• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 11 °C

Rusya Batı'yı uyarıyor

Rusya Batı'yı uyarıyor
Rusya, Ukrayna'daki savaşa misilleme olarak Rusya'nın petrol ve gaz ihracatının fiyatını sınırlamaya çalışma planlarının başarısız olacağı ve nihayetinde ABD ve Avrupa'da istikrarsızlığa yol açacağı konusunda uyardı.

Hem G7 hem de AB, Rus petrol ve gazına bir fiyat sınırı koymaya çalışırken, Ukrayna üzerindeki çatışma, Avrupa Birliği müşterilerini Rus enerjisi alımlarını azaltmaya sevk etti.

AB Çarşamba günü Rus gazı için bir fiyat tavanı açıklamasından hemen önce, Başkan Vladimir Putin bu tür sınırlamalar uygulanırsa arzı kesmekle tehdit ederek Batı'yı uyardı.

Yedi büyük sanayileşmiş ülke Grubu, ham petrol ve iki petrol ürünü için henüz belirlenmemiş bir fiyat üst sınırının üzerinde fiyatlandırılan petrol kargolarına sigorta, finansman ve komisyonculuğu engelleyecek bir petrol fiyat tavanı uygulamak istiyor.

Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Batı'nın bu tür adımların nihayetinde kendi ülkelerini nasıl etkileyeceğini anlamadığını ve bunun da sonunda yanlış olacağını söyledi. 

Zakharova, "Kolektif Batı anlamıyor: Rus enerji kaynakları için fiyatlara bir tavan getirilmesi, kendi ayaklarının altında kaygan bir zemine yol açacak" dedi.

Rusya'nın en üst düzey milletvekili Cuma günü yaptığı açıklamada, Batı'nın planlarının başarısız olacağını ve fiyatların yapay fiyat tavanının çok ötesine geçeceğini söyledi.

Rusya'nın alt meclis sözcüsü Vyacheslav Volodin, Telegram kanalında “G7 devlet yetkililerinin fiyat 'tavanı' dediği şey bir fiyat tabanı olacak” dedi. “ Küresel pazar yedi ülke ile sınırlı değil.”

Moskova'dan gelen açıklamalar, Putin'in Rusya'yı zincirlemeyi, hatta yok etmeyi amaçlayan ABD'nin hakim olduğu bir koalisyon olduğunu söylediği Batı ile çatışmanın derinliğini gösteriyor. 

AB, Rusya ile bir enerji savaşında olduğunu söylüyor.

AB enerji bakanları, vatandaşları yüksek enerji fiyatlarından korumanın ve elektrik şirketlerinin çökmesini önlemenin bir yolunu bulmak için Cuma günü bir araya geldi. 

Çek Sanayi Bakanı Jozef Sikela Brüksel'deki acil durum toplantısına gelirken, "Rusya ile bir enerji savaşındayız" dedi. 

whatsapp-image-2022-09-14-at-11.11.24-am.jpeg

Rus bayraklı petrol tankeri Lana, Türkiye'nin batısındaki Marmara Ereğlisi'ndeki bir limanda görüntülendi. Fotoğraf 16 Ocak 2022'de çekildi.

'ENERJİ SAVAŞI'

Batı'nın petrol ve gazdan altın, metal, kömür ve keresteye kadar dünyanın en büyük doğal kaynak üreticisini cezalandırma girişimleri, özellikle Çin, Hindistan ve diğer tüketiciler satın almaya devam etmekten mutlu olduklarında kolay bir iş değil.

Putin'in Rus petrol ve gaz akışını doğuya yönlendirme tehdidi, Sovyetlerin 1970'lerin başında Sibirya'dan batıya Avrupa'ya gaz boru hatları inşa etmesinden bu yana Rus enerji politikasındaki en büyük dönüş olacak.

Rusya, dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı olan Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı. Avrupa genellikle gazının yaklaşık %40'ını ve petrolünün %30'unu Rusya'dan ithal ediyor.

Savaş başladığından beri, Avrupa Birliği müşterileri Rus enerjisine olan bağımlılıklarını azaltma taahhüdünde bulunuyor.

Rus Gazprom, yıllardır Rus gazını Çin'e götürmek üzere Moğolistan'dan geçerek büyük bir yeni gaz boru hattının – Sibirya'nın Gücü 2'nin – olasılığını araştırıyor.

Gazprom, önerilen boru hattının yılda 50 milyar metreküp (bcm) doğal gaz taşıyabileceğini söylüyor - Rusya'yı Baltık Denizi altında Almanya'ya bağlayan şu anda kapalı olan Kuzey Akım 1'den biraz daha az.

Rusya'dan Çin'e uzanan mevcut Sibirya'nın Gücü boru hattı, yıllık 61 bcm kapasiteyle 2019'un sonunda hizmete girdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim