• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Şehit Cemil Özben'i en son kim aradı?

Şehit Cemil Özben'i en son kim aradı?
KEGK-7 kazasında yaralı olarak kurtulan Ahmet Kasarcı’nın, ortaya attığı iddia, denizcilik sektörüne bomba gibi düştü. Diğer taraftan soruşturma savcısı ani bir kararla izne ayrıldı.

Şehit Cemil Özben’i en son kim aradı?

4 Aralık 2012 günü hava şartlarından dolayı kayalıklara çarparak parçalanan KEGM-7 Acil Müdahale Botunun üç personeli, Cemil Özben, Mehmet Genç ve Turgay Sarıboğa ve yardıma gelen Balıkçı Mümin Akgün hayatını kaybederken, bot personeli Ahmet Kasarcı ise yaralı olarak kurtulmuştu.

KEGK-7 kazasında yaralı olarak kurtulan Ahmet Kasarcı’nın, ortaya attığı iddia, denizcilik sektörüne bomba gibi düştü. KEGM-7 botunun makinelerinin susmasından saniyeler sonra Kaptan Cemil Özben arayan kişi ile tartıştığı ve bu tartışma esnasında, kaptan Cemil Özben’in kendisini arayan şâhısa “İstifa istiyordunuz alın size istifa. Çarkçım yok, motorlar stop etti. Kayalara doğru sürükleniyoruz. Alın size istifa” dediği iddia edildi.

KEGK-7 deniz kazasında yaralı olarak kurtulan Ahmet Kasarcı’nın şahit olduğu bu olay, yakınları ile paylaştığı ve rahmetli Cemil Özben ile en son kimin görüştüğünü bilmediğini kaydettiği öğrenildi.

Özkan Öztürk: Dayım istifa zoruyla bota bindirildi

Diğer taraftan Mehmet Genç'in cenaze namazının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Mehmet Genç'in yeğeni Özkan Öztürk, dayısının cesedinin, dün saat 17.00 civarında bulunduğunu, teşhisi kendisinin yaptığını ve yarın da köyünde dedesinin yanına defnedileceğini söyledi.

Soruşturmanın ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Öztürk, cenazeyi defnetmeden herhangi bir başvuruda bulunmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar yapılan açıklamalardaki gibi kaptan Cemil ve dayım, o gün görevli değiller. Kaptan ve dayım, izinliyken evden çağrılıyor. Özellikle dayım evden çıkmak istemiyor. Cemil kaptanın ısrarıyla 'Gidelim, göreve çıkmayalım' telkiniyle Şile'ye gidiyorlar. Amaçları sırf görev yerinde olmak. Dayım, göreve çıkmadan önce batan geminin operasyonunu evden televizyondan izliyor. İnternetten denizi ve Şile'yi kontrol ediyor ve botun kesinlikle oradan çıkamayacağını, o dalgaları aşamayacağını söyleyerek, helalleşerek evden çıkıyor. Olay gerçekleştikten sonra kurtulan Ahmet Kasarcı'nın beyanları var. Kaptan botun içinden 'İstifa istiyordunuz, alın size istifa, buyurun bakın çarkçım yok. Kayalıklara sürükleniyoruz' diye bağırıyor. Bizim burada tek isteğimiz var. Kıyı Emniyeti'ndeki arkadaşlar, özelikle Şile'de bu durumu yaşayanlar, duyduklarını, gördüklerini, bildiklerini lütfen savcı ile de paylaşsınlar. Dayımın başına gelenler onların başına da gelebilir."

Soruşturma savcısı izne ayrıldı

Şile açıklarında 10 gün önce meydana gelen zincirleme facia ile ilgili başlatılan savcılık soruşturmasında flaş bir gelişme yaşandı.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre olayı soruşturan Şile Cumhuriyet Savcısı Asena Demirkol, çalışmalar devam ederken yıllık izne ayrıldı. Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, iznin rutin bir uygulama olduğunu ve Demirkol’un yıllık izin hakkını kullandığını kaydetti.

Ancak Deniz Hukuku Uzmanı Dr. Hacı Kara, olayın kamuoyunun üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu olduğuna dikkat çekerek, “Başsavcı daha hassas davranıp savcıya ‘İznini daha sonra kullan’ diyebilirdi. İznin zamanlaması insanların aklında soru işareti oluşturabilir” dedi.

Şile'deki kazada hayatını kaybeden Mehmet Genç’in babası Osman Genç, savcı Asena Demirkol’un izne ayrılmasına anlam veremediklerini söyledi. Olayla ilgili kendilerinin bilgisine başvurulmadığını belirten Genç, “Savcının izne gitmesi devletin bileceği iş. Biz şu an oğlumuzun bulunması için uğraş veriyoruz. Eğer gerekirse başka bir savcı görevlendirilir” dedi.

Deniz Hukuku Uzmanı Dr. Hacı Kara ise savcının izne çıkmasının etik olmadığını kaydetti. Ölüm ya da hastalık gibi acil bir durum sonucu izne ayrıldıysa durumun normal karşılanabileceğini dile getiren Kara, “Eğer böyle bir durum söz konusuysa soruşturmanın farklı bir savcıya verilmesi gerekirdi” diye konuştu.

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr (ÖZEL HABER)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
22 Aralık 2012 Cumartesi 15:05
Bundan sonra nasıl hareket edilecektir.
Büyük bir facia yaşanmıştır. Bu yaraların sarılması mümkün değilse de; bu faciadan sonra gene böyle büyük fırtınalar olduğunda ve denizden ya da gemiden adam kurtarmak gerektiğinde nasıl hareket edilecektir
sorusunun yanıtını şimdiden saptamak gerekiyor.Diğer bir sorun da gemi kurtarma ve kıyı emniyette çalışan ve fiilen gemi ve can kurtarma işinde çalışanların çok büyük hayat ve kaza sigortası ile sigortalanmaları artık insani bir görevdir.Can ve gemi kurtarmaya giden personel sigortalanırsa daha başka bir güvenle göreve giderler. Göreve gitmeden öncve İşletme idarecileri ve liman başkanları ve görev kaptanları birlkte karara vararak denize açılma gerçekleşmelidir. Bu görevde çalışanlar işe alınırken kontratlarına yapacakları iş yazılmalıdır. Ayrıca gemi ve can kurtarmaya gidecek gemi ve teknelerin kondisyonları da gözden geçirilerek gerekli işlemler yapılmalıdır. Eski bir gemi kurtarmacı olarak vicdanımın sesini dinleyerek bunları yazıyorum. Allah selamet versin.
www.refikakdogan.com
176.240.116.142
Ali Türkmen
20 Aralık 2012 Perşembe 12:26
ABD ve İngiltere Örnek Alınmalı
ABD ve İngiltere başta olmak üzere Denizde Can Kurtarma İşi Sahil Güvenlik teşkilatı ve Gönüllü Uzman Kuruluşlar tarafından yapılır. Bu iş her gün Spor, Eğitim ve Disiplin gerektiren ciddi bir iştir, sadece iyi niyet yetmez.. Emekliliğine gün sayan, askerlikten bu yana hiç koşmamış insanlarla sonuç bundan daha iyi olamaz..
Bizce Kıyı Emniyet, Fenerler ve Seyir Emniyetiyle ilgili işlerle Ugraşmalı Can Kurtarma/Tahlisıhıye işi Tüm Dünyada Olduğu gibi Sahil Güvenlik Teşkilatına ve RNLI gibi gönüllü kuruluşlara bırakılmalı..Yoksa bu kazan böyle kaynar durur..
81.213.79.9
Gercekler
20 Aralık 2012 Perşembe 10:48
Ogun Çevike cevap
Ogun bey anladığım kadarıyla Yüksek okul bitirmiş denizcilik deneyimi almış uzak yol kaptanısınız yapmış olduğunuz yorumlar bu özelliklerinizi ortadan kaldırmış ve sizi savunma yaptığınız hususların doğruluğunu sorgulatır olmuştur.

1 -Karadenizde batma tehlikesi geçiren gemilerle ilgili bu gemilerin durumu hakkındaki görüşleriniz doğru ,fakat ne hikmetse sizlerin abileri olanlar sistemin başına oturmuş olan okul arkadaşlarınızın vurdum duymazlığı ve hatalarıdır.Sizde iyi bilirsiniz ki bir örnekle anlatalım bunu Stcw de taraf olmamız nedeniyle daha önceki müfredat değiştirildi ve liman başkanlıklarından stcw kurslarına gitmeyi ve yine müsteşarlıkta bulunan abileriniz ortak olduğu kurslar para kazansın diye düzenleme yapılmış liman başkanlıklarıda bu süreçte yapılan stcw belgeleri sınavlarını yaptıran kurum konumuna getirilmiş ve alakasız ve sıf kurslara gidilmesini sağlayacak sorularla insanlara sorulmuş bu sınavları geçen 1000 kişiden 10 kişi diğerleri ise abilerinizin ortaklığı olan kurslara parayla gidilecek düzenlemeler oluşturulmuştur.
Burdan anlaşılacağı üzere rantiye işin içine girince her şey kuralına uydurulup sunuluyor.Bu gemi konusu da yine senin abilerinin yapacağı işler rantiye işin içine girseydi sen söylemeden hallederdiler bundan eminim.
2-Gelelim sizin diğer suallerinize sizin kurumunuzun amacı Can ve Mal kurtarma ve gemi kurtarma yasalar bu konuda size demişki bunlara müdahale hakkı sizindir ve bu amaçla personel ve ekipman bulundurma zorunluluğu ile kurumunuzu bağlamış.

Soru 1:Kurumunuzda bulunan ve kazada batan bu batmaz denilen botlarınız batıyormuş bunu ögrendiniz dimi.Peki bu botlarınızın amacı ve gayesi itibariyle kaç havaya kullanılması ve aliminyum saçlarının garantisi veya teknik özelliği icabıyla bu botların 5-6 havalarda kullanılması garanti edilmiş.eger bu bot belirtilen şartaların üstünde bir hava şartlarınla karşı karşıya bırakılıyorsa burda kusur botlarınmı yoksa bu kurumda bu işlerden sorumlu olanlarınmı.
Soru 2:Bu botların emtu makina KVM sistemli ve Water boat sistemli olduğunu biliyoruz ve kurumunuzda özel sökterde 20 parça gemiyi 2 kişi her türlü sorununla ilgilenirken sizin kurumunuzda Yüksek okul mezunu yani sizin okulun denizcileri ile kara kadronuz elinizde bulunan gemileriniz için 60 70 kişi karada görev yapan deniz kadrosuyla şişirilmiş olmasına rağmen hata yapma oranın düşük olması gerekirken bunun böyle olmadığı ve üstlerin söylediği her şeyin yanlışda olsa dogruymuş gibi kabul edip uygulatmasının vermiş olduğu vahim bir kazadır. Bu botların o hava şartlarında Şile limanın jeolojik yapısı itibariyle o botun ordan çıkamıyacağını anlayacak teknolojiye ve izlemeye sahip bir kurumun o botu ordan çıkarması veya çık demesi bile yanlıştır.dimi.
3-İlk önce kurumunuzun personeli ve mal güvenliğiniz öncelikli olması gereken ana kuralar varken gerek limanın durumu gerek havanın ve kullanılacak aracın durumunu değerlendirdiğimizde bu botun ordan çıkarmaya çalışılması ve buna hazırlanması ve ayrı personelle donatılaması o botun ilk sorumlusunun vermiş olduğu rapor veya karara saygı gösterilmediği gibi o gitmiyor başkasını bu konuda görevlendirmek eylemi işine girmek ve uygulamak kurumunuzda bulunan yanlış uygulamaların ve düzenlemelerin ve hatalarınızın en önemli göstergesidir.
Bunların sebepeleri aşadadır.
1-O hava şartlarında Şile limanından çıkılamıyacağını bilinmesi gerekirken ve görsel ve dijital ortamları gördüğünüz halde veya kiriz odasında görmenize rağmen o botunuzun ordan çıkarma talimatı vermek bir hata ve kusurdur.
2-Kullandığınız botların teknik özlelikleri itibariyle bu hava şartlarında kullanılmaması gerektiğini bilmeniz gerekirken bunları görevlendirmeniz veya bu eylemde bulunmanızda gerek makinelerinin özellikleri itibariyle bu havalarda kurtarmayı bırakın yardıma talep eden olacak manevradan aciz konumuna düşeceğini bilmeniz ve bu konularda daha önce yaşanan makinelerin stopa çekme sebep ve unsurları varken bu görevlendirmelerin yapılması kurumunuzda çalışanların can güvenliğini riske attığı gibi mal güvenliğinide riske atan görev sorumluluğunuzdur.
3-Şilede vardiyada bulunan botun sorumlusu 3 defa vermiş oldugunuz yanlış talimatı uygulama teşebbüsünde bulunmuş olup yapmış olduğu denemelerde şile limanından çıkamamıştır.Bu personeliniz dışarı çıkamayışı şile limanın ve teknenin teknik şartları ve hava şartlarıyla mümkün olmadığının kanıtı olması.
4-Bu botunuzla çıkamayan ekibi alıp tekrar başka ekip atamanız ya bu botunuzdaki ekibinizi yeterli bulmadığınızı gösteren eylem olup demekki kurumunuzda bu teknelere atadığınız bazı ekiplerin bu tekneleri kullanmaya yeterli olmayan ekiplerle donattığınızı ortaya koyan başka bir hatadır.
5-Şile limanından o hava şartlarında kullanılacak ekipmanın ve ekibin şile limanın jeolojik özelliği ve yapısı itibariyle bu botun burdan çıkarılmaması gerekirken çıkarmaya kalkılması kurumunuzdaki bu düşüncede olanların hatası olup insanların ölmüne ve mal güvenliğini riske atan uygulama eylemle fiili olup kuruluş ve yasal mevzuatlara aykırı suç fiilidir.
6-İlk önce kurumunuzda bulunan bu konuyla ilgili uzmanların şileden çıkış talimatı vermemesi gerekirken Talimatı veren ve uygulatma fiilini içerdiği için oluşacak kaza ve hasarlardan 1 derece kusurludur.Botun sorumlusu da bu eylemi hayata geçirmeme hakkı varken hayata geçirmişse ve sonuçta kaza ve hasar oluşmuşsa o da bu eylemi gerçekleştirdiyse kusurludur.
6-Şilede bulunan 1 ekibin çıkamadığı göreve 2 ekibi seçmek ve bu eylemi uygulamaya koymak ve uygulatmak kurumunuz idaresindeki baskıcılığın ,bilmişliğin,gösterişin ortaya koyan eylem ispat eden unsurlar olup can ve mal kaybına sebebiyet veren fiili içerir ve bunların sonucunda birinci derece suçlu olan bu görevlendirmeleri yapanlar ve uygulatanlardır.
85.103.187.34
lalezar
20 Aralık 2012 Perşembe 10:46
boş işler
arkadaşlar burada şehit kişler konusunu saptırıp müfettişler gibi sorgulama yapılıyor eğer sıkıntılarınız varsa bunun paylaşma yeri burası değil bizzat ilgililerdir.mert olunuz yalan yanlış aslı astarı olmayan şeyleri sadece görmek istediği şekilde görüp anlayıp yazıyorsunuz.İhanet etmeyiniz ekmek teknenize
88.253.12.67
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim