Bezos’un dev yatı şu anda Hollanda’daki bir gemi tersanesinde üretimin son aşamasında. Yönetmen Steven Spielberg de süper yat siparişi veren ünlü isimler arasında yer alıyor. Spielberg eski yatını 158 milyon dolara listelemesinin ardından Kasım ayında açıklanmayan bir fiyata satmıştı.

Geçtiğimiz yıl düşük faiz oranları ve güçlü borsa performansları sayesinde dünyanın en zengin 500 insanı servetlerine toplamda 1 trilyon dolar ekledi. VesselsValue, yaratılan bu zenginliği ve Kovid-19 kaynaklı yalnızlaşma talebini süper yat satışlarının artmasındaki başlıca sebepler olarak sıraladı. Ucuz kredi olanakları sosyal mesafeli refahın satın alınmasını kolaylaştırdı.

Artan faiz oranları, pay piyasalarındaki dalgalı seyir ve stok eksikliği nedeniyle en azından önümüzdeki birkaç ay boyunca fiyatları düşürmesi olası gözükmüyor. Süper yatlar, inşası yıllar alan ve hemen satın almak isteyen alıcıların ikinci el piyasalarda ürün bulamadığı bir lüks olarak öne çıkıyor.

VesselsValue Süper Yatlar Başkanı Sam Tucker konuyla ilgili, “Satın almak için yeterince yat bulunmadığı açık” ifadelerine yer verdi.

Tedarik zinciri kesintileri ve istihdam kıtlığı piyasadaki durumu daha da kötüleştirdi. Tersaneler en alt sınırlarına kadar yavaşlatıldı ve yeni gemilerin inşası normaldekinden daha uzun sürüyor. Diğer taraftan mevcut sahiplerin elindeki yatların değeri de hızla yükseliyor.

Süper yatlar genellikle yatırım olarak kabul edilmezler. Yatların yıpranma hızı oldukça diktir ve yatın değerinin kabaca yüzde 10’u olan yıllık operasyon maliyetleri de oldukça yüksektir. Ancak pazardaki sıkılaşma yatların değerinin sadece 2021'de yüzde 5 ila yüzde 8 aralığında sıçramasına sebep oluyor.

Tucker, konuyla ilgili açıklamasında “Yat sahibi olanlar için oldukça iyi zamanlar. Bir yıl önce süper yat satın alanlar şimdilerde potansiyel olarak tam bir sezon boyunca yatın ücretsiz bir şekilde keyfini çıkarabilir ve üstelik kârla bir şekilde satabilir” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim