Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin sahilleri, bu yıl da caretta carettaları ağırlıyor. Mersin'de 5 üreme alanı bulunan deniz kaplumbağaları, gecenin karanlığında sahile çıkarak yumurtalarını bırakıp yeniden denize dönüyor. Ancak bu yıl özellikle Davultepe Sahili'ndeki plastik atıklar ve çöpler kaplumbağaların yaşamını olumsuz etkiliyor.
Deniz kaplumbağalarının üremesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının üremek için çıkışlara başladığını söyledi.
Mersin’de deniz kaplumbağalarının 5 üreme merkezi bulunduğunu kaydeden Ergene, "Bunlardan biri de bulunduğumuz Davultepe Sahili. Davultepe’de çıkışlar devam ediyor" dedi.
Ergene, kumsalın çöp içerisinde olduğunu ve bu çöplerin özellikle yavru çıkışları için tehlikeli olduğunu söyledi. Ergene şöyle konuştu: "Bu alanda çok sayıda plastik atık, ağlar, iplikler ve çöp söz konusu. Bu plastik atıklar yavru çıkışları için çok büyük tehlike oluşturuyor. Sadece bunlarda değil kumsalın neredeyse tamamı çöp içerisinde ve yavruları bunlara kurban etme söz konusu. Girişten itibaren baktığımız araçlar kumların olduğu bölgeye kadar gidiyorlar ki bu kumların sıkışması anlamına geliyor. Dolayısıyla aracın çıkarken ve yuva yaparken problem yaşaması, yavrunun da çıkarken problem yaşaması anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
DENİZ HABER AJANSI