• BIST 9889.76
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

‘Sahiplik Belgesi’ ile teknelere ‘Ruhsat’ çıkarılabilecek

‘Sahiplik Belgesi’ ile teknelere ‘Ruhsat’ çıkarılabilecek
Fırat Liman Başkanı Abdurrahman Türken, 2019 sonuna kadar ruhsatı olmayan tekne sahiplerinin muhtarlardan ya da meslek kuruluşlarından alacakları 'Sahiplik Belgesi' ile teknelerinin ruhsatlarını çıkarıp kayıtlarını yapabileceklerini söyledi.

Elazığ Fırat Liman Başkanı Abdurrahman Türken, sorumluluk alanında bulunan ve yaklaşık 350 ruhsatsız tekne sahibini ilgilendiren önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Türken, yıl sonuna kadar ruhsatı olmayan tekne sahiplerinin muhtarlardan ya da mesleki kuruluşlardan alacakları sahiplik belgesi ile teknelerine ruhsat çıkarabilecekleri müjdesini verdi.

Türkiye’de 71 liman başkanlığı  olduğunu ifade eden Türken, “Bunların hepsinin sıkıntısı ruhsatsız tekneler. Bizim liman başkanlığımızın da ilk sırasında gelen problem ruhsatsız teknelerdir. İç sularımızda Jandarma Bot Komutanlığı, denizlerde ise Sahil Güvenlik Komutanlığı tekne sahibi vatandaşlardan iki şey sorar. Bunlardan birincisi, kullandığın teknenin ruhsatı var mı, ikincisi; bu tekneyi kullanan kişinin belgesi var mı? Kullanan kişinin belgesi amatör denizci belgesi alınabiliyor fakat teknenin ruhsatının olmaması o tekneye el konmasını ceza yazmamızı gerektirir. İnsanlarda bu sıkıntıların karşısında bizim teknemizi kaydedin diye baskı yapıyorlar. Tekneleri kaydedebilmek için bizim de istediğimiz belgeler var. Birincisi teknenin faturası, ikincisi CE Belgesi, üçüncüsü motorun faturasıyla CE Belgesi, diğeri ise inşaat izin belgesi. Tekneyi üreten kişi üretim aşamasında o tekneyi sisteme girmek zorunda. Tekne bittikten sonra sistem ona inşa belgesi verir. Bütün bu belgeler eksiksiz bir şekilde bize ibraz edilmeli ki tekne sahiplerinin ruhsatlarını verelim” dedi.

Fırat Liman Başkanlığı’nın 2011 yılında kurulduğunu fakat aktif olarak 2015 yılı sonunda hizmete başladığını anımsatan Türken, “Yani 4 yıl öncesine kadar burada aktif halde bir liman başkanlığı yoktu. Dolayısıyla buradaki tekneler başıboştu. Şimdi liman başkanlığı kuruldu. Kontroller sıklaşınca insanlar teknemizi kaydedin diye geldi ama teknelerin faturası yok. Bizde doğal olarak bu belgeleri istemek zorundayız. Fatura olmayınca kaydedemiyoruz, tekne bu defa muallakta kalıyor” diye konuştu.

Ruhsatsız teknelerin ciddi bir sorun olduğunu defalarca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaki üstlerine anlattıklarını vurgulayan Türken, “En son bizim bakanlığımızda liman başkanlıklarını toplayarak toplantı yaptılar. Bize sorunlarınızı getirin dediler. Liman başkanları olarak yaptığımız sunumda birinci sırada ruhsatsız ve kayıtsız tekneler var. Allah razı olsun bakanlığımız bunu ciddiye almış. Şimdi özel tekneler için muhtarlık izniyle kayda izin verildi. Ticari tekneler için ise meslek kuruluşlarından bir belge ile kayda izin verdiler. Bu ticari tekne bir balıkçı teknesi ise ilgili mesleki kuruluştan  bir izin belgesi getirilebilir. Bir sahiplik belgesi getirildiği zaman kayıt yapılabilecek. Artık muhtardan ya da meslek kuruluşundan getirilen belge ile teknelerin kaydı yapılabilecek. Yıl sonuna kadar geçerli bu durumdan inşallah tekne sahiplerimiz yararlanır” açıklamasında bulundu. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim