• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Rusya’dan tahıl koridoru tehdidi: Anlaşmadan çekiliriz

Rusya’dan tahıl koridoru tehdidi: Anlaşmadan çekiliriz
Kremlin yönetimi 22 Temmuz’da İstanbul’da varılan tahıl koridoru anlaşmasını İran yapımı dronların cephede kullanılıp kullanılmadığına dair soruşturmayı engellemek için koz olarak kullanıyor.

Rusya’nın BM Temsilcisi, olası bir soruşturma durumunda anlaşmadan çekileceklerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yoğun çabalarıyla 22 Temmuz’da Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının 18 Kasım’da uzatılmasının görüşülmeye başlandığı sırada, Rusya’dan “anlaşmayı iptal etme tehdidi” geldi. Rusya, Ukrayna’da kullanılan kamikaze dronların incelemeye alınması durumunda tahıl koridoru anlaşmasından çekileceğini ilan etti.

Önceki gün BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Ukrayna konulu kapalı oturumunda, Ukrayna temsilcisi Sergey Kislitsa, “İran’ın Moskova’ya yüzlerce ‘Muhacır’ ve ‘Şehid-136’ kamikaze dronu vererek savaşta taraf olduğunu” söyledi. Bunun BMGK tarafından 2015’te İran hakkında kabul edilen 2231 sayılı kararı ihlal ettiğini belirten Kislitsa, “BM’nin kuracağı araştırma grubunu Ukrayna’ya gelerek dronların İran menşeili olduklarının tespit etmeye davet ediyoruz” dedi.

‘ANLAŞMADAN ÇEKİLİRİZ’

Ukrayna’nın bu çıkışına, Rusya’nın Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, “BM, Ukrayna’nın önerisini kabul eder ve Ukrayna’daki kamikaze dronları araştırmaya kalkışırsa Rusya’nın Tahıl Koridoru anlaşması görüşmelerinden çekileceği iyi bilinmeli. Anlaşması zaten şimdiye kadar sadece Ukrayna’nın tahıl ve gıda ürünlerinin dünya pazarlarına çıkışını sağladı. Rusya’nın tahıl ve gübresinin ise pazara çıkışı engellendi” yanıtını verdi. BM ise anlaşmanın yenilenmesi çağrısında bulundu. BM Ticaret ve Kalkınma Ajansı’ndan yapılan açıklamada “Anlaşmanın yenilenmesi, küresel çapta gıda fiyatları düşürmeye devam etmek ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliğini garanti etmek için hayati önemde” denildi.

ABD: İRANLILAR KIRIM’DA RUSYA’YA DESTEK VERİYOR

BEYAZ Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, İRAN askeri personelinin Rusya’ya “sahada” destek verdiğini söyledi. Kirby, “Tahran, Kırım’da teknik destek çalışanlarıyla sahada Rusya’ya yardım ettiğini biliyoruz. Ayrıca Ukrayna’da sivil altyapıyı vuran dronları sağlayarak savaşa direkt dahil oluyor” dedi.

İNGİLTERE: RUSLAR UÇAĞIMIZA FÜZE ATTI

İNGİLTERE Savunma Bakanı Ben Wallace, 29 Eylül’de Karadeniz’de Rusya ile aralarında hava dalaşı yaşandığını açıkladı. Wallace, “Üzerinde silah bulunmayan keşif (casus) uçağımız ‘RC-135W’ Karadeniz’de Rusya’nın gönderdiği iki SU-27 uçağı ile karşılaştı. Uçaklardan biri aniden füze ateşledi. Uçağımız ve mürettebat zarar görmedi. Rus uçağının kazara füze ateşlediği söylendi” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim