• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Seydi Ali Reis öğrencilerin hizmetinde

Seydi Ali Reis öğrencilerin hizmetinde
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, 'Plankton Bilgisi ve Üretimi' dersinin son haftasında Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile denizde uygulama yaptı.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, 'Plankton Bilgisi ve Üretimi' dersinin son haftasında Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile denizde uygulama yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Satılmış, 14 hafta süren yarıyıl dönemi boyunca 2 saat teorik 2 saat uygulamalı olarak verilen 'Plankton Bilgisi ve Üretimi' dersinin amacının öğrencileri planktonik organizmaların tanımlanması, doğal sularda bulunuş ve dağılımları, doğadan toplanmaları ve plankton üretiminde önemli olan türlerin tanımı ve biyolojileri hakkında bilgilendirmek olduğunu belirtti.

Satılmış, "Planktonlar, ekosistemin bir parçası olarak milyonlarca yıldır doğada varlıklarını sürdüren canlılar olup hemen her sucul ortamda dağılım gösterirler. Deniz ekolojsini anlamada ve besin zincirinde anahtar rolü oynayan plankton, su içerisinde aktif olarak hareket edemeyen canlıların sınıflandırılmasında kullanılır. Tüm sucul ortamlarda besin zincirinin en önemli halkalarında bulunup zincirin kendisinden sonraki gelen basamaklarında bulunan canlılara yem olmaktadır. Plankterlerin balıklar için besin oluşturmalarından dolayı plankton; balıkçılık, balıkçılık kaynaklarının değerlendirilmesi ve balıkçılığın geleceği açısından da ayrı bir öneme sahiptir" dedi.

Öğrenciler bir dönem boyunca derste ve labortuvarda gördükleri eğitimi, denizde araştırma gemisinde uygulama yaparak pekiştirdiler. Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile limandan Boztepe burnuna kadar seyir yaptılar. Öğrenciler öncelikle, araştırma gemisinin kaptan köşkü, laboratuvarlar, cihazlar, kamaralar vb. donanımı ve özellikleri hakkında bilgilendirildikten sonra, seyir güvenliği ve denizde dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında da uyarıldılar. Limana yakın bir noktada plankton kepçesi ile plankton çekimi gerçekleştirildi.

Öğrenciler plankton çekiminin nasıl yapıldığını, plankton kepçesinin nasıl kullanıldığını, plankton kepçesinin özelliklerini, plankton çekim yöntemlerini, plankterlerin nasıl örneklendiğini, kollektördeki organizmaların kavanozlara nasıl alındığını, elek düzeneğinin nasıl çalıştığını bizzat uygulayarak ve yaparak yakından görme imkanı buldular. Aynı zamanda sudaki bulanıklığı veya ışığın gerçirgenliğini ölçmek için seki-diskinin nasıl kullanıldığı gösterildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim