İngiltere, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde (IMO) sahte bayraklı gemileri ortadan kaldırmaya yönelik bir girişime öncülük ediyor.
IMO'nun hukuk komitesine 21 ülkenin de desteğiyle sunulan bir bildiride, İngiltere, sahte bayraklı gemi sayısının sadece 22 ay içinde iki katından fazla artarak 223 gemiye ulaştığını hesapladı. Tankerler ve genel kargo gemileri en büyük suçlular.
Gazete, "Bu, sahte gemi kayıtlarının ve gemilerin sahte kayıtlarının, deniz güvenliği, emniyeti, çevresel sonuçlar ve en önemlisi insan unsuru, özellikle de sahte kayıt yaptıran gemilerdeki denizciler açısından olumsuz etkileri olduğuna dair açık bir kanıttır" dedi.
Soruşturmada birçok bayrak devletinin yetersiz kaynaklara sahip olduğu belirtilirken, bazı devletlerin bayrak yönetimini dışarıdan yaptırma kararının da sahte bayraklı gemi sayısındaki artışın nedenlerinden biri olduğu görüldü.
İngiltere, bayrakların ve gelişmekte olan devletlerin kayıt kalitesini ve standartlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak ve böylece dolandırıcılığı önlemek için yönergelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yılki hukuk komitesi toplantısı öncesinde, IMO'daki sekreterya, sahte olduğunu düşündüğü iki nakliye sicili hakkında uyarıda bulundu. Guyana ve Eswatini adına yönetildiği iddia edilen bayraklar eleştiri konusu oldu.
DENİZ HABER AJANSI