• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

'SONOBUOY' denizaltı mikrofonu derin denizlerin kulağı olacak

'SONOBUOY' denizaltı mikrofonu  derin denizlerin kulağı olacak
Denizlere insansız hava araçları (İHA) tarafından havadan bırakılacak olan ‘sonobuoy’ adlı denizaltı mikrofonu sayesinde, yabancı kuvvetlere ait derin denizlerdeki faaliyetler tespit edilebilecek.

Türkiye’nin yerli imkânlarla geliştirdiği İHA’lar; hava, kara ve deniz üstünün yanı sıra denizin altında da faaliyette bulunacak. Bu kapsamda sualtında akustik bilgi toplayan “Sonobuoy” denilen denizaltı mikrofonunun İHA’lardan suya atılmasıyla, denizaltıların derin sulardaki faaliyetleri tespit edilebilecek. Böylece özellikle Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki denizaltı hareketliliği izlenecek. Denizlerde ‘stetoskop’ gibi dinleme yapan sonobuoylar ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Mavi Vatan’ın derinliklerindeki her adımdan anbean haberdar olacak.

whatsapp-image-2022-10-10-at-14.24.31.jpeg

AKUSTİK ANALİZ YAPIYOR

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Hürriyet’e İHA’lara şu anda sonobuoy atma ve dinleme kabiliyetlerini entegre edildiğini söyledi. Türkiye’nin yerli imkânlarla geliştirdiği İHA’ların karakol uçaklarının yaptığı görevi de icra edebileceğini vurgulayan Yıldız, “Suya bıraktığımız mikrofonlar suyu dinliyorlar, radyo dalgalarıyla dinlediklerini yayınlıyorlar ve akustik analiz yapıyor. Bu analizler sonucunda denizaltı var mı, yok mu, yeri neresi gibi bilgileri alıyor. Şimdi biz bu görevi ANKA ve AKSUNGUR’la yapabilir hale geliyoruz” dedi.

 Bir sonraki aşamada akustik hesaplama yapan bilgisayarı da insansız hava araçlarının üzerine yerleştireceklerini belirten Yıldız, “Daha sonra bilgileri yere aktarmadan uçağın üzerinden işleyerek bilgi sahibi olabileceğiz. Buna biraz daha zamanımız var, üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-10-10-at-14.24.37.jpeg

SONOBUOY NEDİR?

‘Sonarlı Şamandıra’ olarak ifade edilen sonobuoy’lar, çeşitli hava ve su üstü platfomlarından atılan sensörler. Bağlı bulunduğu platformdan atıldıktan sonra belirlenen derinliğe inen sonobuoylar, özellikle denizaltılara yönelik akustik bilgi topluyor. Sonobuoy’lar tarafından toplanan bu akustik bilgi, genellikle VHF kanalından aktif duruma gelen sonobuoy’lar tarafından kendisine iletilen akustik veriyi işleyen platform, böylelikle denizaltının konum bilgisini saptayabiliyor. Radarın deniz versiyonu olan sonobuoy’lar, denizaltı savunma harbi için kritik öneme sahip. Sonobuoylar, 7-8 saate kadar görev yapabiliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim