• BIST 9556.17
  • Altın 2477.844
  • Dolar 32.4796
  • Euro 34.5839
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 27 °C

Sektöre damgasını vuran İstanbul Bunker Konferansı, hedeflerine ulaştı

Sektöre damgasını vuran İstanbul Bunker Konferansı, hedeflerine ulaştı
8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansı 10-12 Mayıs 2017 tarihlerinde, 250'in üzerinde katılımcıyla The Ritz Carlton Istanbul Otelinde yapıldı.

8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansı 10-12 Mayıs 2017 tarihlerinde The Ritz Carlton Istanbul Otelinde yapıldı. 250 nin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen Konferans için 10 Mayıs 2017 tarihinde “PO Marine” Sponsorluğunda “Welcome Coctail” yüksek ilgi ve katılımla düzenlendi.

11 Mayıs 2017 sabahı oturumlar başlamadan önce Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz ERAYDIN “Hoşgeldiniz” konuşması yaptı. Konuşmasında konferansa katkıda bulunan kişi ve kurumlara teşekkürlerini iletti. Daha sonra kürsüye çıkan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin KALKAVAN özellikle yabancı delegelerin katılımlarından dolayı duydukları memnuniyetin altını çizdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ’nin “Açılış Konuşması” sonrası sunumlara geçildi.

GLOBAL CAP 2020

İlk sunum Uluslararası Bunker Derneği (IBIA) Başkanı Robin MEECH tarafından yapıldı. Sunumda 2020 GLOBAL CAP (Tüm dünyada düşük kükürtlü bunker kullanımı) sonrasında denizcilik sektöründe karşılaşacağımız değişiklikler, ürün fiyatlamaları ve maliyetler hakkında kapsamlı bilgilendirmeler yer aldı.

Analiz yöntemleri ve ölçüm teknolojileri üzerine kapsamlı sunumlar yapıldı

VPS den Vernon Jayanathan ın “bunker ölçümleri”, INTERTEK’den Ömer MERTOĞLU nun “bunker analizleri”, EMERSON dan Naveen Hegde in “Coriolis Mass Flow Meter” ölçüm teknolojileri sunumlarını İLKFER Group dan İlker MEŞE nin VEEMS hakkındaki bilgilendirmesi takip etti.

IMO'nun yaklaşımı değerlendirildi

IMO’nun 2020 GLOBAL CAP hakkında ki bakış açısı IBIA Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda IBIA nın IMO içindeki temsilcisi Unni EINEMO tarafından çelişkileri açıklığa kavuşturacak şekilde anlatıldı.

Kredi riskleri mercek altına alındı

PLATTS Ocean Intelligence dan Pavlos Violatzis bunker sektöründe kredi mekanizmaları üzerine görüşlerine bulgularını paylaşırken, GLENCORE a bağlı Ocean Connect Marine den Can ERTEM bunker piyasasındaki risk yönetimi üzerine hayli ilginç bir o kadar da gerçekçi ve cesur bir yaklaşım sergiledi.

Düşük kükürtlü yakıtlar ve alternatif çözümler

Oturumların 3. bölümünde EGCSA (Exhaust Gas Cleaning Systems Association) dan Donald Gregory egzoz gazı temizleme teknolojileri üzerine son derece faydalı bir sunum yaptı. Düşük kükürtlü bunker ürünlerinin çoğalması, scrubber gibi ürünlerin piyasaya girmesi ile bütün bu ürünlerin kullanımı için ilave eğitim ihtiyacı ortaya çıktı. IBIA Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda IBIA nın eski Başkanlarından Nigel DRAFFIN yeni yakıtlarla başa çıkmak için alınması gereken eğitimler ve ileride denizcilik sektörünün ihtiyacı olacak kalifiye personel profili hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Aynı oturumda Hidroteknik Nautical Design Technologies Ltd’den Prof. Dr. Mustafa İNSEL verimlilik ve gelişmeler üzerine bilgilendirmelerde bulundu.

Standart Bunker Anlaşması

Üçüncü oturumun sonun da London Maritime Arbitrators Association’ dan Trevor Harrison bunker satın alma anlaşmaları ve bu anlaşmaların standart hale getirilebilecek maddeleri üzerine çalışmaları masaya yatırdı.

EPDK piyasaya son derece hakim

EPDK’dan Sinem OKUMUŞ un yaptığı sunum EPDK’ nın Türk bunker piyasasına hakimiyetini ve gelişmeleri takipteki kabiliyetlerini ortaya koydu. EPDK’ nın sunumunda belirtilen rakamlar limanlarımızdaki bunker ürünlerinin yıllara göre artışını ortaya koyarken, önümüzdeki yıllarda nasıl bir tablo ile karşılaşacağımız hakkında tüm katılımcılara ipucu verir nitelikteydi.

Lloyd List’den büyüme potansiyeli

Lloyd’s List Intelligence’dan Tarek Almualem denizcilik sektöründe büyüme potansiyelleri ve büyümeyle bağlantılı riskleri minimize etmek üzerine bir sunum yaptı. Günlük işlemlerden örneklemeler barındıran sunum katılımcılar tarafından beğeni topladı.

Etik kuralların ve sektörel derneklerin rolleri

IBIA İcra Kurulu üyesi Justin Murphy, bunker sektöründeki etik kurallar ve endüstrinin bu kurallara yaklaşımı üzerine değişik bakış açıları içeren bir sunum gerçekleştirdi. STK ların rolünün ve öneminin mercek altına alındığı sunumda IBIA nın bakış açısı ve yüklendiği sorumlulukların da altı çizildi. Bu sunum rekabet ve dayanışmanın zamanlamalarını çözemeyenler için ders niteliğinde bir bilgilendirmeydi denebilir.

Karadeniz limanlarında yasal işlemler

Dördüncü oturumun ve konferansın son sunumu INTERLEGAL'den Aleksey Remeslo tarafından yapıldı. Sunumda Karadeniz ülkelerinin limanlarındaki değişik yasal uygulamalar, kanunlar ve kurallar masaya yatırıldı. Hangi yasal işlemin hangi ülke limanında en kolay şekilde uygulanabileceği hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Boğaz Turu, Ayasofya Turu ve Binbirdirek Sarnıcı

Bunker konferansı boyunca delegelerin birbirleri ile görüşmeleri için sosyal ortamlar yaratıldığı göze çarptı. Oturumlar arasında 4 kahve molası ve 2 öğlen yemeğine ilave olarak sosyal aktiviteler gerçekleştirildi.

11 Mayıs oturumları sonrası 200 kadar delege The Ritz Carlton dan yürüyerek Kabataş iskelesinde bekleyen gezi motoruna ulaştı. Tekneyle Boğaz gezisinden sonra Karaköy'de indirilen delegeler otobüslerle Ayasofya Müzesine götürüldü. Valilik ten alına özel izinle Ayasofya Müzesi 19:00 dan sonra 200 kadar konferans delegesine özel olarak açıldı. Şerif YENEN rehberliğinde kulaklıklı işitme cihazları yardımı ile İngilizce tur yapıldı. Tur 1 saat 15 dakika sürdü. Daha sonra buradan akşam yemeği için yürüyüş mesafesindeki Binbirdirek Sarnıcına gidildi. 250 delegelerin tamamının katıldığı akşam yemeğin de Bunker sektörüne verdikleri katkılardan dolayı UDHB Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ’ye ve IBIA Başkanı Robin MEECH’e ödülleri takdim edildi.

Konferans sektörel içerik ve sosyal aktiviteler bakımından olumlu karşılandı

Konferans sonrası açıklamada bulunan Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz ERAYDIN:” Bu konferansın amacı 30 ay sonra tüm dünyanın düşük kükürtlü yakıtlara geçiş sırasında denizcilik sektörünün yaşayacağı köklü değişimlere dikkat çekerek farkındalık yaratmaktı. Yurt içinden ve yurt dışından konularında uzman 16 konuşmacı katıldı. İçerik olarak çok dolu ve tatmin edici bir konferans olduğu düşüncesindeyim. IBIA yönetiminden ve çalışanlarından 5 konuşmacı vardı. Bu çok ender karşılaşılan bir destek. Konuşmacılar karşılaştıkları ilgiden çok memnun kaldılar. Memnuniyetlerini de yazılı olarak bize bildirdiler. Umarım katılımcılarda bu konferans dan memnun kalmışlardır. Özellikle yurtdışından katılanlardan şimdiye kadar elimize ulaşan geri dönüşler son derece olumlu.”

Ülkemizin tanıtımını da hedefledik

Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz ERAYDIN:” İçerik kalitesini ve katılımcı sayısını göz önüne aldığımızda bu konferans la sektörel farkındalık hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. GYİD olarak birde ülkemizin yurtdışındaki imajını güçlendirmeyi ve tanıtımını hedefledik. Bu sebeple delegeleri olabildiğince halkın arasına, güncel hayatın içine sokmaya çalıştık. Mesela otelden gezi motorlarına 10-15 dakika yürüttük. Gezi motorundan Yenikapı daki iskele de inmek yerine 18:00-18:30 civarı Karaköy de indirerek kalabalığın arasından otobüslere yürüttük. Yine aynı şekilde Ayasofya Müzesinden Binbirdirek Sarnıcına kısa bir yürüyüş planladık ve yaptık. Bunların sonucunda birçok yabancı katılımcı bizlere gelerek:” Avrupa şehirlerinde, mesela Paris de, yollarda silahlı askerler, tedirgin insanlar var. İstanbul’da böyle bir şey yok, insanlar günlük rutin hayatlarına normal devam ediyorlar” şeklinde söylemlerde bulundular. Yabancı katılımcılara hissettirmeden yaptığımız bu tanıtım, yurtdışında ülkemiz aleyhine yapılan kara propagandalara en iyi cevap olacaktır görüşündeyim.”

Emeği geçen ve katkısı olan herkese teşekkür ederiz

Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz ERAYDIN:” Uluslararası faaliyetleri gerçekleştirmenin özellikle zor olduğu şu dönemde sorunsuz bir Bunker Konferansını geride bıraktığımız görüşündeyim. Ortada bir başarı varsa bu tüm denizcilik camiamıza aittir. GYİD nin organize ettiği bu konferansa destek veren tüm meslektaşlarıma, medya kuruluşlarına ve kurumlara teşekkürü borç bilirim. İMEAK Deniz Ticaret Odası, yönetiminin, meclis üyelerinin, çalışanlarının ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin KALKAVAN’ın bizlere verdiği desteğin altını çizerek şükranlarımı sunarım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

670galeri-002.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim