Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İle Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Mersin’de buzul döneminden kalıntılar taşıyan Gilindire Mağarası'na dalış yaptı.
Gilindire Mağarası'nda 'Paletsiz Kategori'de rekor denemesi gerçekleştiren milli sporcu Şahika Ercümen, bu alanda kadınlar paletsiz dünya rekoru olan 90 metre sınırını aşarak dünyada ilk kez bir mağarada, tek nefeste 100 metre su altından gitmeyi başardı.
Ercümen, rekor kırdıktan sonra asker selamı verdi.
GİLİNDİRE MAĞARASI HAKKINDA
Gilindire veya Aynalıgöl Mağarası, Mersin’e bağlı Aydıncık ilçesindedir. Toplam 555 metre uzunluğu, 46 metre derinliği olan mağara her türden damlataş oluşumları ile kaplıdır.
Bir hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumların, su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaşmıştır.
Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki Buzul Çağı'na ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu anlaşıldı.
Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin, Doğu Akdeniz’de bulunan tek kayıt noktasıdır. Adeta bir görsel şölen olarak tabir edilen mağara, binlerce yıl öncesi ile ilgiyi pek çok bilgiyi barındıran doğal bir laboratuvar gibidir.
DENİZ HABER AJANSI






































