• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Sinop'ta hurdalıktan 100 yıllık tekne çıktı

Sinop'ta hurdalıktan 100 yıllık tekne çıktı
Ayancık'ta bir kereste fabrikasının kapanmasının ardından hurdalıkta duran yük ve yolcu taşımada kulanılan 100 yıllık tekne, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Sinop'un Ayancık İlçesi'nde bir kereste fabrikasının kapanmasının ardından hurdalıkta duran yük ve yolcu taşımada kulanılan 100 yıllık tekne, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Hurdalıktan vinçle alınıp tarihi Sinop Cezaevi bahçesine konulan geminin restore edilmesi için İl Kültür ve Turizm müdürlüğü harekete geçti. İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Labaratuvarı Müdürlüğü uzmanı restoratör Uğur Genç ve tarihi gemi ve tekne araştırmacısı Korhan Bircan, Sinop'a gelerek gemiyle ilgili incelemelerde bulundu. Restorasyonu için yapılan ilk incelemede geminin 100 yıl önce yapıldığı belirtildi. Korhan Bircan, 11.5 metre boyunda 4 metre enindeki gemide yapılacak detaylı inceleme ile gerçek yaşının tespit edileceğini söyledi. Bircan, "Bu teknenin Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yapıldığını tahmin ediyoruz. Teknenin tarihsel araştırması gerçekleştirilecek. Ancak 100 yaşından fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yaptığımız fotoğraf incelemelerinde bu teknenin 1907 yılına kadar kullanıldığına dair Samsun'da çekilmiş bir fotoğraf var. Bu tekne yük taşımanın yanında büyük gemilerden inen yolcuları da kıyılara ulaştırmada kullanılmış" diye konuştu.

Bircan, 20 tona kadar yük taşıma kapasitesi olan bu tarihi teknenin çok büyük bir kültür mirası olduğunu belirtti. Bircan, "Bu tekne Sinop için önemli bir eser ve turizme bunun kazandırılması gerekiyor. Bu çapar teknesi aslında dünyada kalan nadir örneklerden bir tanesi" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise tarihi teknenin, bakım ve onarımı yapıldıktan sonra Sinop'un en önemli sembolleri arasında yerini alacağını söyledi. Tosun, "Bu teknenin turizme katkısı da çok olmuştur. Teknenin Sinop'un tanıtılmasında çok önemli bir araç ve argüman olacağını düşünüyoruz. Biz bu çapar teknesini bir kültür varlığı olarak koruma altına aldık" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
15 Mart 2013 Cuma 11:39
Çapar
1948 yılında Yüksek Denizcilik Okulu'nu bitirdikten sonra çalışmaya başladığım Karadeniz hattında gemiler yanaşacak rıhtım bulamadığından yani barınaklı liman olmadığından gemiler limana demirleyerek yolcu ve yüklerini alıp verirlerdi. Yükler gemilere çaparlarla getirilirdi. Çaparlar yaklaşık on ton kadar yük alma kapasiteleri olup gondollara benzerlerdi. Kürekle hareket ederlerdi. WEB sayfamda down load yapılan "ALTMIŞ YILIN HESABI" kitabımın 71. sayfasında muhteşem ve çok güzel bir çapar resmi var. Sayın Editör o resmi buraya basarsanız çok güzel olur. Karadenize yapılan gemi seferleri kalkınca ve karayolları yük taşımacılığını ele geçirincve çaparlar da tarihi misyonunu kapatıp tarihe mal olmuıştur.Resmini basarsak ruhunu şad etmiş oluruz. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Ali Can ERTUĞRUL
13 Mart 2013 Çarşamba 10:59
Çapar
Sözkonusu tekne hakkında Sayın Sezar ATMACA Atlas dergide 2012 Haziran'da yayınlanan "Çapar Kaybolan Tekne" yazısında bilgi vermiş olup, üç adet kalan ve giderek olduğu yerde yok olan teknenin korunmasını talep etmiştir. 2012 yılında yazı konusu teknelerin bir tanesi de olsa bugün nihayet koruma altına alınması son derece sevindiricidir. İkincisi de Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek gerekir. Teşekkürler SEZAR ATMACA.
95.8.149.248
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim