• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Sapanca Gölü 10 metre çekildi

Sapanca Gölü 10 metre çekildi
Sapanca'da su seviyesi 70 santim azaldı ve göl bazı yerlerde 10 metre çekildi. Gölün korunması için, çevre belediyelerin ortak çalışma yapmaları istendi.
Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü, yaz boyunca bölgeye yeterli yağış düşmemesinin yanı sıra gölde su seviyesi 70 santim azaldı ve göl bazı yerlerde 10 metre çekildi. İl Genel Meclis üyesi Enver Kılıç, gölün korunması için gölden su alan çevre belediyelerin ortak çalışma yapmalarını istedi.

Adapazarı Su Kanalizasyon Müdürlüğü (ADASU) verilerine göre, il merkezi ve çevre ilçelerin içme suyunun yüzde 85’ini karşılayan Sapanca Gölü’nün suyu 136 milyon metreküp dolayında bulunuyor. Sapanca Gölü’nden Kocaeli'deki fabrikalar için endüstriyel su alınıyor. Verilere göre gölün geçmişteki su seviyesi 32.20 metre olduğu halde 31.30 metreye düştü. Gölün seviyesi 29.90 metrenin altına düşmesi halinde Sakarya’nın içme suyu almasının tehlikeye düşeceği belirtildi. Su düzeyinin 0.90 metre düştüğü Sapanca Gölü bu düşüşle birlikte yaklaşık 10 metre de geriye çekildi.Sapanca Gölü'ndeki tehlikeye dikkat çekmek için metreyle gölde ölçüm yapan DYP'nin Sapanca İl Genel Meclis üyesi Enver Kılıç gölün sahibinin olmadığını önüne gelenin buradan su aldığını öne sürdü. Kılıç, gölün korunması amacıyla yapılan çalışmaların sürekli kâğıt üzerinde kaldığını belirterek şöyle devam etti:“Sapanca gölü kuruyor. Bunu bilim adamları söylüyor. Bilinçsiz tüketim nedeniyle göldeki su seviyesi hızla düşüyor. Göl bazı noktalarda 10 metreye kadar çekildi. Su yüksekliği ise 1 metreye kadar düştü. Bunun nedeni Sapanca Gölü’nden bilinçsizce su alınması. Herkesin su alması nedeniyle göl kururken ekolojik denge de bozuluyor. Bunun için yapılması gereken Sapanca Gölü’nden su alıp satan Büyükşehir Belediyesi kuruluşların gölün kurtarılması için çalışma yapması. Şimdiden önlem alınmassa gölün o eski güzelliğini kartpostallarda görebileceğiz.”Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi (ADASU) Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. Rüstem Keleş de Adapazarı’nın içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nün kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Genel Müdür Rüstem Keleş, gölün kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu anlatırken, şöyle konuştu:“TEM, D-100 karayolu, demiryolu ve zirai ilaçlar gölü tehdit ediyor. Adapazarı’nın su ihtiyacı giderek artıyor. Buna karşılık gölde kontrol mekanizması yok. Gölün etrafı 46 kilometredir. Bunun sadece 13 kilometresi Kocaeli sınırlarında. İçme suyu havzalarıyla ilgili özel kanun yok. Bu da yetki karmaşasına neden oluyor. Yetki karmaşasının olması, gölün kontrolsüz kullanımına neden oluyor. Sakarya’nın başka bir kaynağı yok. Acilen bu konular üzerine gidilmeli,”Adasu olarak Sapanya Gölü'nü ‘içme suyu havzası’ ilan ettiklerini ve çevre planı yaptırıldığını belirten Keleş, gölün güney kollektörünün devreye alındığını söyledi. Kuzey bölümü için de proje hazırlandığını ve gölün takibi için denetim timi oluşturduklarını bildiren Keleş, digital takip sisteminin hazırlandığını kaydetti. Keleş, gölün tek sahibinin ADASU olabilmesi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü’ne (DSİ) başvuruda bulunduklarını anlattı. Sakarya ve bölgesinin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü dağ ve ormanlardan gelen 16 dere ile besleniyor.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim