• BIST 8877.93
  • Altın 2282.5
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 19 °C

Sigorta primlerine yüzde 10 zam yolda

Sigorta primlerine yüzde 10 zam yolda
Artan gemi kazaları sigorta kulüplerini tedirgin etti. P&I (Koruma ve Tazmin) Kulüpleri, oluşan hasarın faturasını yine armatöre kesti. Sigorta primlerinde yüzde 5 ile 10 arasında artış ön görülüyor.

Costa Concordia’nın yarattığı hasar ve artan gemi kazaları sigorta kulüplerini tedirgin etti. Costa Concordia’nın yarattığı hasar ve artan gemi kazaları sigorta kulüplerini tedirgin etti. P&I (Koruma ve Tazmin) Kulüpleri, oluşan hasarın faturasını yine armatöre kesti. Sigorta primlerinde yüzde 5 ile 10 arasında artış ön görülüyor.

Denizcilik tarihinin en büyük enkaz kaldırma operasyonu olarak kabul edilen Costa Concordia’nın denizcilik sektörüne maliyeti pahalıya patlayacak. Sadece enkazı kaldırma maliyetinin 300 milyon euroyu bulacağı belirtiliyor. P&I klüpleri bu zararı armatörlerden almak için gelecek yıl primlere yüzde 10 zam yapmaya hazırlanıyor.

Giglio adasında 14 Ocak 2012 gecesi kayalıklara oturup yan yatan Costa Concordia enkazını kaldırma çalışmaları başladı. Enkazın kaldırılması bir yılı bulabileceği ve yüksek bir maliyet oluşturacağı belirtiliyor. Hasar maliyetini her ne kadar geminin sigorta şirketi karşılayacak olsa da, aslında buraya harcanan para armatörlerden tahsil edilecek. 50 milyon dolara kadar olan kaza olaylarında, hasar maliyetini kazayı yapan geminin sigorta klübü karşılıyor. 50 milyon doları aşan kazalarda ise hasar, tüm sigorta klüplerinin oluşturduğu havuz tarafından karşılanıyor. 300 milyon euroyu aşması beklenen Costa Concordia enkazının çıkarma maliyeti de, bu havuz tarafından karşılanacak. Bu nedenle kendilerini sağlama almak isteyen P&I (Koruma ve Tazmin) Kulüpleri, gelecek yıl genel ve reasürans primlere yüzde 10’a varan zam yapmaya hazırlanıyor. İlk adım American Clup’tan geldi ve 2013 için primleri yüzde 10 artırdığını bildirdi. Diğer sigorta klüplerinin de benzer oranda zam yapması bekleniyor.

OMNİ Sigortacılık Brokeri Murat Volkan’a göre,  genel ve reasürans primlerine yapılacak zamlar, genel primleri yüzde 5 ile 10 arasında artıracak. Bu durum, giderlerin gelirlerden yüksek olduğu piyasa koşullarında, gemi işletmelerinin giderlerini biraz daha artacak.

Sigorta primlerini yükseltecek bir diğer unsurun ise, son yıllarda artan gemi kazaları ve hasar oranlarından kaynaklandığı belirtiliyor. Para kazanamayan armatörlerin gemi bakımlarını ihmal etmesi, maaş alamayan personelin bozulan konsatrasyonu kazaları artıran unsurlar olarak kabul ediliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
04 Aralık 2012 Salı 11:40
Gemi kazaları
Günümüzde gemide ve karada gemi seyrine yardımcı cihazlar, aletler çok arttiğı halde gemi kazalarının artmasının nedeni kuşkusuz her zaman olduğu gibi insandır. 1948 yılında Y.D.O'yu bitirdiğim zaman çalıştığım gemilerde bir tek mıknatısi pusula ve kıçtan attığımız parakete vardı. O yıllarda Amerikan yardımından gelen gemilerde olan radarı,gyro pusulayı ve course recorder gibi seyir yardımcılarını tanıyınca dünyalar bizim olmuştu. Ama kazalar azalmamış tıpkı zamanımızda olduğu artmıştı. Gemiyi idare eden insan olduğuna göre gemilerde çalışcak olanları çok iyi yetiştirmemiz gerekirken bazılarının eğitimin kalitesini düşürerek ucuz adam bulma yolunu seçmelerinin sonu P&I ve diğer sigorta pirimleinin artmasına neden olmaktadır. IMO'nun sivil denizcilik eğitimini tekrar gözden geçirerek temel eğitimi ve meslek eğitimini ve vardiya verilecek zabitlerin mezuniyet yaşını gözden gheçirilmesi gerekmektedir. Bu konuda tartışma açıyorum. Lütfen düşüğncelerinizi, yorumlarınızı sivil denizcilerle paylaşın. Allah selamet versin.
www.refikakdogan.com
176.240.117.123
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim