• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Suda yaşayan canlılar daha zor kirleniyor

Suda yaşayan canlılar daha zor kirleniyor
ÇOMÜ'de Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, suda yaşayan canlıların zor kirlendiğini, kendilerini daha kolay ve hızlı temizlediklerini söyledi.

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı Bayramiç Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, suda yaşayan canlıların zor kirlendiğini ve kendilerini daha kolay, hızlı temizlediğini bildirdi.
Kuşku, yaptığı yazılı açıklamada, suların hızla kirlendiğini, kirlenmeye devamda edeceğini, iç denizlere sahip olan Türkiye'de bu kirliliğin yoğun şekilde hissedileceğini ifade etti.

Balık ve su ürünleri tüketimini öneren Kuşku, şu bilgileri verdi:  "Kirlilik her alanda, her kaynakta karşımıza çıkacaktır. Ancak bunlar belirli bir düzeyin üzerine çıktığında tehlike gösterir. Dünyada her türlü kaynakta bu artış gözlemlenmektedir. Yani balıkta var da et de yok mu- Ama sucul kaynaklarda çok büyük bir avantaj bulunmaktadır. Yaratılışın özünde, suda temizleme ve temizlenme özelliği bulunmaktadır. Yani sucul ortamda yaşayan canlılardaki sıvı akışı, karasal canlılara göre daha hızlı olduğundan, metabolizmadaki yabancı madde miktarı tutunması daha az olacaktır. Suda yaşayan canlılar zor kirlenirler ve kendilerini daha kolay, hızlı temizlerler. Bu sebeple tüketilmesi en uygun gıdalar su ürünleridir."

Kuşku, gündemi meşgul eden açıklamaları okuduğunu belirterek, şunları keydetti: "Örnekleri alınan ve bahsedilen balıklar nereden alındı- Açıklamalarda İzmir Körfezi ismi geçiyor. Bu tür bölgelerden, limanlardan, sirkülasyonun az olduğu yerlerden alınan örneklerdeki rakamlar geneli temsil etmeyecektir. Çünkü bu bölgeler uzun yıllardır aşırı kirliliğiyle bilinmektedir. İzmir Körfezi'nden aldığımız örneğin verileri, Ege Denizi'ndeki ortalama verileri taşır mı- Tuna Nehri ağzından aldığımız örnekler, Karadeniz'deki ortalama verileri taşır mı- Bu soruların cevabını vermek lazım. Ayrıca örnekleri alınan türler, dipte yaşayan (bentik) türlerdir. Oysa balık tüketiminin yüzde 90'dan fazlasını yüzeysel (pelajik) türler oluşturmaktadır.

Ağır metal ve yabancı madde birikimi yüzeysel türlerde çok daha azdır. Bilim adamlarımızın açıklamaları yanlış anlaşılmış ve tehlikenin sanki tüm balık türlerinde olduğu izlenimi verilmiştir. Bir diğer hususta, balıklarda örnekleme yapıldığında bunlar ağırlıklı olarak iç organlardan ve bilhassa karaciğerden yapılmaktadır. Tüketimde genel olarak iç organlar tüketilmediğinden bunun da göz önünde bulundurulmasını belirtmek istiyorum."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim