• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Sazan uçmayı inci kefalinden öğrenmiş!

Sazan uçmayı inci kefalinden öğrenmiş!
Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balığının, akarsularda uçarak üreme göçünün diğer balıkları da etkilediğini ortaya çıkardı.

Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali balığının, akarsularda uçarak üreme göçünün diğer balıkları da etkilediğini ortaya çıkardı.

Milyonlarca İnci Kefali'nin göç ettiği Bendimahi Çayı'ndaki sazanlar, tıpkı inci kefali gibi hareket edince bu uçuşları balık hareketleri literatürüne ilk kez girmiş oldu. Sazanın uçtuğunu keşfeden Prof. Dr. Mustafa Sarı, 3 yıl boyunca yaptığı gözlem sonrası bu olayı ortaya çıkardığını belirterek, Şimdiye kadar sazanların uçtuğuna ve tırmandığına dair hiç bir bilimsel yayın yok. Sazanlar milyonlarca inci kKefali'nin yaptığı hareketi yaparak uçmayı öğrenmiş dedi.

Yıllardır inci kefalı balığı üzerine araştırmalar yapan YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilk defa sazan balığının uçtuğunu literatüre soktu. 3 yıl boyunca inci kefali Balığı'nın yoğun olarak üreme göçünü gerçekleştirdiği Muradiye İlçesi'ndeki Bendimahi Çayı'nda gözlem yapan Prof. Sarı, sazanların da uçup tırmandığını ortaya çıkardı.

İNCİ KEFALİ'NDEN ÖĞRENMİŞ

Nisan ayı sonlarına doğru yaklaşık 2,5 milyar inci kefali balığının üremek için Van Gölü'ne dökülen 12 akarsuya uçarak akın ettiğini belirten YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu göç sırasında inci kefali'nin geçtiği bölgelerde yaşayan balıkları da etkilediğini söyledi. 3 yıl önce inci kefali balığı göçü sırasında sazan ve Siraz balıklarının da akarsuya karşı uçup kayalıklara tırmandığını gören Prof. Sarı, bu günden sonra araştırmalarını ve gözlemlerini sıklaştırdı. Gördüğü manzara karşısında şaşırdığını belirten Prof. Sarı, Muradiye Bendimahi Çayı'nda sazan ve siraz balığı yaşıyordu. Yaptığım gözlemde inci kefalinin göç ederken atlama davranışını sazanlar ve sirazların taklit ettiğini gördük. Sazanlar zıplayabilir. Ancak bizim burada gözlediğimiz sadece zıplama değil.

Sazanlar ve sirazlar da inci kefali gibi şelaleye tırmanarak aynı şeyleri yapıyor. Biz sazanların akıntının tersine göç ettiğini ve zıplayarak aştığını bilmeyiz. Bununla ilgili gözlem ve bilimsel çalışma yok. Bu ilk kayıt oluyor. İnci Kefali öğretmen oldu. Birlikte yaşadığı diğer balıklara doğal engelleri nasıl aşacağını öğretti. Dünya'da üreme için göç eden somon ve inci kefali dışında uçan bir balık daha oldu. Onlarda sazanlar oldu" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim