• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 17 °C

Rusya, Ukrayna liman kentlerini üçüncü gece vurdu

Rusya, Ukrayna liman kentlerini üçüncü gece vurdu
Rusya üçüncü gece üst üste Ukrayna'nın liman bölgelerini vurdu. Diğer yandan Rusya'nın Ukrayna limanlarına giden gemilere potansiyel askeri hedef muamelesi yapacağını açıklamasının ardından buğday fiyatları küresel piyasalarda hızla yükseldi.

Rusya, Ukrayna limanlarını üçüncü gecede üst üste bombaladı. Saldırılarda konutlar da vuruldu. Moskova yönetimi Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan ayrıldığını duyurmasından beri Ukrayna'nın en büyük iki liman kenti olan Odessa ve Mıkolayiv'e füze yağdırıyor. Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin gece boyunca 19 füze ve 19 insansız hava aracı fırlattığını, hava savunma unsurlarının beş füze ile 13 insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

İKİ KİŞİ ÖLDÜ, 27 KİŞİ YARALANDI

Perşembe günkü saldırıların şimdiye kadarkilerin en kötüsü olduğu görülürken, Odessa, Mıkolayiv ve Harkov'da saldırılar sonucu en az iki kişinin öldüğü, 27 kişinin yaralandığı açıklandı. Mıkolayiv Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Vitaliy Kim, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya’nın dün gece şehir merkezine saldırı düzenlediğini belirtti. Saldırının 3 katlı bir apartman ve çevresindeki altyapıya yapıldığına işaret eden Kim, saldırıda 19 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı. Odessa'da bir güvenlik görevlisinin saldırılarda öldüğü ayrıca kentte aralarında bir çocuğun da bulunduğu en az sekiz kişinin yaralandığı açıklandı. Reuters'ın haberine göre bölge yetkilileri, ayrıca kuzeydoğu bölgesi Harkov'daki Rus bombardımanında bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Bu hafta başında Moskova, salı günü Ukrayna'nın liman kentlerine yapılan saldırıların, Rus askeri malzemelerinin taşınmasında kullanılan Kırım Köprüsü'nde meydana gelen, iki kişinin ölümüne yol açan ve Ukrayna'nın arkasında olduğunu ima ettiği bombardımana misilleme olduğunu söylemişti.

icerikk.jpg

ABD: RUSYA, SİVİL GEMİLERE SALDIRABİLİR

Diğer yandan Rusya'nın dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından biri olan Ukrayna'ya yönelik ablukasını yeniden uygulamak için güç kullanmaya hazır olduğuna dair yeni sinyaller küresel fiyatların yükselmesine neden oldu.

Kiev, Rusya'nın katılımı olmadan ihracata devam etmeyi umuyor ve çarşamba günü NATO üyesi komşusu Romanya suları üzerinden alternatif bir rota oluşturduğunu söyledi. Ancak Moskova'nın pazartesi günü anlaşmadan çekilmesinden bu yana Ukrayna limanlarından hiçbir gemi denize açılmadı ve sigortacılar savaş bölgesindeki ticaret için poliçe düzenleyip düzenleyemeyecekleri konusunda şüpheye düştüler.

Rusya ordusu, perşembe sabahından itibaren Ukrayna sularına giden tüm gemileri potansiyel silah taşıyıcısı ve gemilerin bandırasında yer alan ülkeleri de Ukrayna savaşının tarafları olarak kabul edeceğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "20 Temmuz 2023 tarihinde Moskova saatiyle 00:00'dan itibaren Karadeniz'den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri kargo taşıyıcısı olarak kabul edilecektir" dendi.

Washington bunu Moskova'nın sivil gemilere saldırabileceğinin bir işareti olarak nitelendirdi ve Rusya'nın denize yeni mayınlar da bıraktığını öne sürdü. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, "Bunun Karadeniz'de sivil gemilere yönelik saldırıları meşrulaştırmak ve bu saldırılardan Ukrayna'yı sorumlu tutmak için koordineli bir çaba olduğuna inanıyoruz" dedi.

BUĞDAY FİYATLARI ÖNDEKİ GÜNE GÖRE YÜZDE 8,2 ARTTI

Gelişmeler sonrasında Avrupa borsalarında buğday fiyatları çarşamba günü bir önceki güne göre yüzde 8,2 artarak ton başına 253,75 euro'ya yükseldi. Mısır fiyatları da yüzde 5,4 arttı. ABD buğday vadeli işlemleri de Çarşamba günü yüzde 8,5 artarak Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başlamasından bu yana en yüksek günlük artışını gerçekleştirdi. (Artı Gerçek)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim