• BIST 11274.86
  • Altın 5743.424
  • Dolar 42.5934
  • Euro 49.5891
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Savaş riski, sigorta maliyetlerini 3’e katladı!

Savaş riski, sigorta maliyetlerini 3’e katladı!
Ukrayna’nın Rus tankerlerine yönelik saldırıları sonrası Karadeniz’de savaş riski sigortası tarifeleri bir ayda yüzde 250 arttı.

Karadeniz’de ticari gemilere yönelik saldırıların artması, bölgedeki savaş riski sigortası fiyatlarını son bir ayda üç katına çıkardı. Financial Times’ın (FT) sigorta brokerleriyle yaptığı görüşmelere göre özellikle Rusya ile bağlantılı tankerlerin sigorta maliyetlerinde sert yükseliş yaşanıyor. Marsh şirketinin denizcilik ve kargo bölümü küresel başkanı Marcus Baker, savaş riski sigortası primlerinin kasım başından aralık ayına kadar yüzde 250 artarak gemi değerinin yüzde 0,25–0,3’ünden yüzde 0,5–0,75’ine çıktığını belirtti. Baker’a göre en keskin yükseliş Rusya’nın kontrolündeki Karadeniz bölgelerinde görüldü ve bölgedeki risklerin artmasıyla fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.

FT’ye konuşan bir diğer sigorta brokeri, en yüksek prim artışının Rusya ile bağlantılı tankerlerde görüldüğünü, kuru yük gemilerinde ise artışın daha sınırlı olduğunu aktardı. Bu gemiler arasında tahıl taşımacılığı yapanlar da bulunuyor. Son haftalarda Karadeniz’de Rusya’ya ait üç tanker saldırıya uğradı. 28 Kasım’da Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) Sea Baby tipi deniz dronları, Rusya’nın “gölge filosu” içinde yer alan Kairos ve Virat tankerlerine, Türkiye kıyıları açıklarında saldırı düzenledi. Her iki tanker de boş olarak Novorossiysk’e seyir halindeydi ve Gambia bayrağı taşıyordu. Daha önce saldırıya uğrayan Kairos’un 5 Aralık’ta Bulgaristan açıklarında zor durumda olduğu bildirildi.

Türkiye Denizcilik Genel Müdürlüğü, 2 Aralık’ta bir diğer Rus tankerinin (Midvolga 2) yaklaşık 120 kilometre açıkta saldırıya uğradığını açıkladı. Gürcistan’a ayçiçek yağı taşıdığı belirtilen tankerde 13 mürettebat bulunuyordu ; yaralanma bildirilmedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari gemilere yönelik saldırıları “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, Rusya–Ukrayna savaşının Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğini tehdit eder boyuta ulaştığını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde bir geminin hedef alınmasını “tehlikeli bir tırmanma” olarak değerlendirdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim