• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Şehit yüzbaşının naaşını, sismik gemisi MTA Turkuaz arayacak

Şehit yüzbaşının naaşını, sismik gemisi MTA Turkuaz arayacak
MTA Turkuaz 19 sene evvel Yunan uçağıyla girdiği it dalaşı sırasında şehit olan Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının Ege Denizi’nin derinliklerinden çıkartılması için de ümit ışığı oldu.

Ege Denizi'ne 19 yıl önce düşen savaş uçağında şehit olan Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın ailesi, oğullarının naaşının, yerli sismik araştırma gemisi "MTA Turkuaz"ın imkanlarıyla bulunması talebiyle Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na mektup yazdı. Erdoğan ailesinin avukatı Mehmet Emin Keleş, 8 Ekim 1996'da Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın eğitim amacıyla kullandığı F-16 uçağının Sakız Adası civarında düştüğünü, Pilot Yarbay Osman Çiçekli'nin otomatik pilot sayesinde kurtulduğunu ancak Erdoğan'ın şehit olduğunu hatırlattı.

Olayın hemen ardından gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları ile geçen yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca iki mayın avlama gemisi, birer kurtarma gemisi ve hücumbotun görevlendirildiği arama çalışmalarında, uçağın enkazının ve şehit yüzbaşının naaşının bulunamadığını söyleyen Keleş, "Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde geçen cumartesi hizmete giren yerli sismik araştırma gemisi Turkuaz'da bulunan denizaltı araştırma robotu Gelibolu 1500'ün, 600 metre derinlikte saatlerce araştırma yapabilecek kapasiteye sahip olması, 400 metre derinlikteki şehidimizin cenazesinin bulunmasında bize büyük umut ışığı oldu" dedi. 

"Başucunda dua edelim"

"MTA TURKUAZ"ın imkanları kullanılarak şehit pilotun naaşının bulunması talebiyle Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na iletilmek üzere mektup yazdıklarını dile getiren Keleş, "Şehidimizin, yakınlarının başucunda dua edebilecekleri mezarı olması açısından yardımlarını istiyoruz. Umarım yetkililer, ailenin son isteğini de değerlendirip gereğini yapar" diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta denize indirilen Türkiye’nin ilk yerli sismik araştırma gemisi ‘Turkuaz’, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ulusal denizaltı robotu ‘Gelibolu 1500’ü bünyesinde barındırıyor. Ankara’da Gate Elektronik tesislerinde geliştirilen uzaktan kumandalı insansız denizaltı robotu Gelibolu, 6 bin metre derinliğe kadar inebilecek şekilde üretildi. Robot, mesela 600 metre derinlikte, 25 saate kadar arama, mayın avlama, dip haritası çıkarma, keşif ve rasat faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor.

Bu özellikleriyle Gelibolu, 19 sene evvel Yunan uçağıyla girdiği it dalaşı sırasında şehit olan Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının Ege Denizi’nin derinliklerinden çıkartılması için de ümit ışığı oldu. 8 Ekim 1996’da Ege Denizi’nde vazife yaparken Yunan harp uçaklarıyla girdiği it dalaşı sırasında Sakız Adası açıklarında düşen F-16 uçağının pilotu Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşı ve uçağın enkazı, bütün aramalara karşın bugüne kadar bulunamadı. Pilot Erdoğan’ın kızı Evrim Erdoğan, babasının naaşının çıkarılması için birçok defa yetkililere seslendi, fakat çalışmalardan netice alınamadı. Yetkililer, Erdoğan’ın naaşı ve uçağın enkazının Gelibolu sayesinde bulunup çıkarılmasının olası olabileceğini belirtti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZİN DELİSİ
05 Nisan 2015 Pazar 14:59
14:59
He ya zaten Turkuaz da bunun için yapıldı. Haber süper . Ülkenin elinde Barbaros Haytrettin Paşa gibi bir etkinlikte gemi varken , seyir tecrübesi tüm ekipmanın sağlıklı ve verimli olarak kulllanılabildiğine emin olunmasına yaklaşık 9-12 ay aralığındaki gemiden medet umuluyor. Yani kısaca doğmamış bebeğe don biçiliyor. BHP görev zararı yapa dursun önemlimi . E hadi MTA TURKUAZ bukadar gerekli anlayabilirrizde , bu R/V TUBITAK MARMARA neden aktif olarak kullanılamıyor. Altı-Üstü1500 -3000 M ye inecek ROV gerekiyor diğer multibeam vs. zaten BHP ve TM da zaten var .
46.2.130.163
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim