• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Rüşvet ve Komisyon iddiaları, ANKAŞ ve DEKAŞ'ta yönetimi değiştirdi

Rüşvet ve Komisyon iddiaları, ANKAŞ ve DEKAŞ'ta yönetimi değiştirdi
Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nin yayımlanmasıyla birlikte İzmit ve İskenderun Körfezi'nde görevlendirilen ANKAŞ ve yüzde 60 ortağı DEKAŞ'ta Yönetim Kurulu'nda değişikliğe gidildi.

31 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete'nin 4'üncü mükerrer sayısında yayınlanan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte, İzmit ve İskenderun Körfezi'nde görevlendirilen Anadolu Kılavuzluk A.Ş. ve bu şirketin yüzde 60 hissedarı Deniz Kılavuzluk A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda değişikliğe gidildi.

Yıllık, 70 milyon doların üstünde ciro yapan ve sektörde ASLAN PAY olarak nitelendirilen İzmit Körfezi ve İskenderun Körfezi'nde kılavuzluk hizmetlerini ihalesiz bir şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tarafından 20 YILLIĞINA Anadolu Kılavuzluk A.Ş.'ye verilen şirkette, Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Erol görevden ayrılırken, yerine Hasan Tayfun Kızılay, bir yıllığına getirildi.

Öte yandan kılavuz kaptanların ortak olduğu ve yine Aykut Erol'un Yönetim Kurulu Başkanlığını üslendiği Deniz Kılavuzluk A.Ş.'de de, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Tuncay Alkaya seçildi.

Diğer taraftan Aykut Erol'un yönetimde bulunan üç kişiyle birlikte imza yetkisinin devam ettiği belirtilirken, daha önce Aykut Erol'un Yönetiminde bulunan isimlerin, DEKAŞ ve ANKAŞ'ta görevlerine devam ettiği öğrenildi.

AYKUT EROL, RÜŞVET İDDİALARI ÜZERİNE Mİ GÖREVİ BIRAKTI?

Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye'nin en ballı kılavuzluk hizmetlerinin şirketine alınmöasını sağlayan DEKAŞ ve ANKAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Erol'un her iki şirketteki başkanlıkları bırakması kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

Deniz Haber Ajansı'nın ulaştığı bilgilere göre, 7 milyar dolara yakın yatırım yapan Ambarlı Liman İşletmecilerinin ortak kılavuzluk ve römorkör şirketi ARPAŞ'ın yönetiminden, yüzde 30 komisyon isteyen aracının Aykut Erol olduğu ve "Ambarlı Liman Bölgesi'nde kılavuzluk hizmetleri izni almak istiyorsanız, her sene gelirden yüzde 30 vereceksiniz" dediği, iddia edildi.

İzmit ve İskenderun Körfezi'nde kılavuzluk hizmeti veren ANKAŞ'ın ortağı ve eski Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Erol'un haksız ve hukuksuz olarak yüzde 30 komisyonu veya rüşveti, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri adına mı? Yoksa siyasi bir yapıya mı? istediği tam anlamıyla öğrenilemezken, imza yetkilisi olarak perde arkasından şirket ile bağının devam ettiği belirtildi.

Öte yandan DEKAŞ ortaklarından sızdırılan bilgiye göre, Deniz Haber Ajansı'nın FİKRİ TAKİP çerçevesinde yaptığı haberlerden rahatsız olan DEKAŞ'ın diğer ortaklarının Aykut Erol'un bir süre perde arkasında şirketteki görevinin devam etmesi gerektiğini, rüşvet iddialarıyla ilgili ilerde Cumhuriyet Savcıları tarafından yapılacak bir yolsuzluk veya rüşvet soruşturması halinde, şirketi zor durumda bırakmaması gerektiği, telkininde bulunulduğu öğrenildi.

erol_ankas_dekas.jpg

(ANKAŞ ve DEKAŞ'ın ortağı Aykut Erol)

DÜNYANIN EN GARİP ORTAKLIĞI: DEKAŞ-ANKAŞ

Kılavuz kaptanların ortak olduğu ve bünyesinde en çok kılavuz kaptanı barındıran Deniz Kılavuzluk A.Ş., Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 8 Şubat 2019 tarih ve 9763 Sayılı Nüshasında yayımlanan bilgilere göre, A Sınıfı yüzde 60 DEKAŞ, B Sınıfı yüzde 40 Hamdi Safi, Musa Şeneloğlu ve Selahattin Aydın'ın ortaklığıyla 5 milyon sermayeli Anadolu Kılavuzluk A.Ş. adıyla yeni bir şirket kurduğu ortaya çıkmıştı.

Şirketin ortakları arasında, DEKAŞ'ın dışında bulunan isimlerin ilişkileri dikkat çekerken, Hamdi Safi'nin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olduğu, Hamdi Safi'nin şirketi Safi Yapı Sistemleri A.Ş. Muhasebe Müdürü Musa Şeneloğlu ve Eski Beltur Genel Müdürü Selahattin Aydın yer alığı ortaya çıkmıştı.

3 milyon TL sermayeye denk gelen Şirketin A Grubu hissesi Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin üzerine olduğu belirtilirken, 2 milyon TL sermayeye denk gelen B Grubu hisselerden 1 milyon 20 bin TL Hamdi Safi, 580 bin TL Musa Şeneloğlu, 400 bin TL ise Selahattin Aydın üzerine kaydedildi.

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 8 Şubat 2019 tarih ve 9763 Sayılı Nüshasında yayınlanan Şirket Tüzüğünün 6 numaralı Sermaye başlıklı maddenin 4'ncü fıkrasında, Türk Ticaret Kanunu'nun 478'nci maddesi uyarınca, imtiyaz hakkı tanınan B Grubu hisse sahiplerinin şirket karının yüzde 75'ini, A Grubu hisse sahiplerinin ise karın yüzde 25'ini alacağı belirtildi.

Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin, yeni kurulan Anadolu Kılavuzluk A.Ş'de A Grubu Hisselerin yüzde 60'ına sahip olmasına rağmen, karın yüzde 25'ini alacağı belirtilirken, B Grubu Hisselerin yüzde 40'ına sahip olan Hamdi Safi, Selahattin Aydın ve Musa Şeneloğlu'nun ise karın yüzde 75'ini alması dikkat çekti.

safi_sirket_bbb-001.jpg

safi_sirket_kkk-001.jpg

Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı - ÖZEL HABER

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yamtar
28 Eylül 2019 Cumartesi 22:03
22:03
Aykut Erol;"Ambarlı Liman Bölgesi'nde kılavuzluk hizmetleri izni almak istiyorsanız, her sene gelirden yüzde 30 vereceksiniz"...kime demiş? Eğer dediği Arpaş ise (ki Arpaş’ın Ambarlı Limanı için kılavuzluk müracaatı yok) Bu rüşvet teklifini ifşa eden kişi veya kişiler niçin kabul etmemiş veyahut edememiş? Şu anda Ambarlı Kılavuzluk yetkisini hiçbir hukuki ve teknik dayanağı olmadan, usulsüz bir şekilde alan Marin Römorkör ve Kılavuzluk A.Ş’ ye aynı rüşvet yüzdesi ile mi bu yetki verilmiş? Görünen o ki bu filmin “Esas oğlanı” Aykut Erol... Lakin bu film burada bitmeyeceğe benziyor.
176.88.128.85
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim