İzmir’in ’yavaş şehir’ unvanlı ilçesi Seferihisar’ın turistik mahallesi Sığacık’ın açıklarında kurulan orkinos çiftliği için üç kez alınan ’ÇED olumlu’ kararına karşı hem belediye, hem de çevreciler ile balıkçılar, verdikleri hukuk mücadelesini kazandı.
Orkinos çiftliğinin körfezden çıkmasını sağlayacak olan Danıştay kararının gerekçesinde, "Orkinos yetiştiriciliği, Sığacık Koyu ekosisteminde, geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturmaktadır. Turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar’ın yavaş şehir uygulamalarına aykırıdır" denildi.
’Yavaş şehir’ unvanı aldıktan sonra turizmin odak merkezlerinden birine dönüşen Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi açıklarına Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, bir şirketin başvurusu üzerine 2010 yılında orkinos yetiştirilmesi için ’ÇED olumlu’ kararı verdi. Bu karar, ilçe halkı, çevreciler ve balıkçıların tepkisini çekti. Bunun üzerine Seferihisar Belediyesi ile çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı.
İLK KARAR 4’ÜNCÜ İDARE MAHKEMESİ’NDEN
Çevrecilerin açtığı dava sonrasında, İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, ’ÇED olumlu’ kararını iptal etti. Ardından şirket bir kez daha proje dosyası hazırlayıp, aynı alan için ikinci kez ’ÇED olumlu’ kararı aldırdı. Bu karar da İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Ancak süreç bununla da bitmedi. Yeni bir başvuru dosyası hazırlayan şirkete, orkinos yetiştiriciliği için aynı bölgede üçüncü kez ’ÇED olumlu’ kararı verildi. Çevreciler ile şirket arasındaki orkinos davaları bu kez de İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme, çevrecileri bir kez daha haklı bulup ’ÇED olumlu’ kararını iptal etti.
DENİZ HABER AJANSI