• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Saros Körfezi’ne iskele yapılması planlanıyor

Saros Körfezi’ne iskele yapılması planlanıyor
Saros Körfezi’ne doğal gaz taşıyacak gemiler için iskele yapılması planlanıyor.

Sazlıdere Köyü mevkiinde Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) başvuru dosyasının, yönetmeliğin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulunurken, kıyıdaki 52.3 ha’lık alana yapılması planlanan dolgu liman projesi ÇED başvuru dosyasına, Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü’nün internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde; Sazlıdere Köyü mevkiinde Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED hakkında duyuru yapıldı. Bahse konu ÇED başvurusunun, ilgili yönetmeliğin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek kabul edildiği bildirilirken, ÇED süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin, Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebileceği belirtildi.

Saros FSRU Gemi İskelesi projesi kapsamında, Saros Körfezi’nde, 100.000 bin ton ağırlık taşıma kapasitesine sahip, FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma) gemilerinin bağlanabilmesi için yaklaşık 270 metre uzunluğunda bir iskelenin ve dolgu platformu inşa edilmesinin planlandığı bildirildi. Bahse konu iskelenin, 52.3 ha’lık alana dolgu ile inşa edilmesinin planlandığı ifade edilirken, yapılması planlanan iskelenin yanı sıra FSRU gemilerinin yanaşma alanında görev alacak olan römorkörler için dolgu platformu yapılarak, bu platformda römorkörler barınmasının sağlanacağı ve ayrıca iskele müştemilatları (mekanik atölye, marangozhane, elektrik atolyesi, boya ambarı, ambar, liman İrtibat ve kontrol odası) dolgu alanı üzerinde konuşlandırılmasının planlandığı kaydedildi. 

Proje alanı içerisinde planlanan toplam dolgu alanının yaklaşık 13.500 m2’lik yüzey büyüklüğüne sahip olduğu ve bu kapsamda toplam dolgu miktarının da 85.000 m3 olarak hesaplandığı vurgulandı. Plan alanı içerisinde hiçbir yapının bulunmadığı bilgisine de yer verilen ÇED başvuru dosyasında, proje kapsamında kurulacak iskeleye yanaşması düşünülen FSRU gemileri ile getirilecek doğal gazın BOTAŞ’a ait doğal gaz ana iletim hattına bağlantısı için FSRU gemisinin bulunduğu noktadan kıyıya kadar iskele üstü boru hattı sisteminin kurulacağı ve devamında ana iletim hattına kadar kara boru hattı ile taşınacağı bilgisine yer verildi.

Projenin Saros için büyük bir risk taşıdığını belirten Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Bülent Kaçar, "Bölgede büyük bir ağaç kesimi olacak ve tarım alanları zarar görecek" ifadelerini kullandı. 

Bölgedeki tarım alanlarının ve doğal ortamın dengesinin bozulacağını da sözlerine ekleyen Kaçar, "Gemi sektörüne veya enerji sektörüne ait başka alanlar, rafineri ve gemi sökümü dahil birçok faaliyetinin taşınmasının önü açılacak. Bu büyüklükteki gemilerin kapalı körfezdeki faaliyeti sırasında oluşacak büyük atık, sızıntı nedeniyle balıkçılık ve turizm çok büyük zarar görecek" şeklinde konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
alı pendaz
06 Temmuz 2018 Cuma 23:15
23:15
yorumunuzdakı dolgu mktarlarıı lımana yanasacak gemılerın dırafları ıle yapılması pıllanlanan lımanın dolgu mıktarları ıle uyusmamaktadır mılımum mıktar 2 mılyon ton ılle 2, 3 mılyon TON olmalıdır saygılarımla
94.123.236.206
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim