• BIST 10177.03
  • Altın 2431.231
  • Dolar 32.2121
  • Euro 34.7405
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

Rusya, Kuznetsov uçak gemisi için mürettebat bulmakta zorlanabilir

Rusya, Kuznetsov uçak gemisi için mürettebat bulmakta zorlanabilir
Şubat 2023’de kuru havuzdan ayrılan Amiral Kuznetsov uçak gemisi için Rus donanmasının mürettebat oluşturmakta zorlanacağı iddia edildi.

Rus İzvestiya gazetesinin yaptığı haberde Şubat 2023’de kuru havuzdan ayrılan Amiral Kuznetsov uçak gemisi için Rus donanmasının mürettebat oluşturmakta zorlanacağı iddia ediliyor. Rusya’nın elindeki tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov uçak gemisi 2017 yılında Suriye’deki bir görevin ardından onarım işlemleri için tersaneye çekilmişti. Ancak yaşanan kazalar ve programdaki aksamalar yüzünden geminin kuru havuzdan ayrılması 2023’ü buldu. Günümüzde operasyonel olamayan geminin 2024 yılında hizmete tekrardan girmesi bekleniyor.

Gemi tersaneye alındıktan sonra mürettebatı diğer gemilere dağıtılmıştı. İzvestiya’nın haberine göre yeni mürettebat 1.500 kişiden oluşacak. Sıfırdan oluşturulacak olan yeni mürettebat için alımlar başladı. Alımın ardından mürettebatın eğitimi gerçekleştirilecek. Rusya’nın aktif hizmette tuttuğu bu kadar büyük bir gemi uzun süredir yoktu.

Gemide önceden 1900 kişilik mürettebat bulunuyordu. Azalan mürettebat sayısının sebebi olarak da yeni otomatik sistem ve birimlerin kurulması gösterilmekte. 7 yıldır uçak gemisi işletmeyen Rus donanmasının elindeki tecrübeli denizcileri dağıtması ve onların yerine yeni denizcileri getirmesi geminin işletilmesi konusunda zorluk çıkaracağı tahmin ediliyor.

The War Zone’nun konuyla ilgili haberine göre ise Rusya, devam eden Ukrayna savaşında ciddi personel sıkıntısı çekmekte. Bu yüzden yeni mürettebatın oluşturulmasında ciddi sıkıntılar çekebilir. Rus Donanma tarihi uzmanı Matus Smutny’nin konu ile ilgili düşünceleri ise şu şekilde:

“Kuznetsov Rusya’nın en büyük yüzey gemisi olduğundan, 1.500 uygun denizci [bulunsa bile] eğitimleri ve [gemiye] alışmaları aylar alır . Eski ekip bile yeni kurulan ekipmanı düzgün bir şekilde nasıl çalıştıracağını öğrenmekte zorlanırdı. Uygun olmayan bir şekilde eğitilmiş ekip, iş yeri rehavetine yol açar ve bu da büyük bir kazaya yol açar.”

Kuznetsov Uçak Gemisinde kullanılan uçakların son durumu nedir?

Geminin ihtiyacı olan bir diğer unsur da gemide kullanılacak olan hava araçları. Gemide kullanılan uçaklar geminin tersaneye girmesinin ardından diğer birimlere konuşlandırıldı. Savunma sanayii araştırmacısı Guy Plopsky, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bahse konu uçakların son durumu hakkında şu bilgileri verdi:

“Rusya Savunma Bakanlığı’nın yeni klibinden görüntüler, sırasıyla 100. ve 279. Gemi Savaş Havacılık Alaylarına (KIAP) tahsis edilen MA VMF MiG-29KR ve Su-33’lerin, kısa süre önce başlayan havacılık ve hava savunma birliklerine yönelik bir Kuzey Filosu komuta-personel tatbikatına katıldığını gösteriyor. 

MiG-29KR/KUBR ve Su-33 avcı uçakları uçak gemisi operasyonları için tasarlanmış olsalar da, Rusya’nın tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov’un 2017’de revizyon/modernizasyonuna başlanmasından bu yana sadece karadan görev yapmaktadırlar.

Bundan önce, 2016’nın sonlarında ve 2017’nin başlarında Kuznetsov Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonunda yer aldı; ancak savaş uçakları çoğu olmasa da bazı sortileri uçak gemisinden değil karadan (Hmeymim hava üssünden) gerçekleştirdi. Ukrayna’daki savaşa gelince, herhangi bir MiG-29KR/KUBR ya da Su-33’ün katıldığına dair bir belirti bulunmamakta.”

Onarım ve İyileştirmeler

Amiral Kuznetsov, 2017 yılında Suriye’deki bir görevin ardından onarım işlemlerine alınmıştı. Uçak gemisi, Pantsir-M dahil olmak üzere yeni hava savunma sistemleri, iniş, gözlem ve kontrol sistemleri, yeni kazanlar, pompalar ve uçuş sistemleri ile donatılacaktı.

Onarımların başlangıcından bu yana, ölümlere neden olan iki istenmeyen durumla karşı karşıya kalındı. 30 Ekim 2018’de bir vinç uçak gemisinin güvertesine düşerek birinin ölümüne sebep oldu. 12 Aralık 2019’da ise gemide bir yangın çıktı. Yangında iki kişi hayatını kaybetti.

Uçak Gemisi Amiral Kuznetsov

Project 11435 ağır uçak taşıyan Amiral Kuznetsov, donanmanın savaş sürdürülebilirliğini sağlamak, düşman hedeflerine hava saldırıları düzenlemek ve birliklerin operasyonlarını desteklemek için filonun operasyon bölgelerinde denizde ve havada üstünlük elde etmesi için tasarlanmıştır.

1990 yılında hizmete giren gemi, 58.000 ton ve 304.5 metre uzunluğa sahiptir. Uçak gemisi 200.000 beygir gücünde tam hız kapasitesine sahiptir ve 30 knot’a kadar hızını yükseltebilmektedir. 24-26 adet savaş uçağı ve 12 adet helikopterden oluşan hava görev gücünün yanı sıra gemisavar ve hava savunma füze sistemleriyle donanmış durumdadır. Uçak gemisi, uçakların kalkış mesafesini yarıya indiren ski-jump rampası ve iki uçak asansörü ile donatılmıştır. Hava grubunun personeli 660 kişiden oluşurken, toplamda 1.900 kişilik mürettebata sahiptir. (Defenceturk)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim