Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Aksoy, Azeri Socar ve Suudi Injaz ortaklığı ile 2.04 milyar dolara kazandıkları Petkim ihalesi sonrasında devir işlemini ay sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Petkim‘in yüzde 51 kamu payının satışına karşı çıkan ve Petkim’de örgütlü olan Petrol-İş Sendikası, satışla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı, ihale ilanı ve eki olan ihale şartnamesinin iptali istemiyle iki ayrı dava açmıştı. Bu davalarda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararlarına karşın Danıştay 13. Dairesi esastan ret hükmüyle satış lehine karar vermişti. Ancak Petrol-İş ret kararlarını temyiz etti.
Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, 7 Mayıs’a kadar devralmayı tamamlamak için süreleri olduğunu hatırlatarak “Esas hakkındaki kararı Danıştay 13. Daire verecek. Bizim için bu olay tamamlanmıştır. Bu nedenle devir hazırlıklarını yapıyoruz ve yerli ve yabancı bankalarla finansman görüşmelerimiz devam ediyor. Sanırım yüzde 50 özkaynak, yüzde 50 kredi şeklinde finansman olacak ve 1 milyar dolar borçlanacağız” dedi.
ÖDEME İÇİN İKİ SEÇENEK VAR
“İhale tutarının yüzde 50’sini peşin ve kalanı üç eşit taksitte ödeme ya da tamamını peşin ödeme konusundaki tercihimizi 14 Nisan’da ÖİB’ye bildireceğiz” diyen Aksoy, Petkim’de verimlilik ve optimizasyona başlanacağını söyleyerek, “Geçen yıl 2 milyar dolar olan Petkim cirosu değişir mi bilmem ama cirodan net kara gidilince daha çok verimlilik sağlayacağız. Bunun etkilerini bu yıl bile görebileceğiz” diye konuştu.
Petkim’de mevcut 1.2 milyon ton hammadde ile 2 milyon ton nihai üründen oluşan toplam 3.2 milyon tonluk kapasiteyi 2013’e kadar yapacakları 2-3 milyar dolarlık yatırımla 2 milyon ton hammadde ile 4 milyon ton nihai ürün olmak üzere toplam 6 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Aksoy “Şu anda üretilmeyen, katma değeri yüksek bazı ürünleri de ürün yelpazesine dahil etmek istiyoruz” dedi.
HAMMADDE İÇİN SOCAR YARDIMI
Aksoy, Petkim’i tehdit eden hammadde sorununa karşı, ortakları Socar’ın imkanlarından yararlanacaklarını ve bunun dışında da halen nafta kullanan tesisin başka hammaddeler de kullanabilmesi için Aliağa’da 3-4 milyar dolara mal olacak, yılda 6-8 milyon ton ham petrol işleyecek bir rafineri kuracaklarını söyledi ve “Buradan elde edilecek beyaz ürünler Shell-Turcas ile yurtiçinde de satılacak” dedi.
Petkim’e 600-1,200 Megawatt (MW) arasında bir güce sahip ve Alman ortakları E.ON ile ithal kömürle çalışan bir elektrik santrali kuracaklarını belirten Aksoy, “Bu, Petkim’in elektrik ve buhar maliyetlerini düşürecek. Ayrıca ulusal sisteme de elektrik satılabilecek” dedi. Aksoy, Petkim’e planladıkları yeni bir konteyner limanını daha sonra uluslararası bir liman işletmecisine devredebileceklerini de sözlerine ekledi.
‘PETKİM’DE ORTAKLIKLARA AÇIĞIZ’
“Petkim’e ileride stratejik katkı sağlayacak ortaklıklara açığız” diyen Aksoy, mevcut konsorsiyumun ortağı Injaz’ın payını ciddi şekilde azaltıp küçük ortak olduğunu söyledi ancak paylar konusunda bilgi vermedi.
CEYHAN’DA LİSANS BEKLENİYOR
Ceyhan’da kapasitesi önce yılda 10 milyon ton, daha sonra da 15 milyon tona çıkarılması planlanan ve Socar ile kuracakları rafineri için ön izni aldıklarını hatırlatan Aksoy, “Yakında ÇED raporunu da alıp hemen EPDK’ya lisans için başvuracağız. Lisansın 1 ay içinde verilmesini bekliyoruz, bu işlem Mayıs’ta tamamlanır” dedi. Bu rafineri önce Kerkük ve Azeri sonra Rus ve Kazak petrolleri işleyecek. Aksoy, “Bu iki rafineriden Aliağa’da kurulacak olan daha önce tamamlanır, çünkü orada altyapı zaten var” dedi.
“5 yıl içinde Ceyhan ve Aliağa’ya 10 milyar dolarlık yatırım yapacağız” diyen Aksoy, global piyasalardaki krizi nasıl göğüsleyebilecekleri sorusuna ise “Biz her işimizde yabancı ve güçlü ortaklarla çalıştığımız için riskleri azaltıyoruz. Ayrıca bizim Turcas olarak nakit pozisyonumuz güçlü” cevabını verdi.