• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Şangay'daki kapanma küresel tedarik zincirini etkileyebilir

Şangay'daki kapanma küresel tedarik zincirini etkileyebilir
Çin’in Şangay şehrinde tam kapanma sonrası Şanghay’daki limandan gelen görüntüler çarpıcı. Hammadde taşıyan gemilerin kuyrukları, Şanghay’ın COVID-19 ile mücadele için geçen ayın sonunda şehir çapında bir tam kapanma başlatmasının ardından arttı.

Çin’in en büyük şehirlerinden Şangay'da ‘sıfır koronavirüs vakası’ politikası büyük bir krize dönüştü. Dünya pandemi önlemlerine son vermişken 25 milyonluk şehir yaklaşık 1 aydır karantinada.

Ülke genelinde 23 bin 460 yeni vaka daha tespit edilmişti. Vakaların büyük çoğunluğu Şanghay’da kaydedilse de bu vakaların büyük kısmı süreci semptomsuz geçiriyor.

Buna rağmen Çin yönetimi kentte 28 Mart'tan bu yana sıkı yönetim ilan etmiş durumda. Neredeyse bir aydır gıdaya erişimin bile büyük bir sıkıntıya dönüştüğü kentte insanlar yemek ve suyu sipariş etmek, hükümetin sebze, et ve yumurta bırakmasını beklemek zorunda. Evlerine kapatılan halkın camlardan bağırarak isyan ettiği görüntüler dünyayı şaşkınlığa sürüklemişti.

KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİNİ ETKİLEYEBİLİR

Şangay, Çin'in finans başkenti olarak biliniyor. Dünyadaki birçok ülkeden daha büyük ekonomiye sahip olan Şangay, ülkenin ana nakliyat ve imalat merkezlerinden biri.

Bloomberg nakliye verilerine göre, Şanghay’da bekleyen 222 adet dökme yük gemisi bir önceki aya göre %15 daha yüksekti. Ningbo-Zhoushan’da geçen aya göre %1 artışla 134 adet taşıyıcı bulunurken daha kuzeyde Rizhao, Dongjiakou ve Qingdao birleşik limanları %33 artışla 121 adet gemiye ulaştı.

Şanghay’daki liman işçileri sıkıntısı, gemilerin yükleri boşaltması için gereken belgelerin teslimatını yavaşlatıyor. Bu arada, bakır ve demir cevheri gibi metalleri taşıyan gemiler, kamyonların limandan işleme tesislerine mal gönderememesi nedeniyle açıkta mahsur kaldılar.

YÜZLERCE GEMİ ŞANGAY LİMANI'NDA BEKLİYOR

Dünyanın en büyük konteyner limanına ev sahipliği yapan şehirdeki tam kapanmanın neden olacağı olumsuz ekonomik etkilerse kaygı uyandırıyor. Bu politikanın Çin'e ve genel olarak küresel tedarik zincirine ağır maliyetler getirebileceği ifade ediliyor.

Şanghay'daki limandan gelen görüntüler çarpıcı. Yüzlerce yük gemisinin Şanghay açıklarında demirlendiği görülüyor. Gemilerin bekleyişinin arz-talep dengesini bozacağı ve bunun güçlü enflasyonist baskıları daha da derinleştireceği ifade ediliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim