• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Su ürünleri sektörü teşvik mağduru

Su ürünleri sektörü teşvik mağduru
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, su ürünleri sektöründeki orta ve büyük ölçekli firmaların, yüzde 80’e varan oranda teşvik kaybı yaşadığını söyledi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünleri sektöründeki orta ve büyük ölçekli firmaların, yüzde 80’e varan oranda teşvik kaybı yaşadığını söyledi. Kızıltan, “Eskiden 2 bin tona kadar yüzde 100 teşvik veriliyordu. Şimdi 250 tona kadar yüzde 100, 150-500 ton arasına yüzde 50 veriliyor.” dedi.

Birliğin olağan mali genel kurul toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapıldı. 2012 yılında su ürünleri ihracatında sıralamaya giren ilk 30 firmaya teşekkür belgesi ve çipura-levrek şeklinde plaket verildi. Sektöre ilişkin değerlendirmede bulunan Birlik Başkanı Kızıltan, su ürünleri ve kanatlı ihracatının iyi gittiğine dikkat çekti. Türkiye geneli ihracatın yüzde 17 artışla 1 milyar 664 milyon dolara ulaştığını kaydederek, “2013’ün ilk üç ayında balık fiyatlarında ve ihracatımızda yaşanan artışı da gözönünde bulundurduğumuzda, 2013 yılı için 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat bekliyoruz. Sektör olarak 2014’te de 2 milyar dolarlık ihracat rakamı hedefliyoruz. Ayrıca 2023 hedefimiz 3,5 milyar dolardır.” şeklinde konuştu. Kızıltan, birlikları tarafından yapılan ihracatın da yüzde 7 artışla 2012 yılında 587 milyon dolar olduğu bilgisini verdi.

STG VE KTG, YOĞUN TANITIM ATAĞINI SÜRDÜRÜYOR

Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) ve Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG)’nun faaliyetlerinin ihracatı arttırdığını da belirten Kızıltan, şöyle devam etti: “Tanıtım faaliyetleri sayesinde hem su ürünleri hem de kanatlı ürünleri ihracatımız her geçen yıl artıyor. Bu yıl toplam 13 fuara katılacak olan STG, dördüne ilk çeyrekte katıldı. KTG ise 19 fuara katılacak. Tanıtım bütçelerimiz az olmasına rağmen gidilen ülkelerde mutfak kuruyor, ziyaretçilerin özel Türk aşçılarımızın hazırladığı levrek, çipura, alabalık gibi ülkemiz balıklarını tatmasını sağlıyoruz. Profesyonel faaliyetlerle beraber ticari iş bağlantıları kuruyor ve fuardan sonra ulaştığımız alıcıların bilgisini sektörle paylaşıyoruz. Gidilen ülkelerde Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerimizin tanıtımını en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Rusya, Ukrayna ve Libya gibi yeni pazarlarımız sayılabilecek ülkelere çipura, levrek, alabalık gibi ülkemiz balıkları ihraç edilmesi de bizi memnun ediyor.”

‘EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ, BALIK TÜKETİMİNİ ARTTIRMAK’

Kızıltan, balık tüketiminin artmasının hem yurtiçi hem yurtdışı faaliyetlerine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Türkiye’de nüfusun yüzde 33’ü obezite sınırında yaşıyor ve bu oran her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu bağlamda en önemli hedefimiz, balık tüketimini arttırmaktır. Balık tüketimi Avrupa ülkelerinde yılda 18 kg. iken ülkemizde 6–7 kg. civarında. Bu durumun ortadan kalkması ve sağlıklı bir nesil yetişebilmesi için iç tanıtıma da gereken önem verilmelidir.” dedi.

MARKALI VE AMBALAJLI BAL İHRACATINA TEŞVİK TALEBİ

Genel kurulda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu ise zeytinyağı ihracatındaki gibi ambalajlı ve markalı bala da Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik verilmesi talebinde bulundu. Kızıltan da konunun Ekonomi Bakanlığı’nda olduğunu, takip ettiklerini söyledi.

su-urunleri-sektoru.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim