Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak için yoğun bir tanıtım çalışması yürüten Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 2013 yılında 13 uluslararası gıda fuarına katılacak. STG, 2012 yılında 17 ülkede 19 gıda fuarına katılarak, Türk su ürünlerini ihracatın yıldızı yapmıştı.
2013 yılında düzenlenecek gıda fuarlarına katılım konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten STG Başkanı Melih İşliel, katılacakları fuar sayısının 2012 yılını geçmesini beklediklerini söyledi. STG'nin, kurulduğu 2008 yılından bu yana dünya genelindeki gıda fuarlarına yoğun katılım gösterdiğini ifade eden İşliel, en yoğun katılımın 2012 yılında olduğunu, 2013 yılında bunu geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'ne göre dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40'ının çiftliklerde yetiştirildiğine dikkat çeken İşliel, "Artan nüfusla birlikte 2030 yılına kadar 40 milyon ton balığa daha ihtiyaç duyulacak. Denizlerdeki varlık giderek azalırken ihtiyacı karşılamanın tek yolu olarak çiftlik balıkçılığı görünüyor." dedi.
Su ürünleri sektörünün, sağladığı katma değerle ülke ekonomisi açısından büyük bir öneme sahip olmasına rağmen henüz hak ettiği yere gelemediğini ileri süren STG Başkanı İşliel, şunları kaydetti: "Türkiye'de yeterince balık tüketilmiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde 25, Japonya'da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 8,5 kg. Bunun da büyük bölümü sahil kesimlerinde. İşte bu gerekçeyle balığın sayısız yararlarına dikkat çekmek, daha fazla tüketilmesini ve ihracatını arttırmak için çalışıyoruz."
AVRUPA'YA HER DÖRT BALIKTAN BİRİ TÜRKİYE'DEN GİDİYOR
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise uluslararası ticarette sözleşmelerin yüzde 40'ının fuarlarda yapıldığını belirterek, "Fuarlar, ihracatımızı arttırmanın yanında sektördeki gelişme ve yeniliklerin takibi anlamında büyük fırsatlar sunuyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlar, sektörümüzü dünyaya tanıtmak ve ihracat hedeflerimize ulaşmak için her zaman bizi desteklemektedir. Fuarlardaki ziyaretçilerin Türk su ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de 2000 yılından sonra su ürünleri sektörünün ciddi gelişim gösterdiğini anlatan Kızıltan, katma değeri yüksek ve işlenmiş ürünler ağırlıklı ihracat hedeflediklerini söyledi. Kızıltan, 2008 krizinden sonra yetiştiricilik sektörünün çok daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu, dikey entegrasyona sahip (yavru, yem, yetiştiricilik, paketleme tesisi ve ileri işlenmiş donuk ürünler) şirketlerin sayısının da hızla arttığını kaydetti. Yunanistan'daki krizin sektöre olumlu yansıdığını dile getiren Kızıltan, "Avrupa'da Norveç'in ardından ikinci sıraya yükseldik, Yunanistan'ın da önüne geçtik. Ayrıca pazar çeşitliliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Halen 75 ülkeye ihracat yapılıyor; bu sayı ve tutarı daha fazla arttırmak için tanıtıma özel önem veriyoruz. En çok ihracatı Hollanda, Almanya ve İtalya'ya yapıyoruz. Ürettiğimiz kültür balıklarının yüzde 37'sini ihraç ediyoruz. Bunun yanında özellikle komşu ülkelerde büyümeye çalışıyoruz. Bunun için 2013'te çok sayıda yurtdışı fuara katılmayı planlıyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 1,5 milyar dolar" diye konuştu.