• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Rusumat gemisi ilk kez görüntülenecek

Rusumat gemisi ilk kez görüntülenecek
Dünya denizcilik tarihinde batırıldıktan sonra çıkarılarak yeniden savaşan tek savaş gemisi olan bu yönü ile de harp ve denizcilik tarihine geçen Rusumat gemisinin batırılışından 90 yıl sonra ilk kez görüntüleneceği bildirildi.

Rusumat gemisi ilk kez görüntülenecek

Dünya denizcilik tarihinde batırıldıktan sonra çıkarılarak yeniden savaşan tek savaş gemisi olan bu yönü ile de harp ve denizcilik tarihine geçen Rusumat gemisinin batırılışından 90 yıl sonra ilk kez görüntüleneceği bildirildi.

İstiklal Harbi'nde Karadeniz'de görevlendirilen ve çok büyük boyutlarda olmayan Rusumat No 4 gemisi Doğu Cephesi'nde Ermenilerden kazanılan cephanenin Karadeniz üzerinden Batı Cephesi'ne taşınması dahil önemli bir görevde yer aldı. Rusumat 1921'in Ağustos ayında Batum'dan aldığı cephanelik ile yola çıktığında Yunan savaş gemileri de İngiliz gemileri ile birlikte Karadeniz'de bulunuyordu. Yunan savaş gemisi Dafni, Rusumat'ı izleyince bunun üzerine geminin Ordu'da önce yükü olan cephane karaya taşındı sonra da batırıldı. Dafni'nin ayrılmasından sonra gemi sudan çıkarıldı, fındık yağı ile yağlandıktan sonra cephanesini alarak görev devam etti. Bir süre sonra ise Rusumat, Giresun'un Eynesil açıklarında batırıldı.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Dizman, Ordu Belediyesi işbirliği ile Giresun'un Eynesil açıklarında bulunan geminin bir dalgıç yardımı ile ilk kez görüntüleneceğini belirterek, bu görüntüleri hazırlıkları devam eden Rusumat Belgeseli'nde kullanmayı arzuladıklarını bildirdi. Dizman, batığın yerinin büyük oranda bilindiğini, seyir defterinde enlem boylam derecelerinin kayıt edildiğini sözlerine ekledi. Batırıldıktan sonra çıkarılarak yeniden savaşa devam ettiği için 'ölüp dirilen gemi' olarak da adlandırılan Rusumat'ın mart-mayıs arası bu bahar 90 yıl sonra ilk kez görüntülenmesi gerçekleşecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
tunç aş
13 Kasım 2013 Çarşamba 20:25
rusumat 4
Rusumat vapuru harbiye nazirliginca bünyesine alınmış ve iki adet seri atışlı top eklenmiştir. batirildigi tarihe kadar bir savaş gemisi olarak kayıtlıydı.
94.123.51.157
Reşat Güzeltırpan
11 Aralık 2011 Pazar 12:36
Rüsumat 4 Gemisi
Evet Rüsumat 4 bir savaş gemisi değildi ancak 1.dünya savaşı sırasında satın alındığı İngiltere'deki diğer kardeşleri gibi kurtuluş savaşı sırasında Alemdar,Gazal Romörkörleri gibi Rüsumat 4 gemileride silahlandırılıp seferleri sırasında zaman, zaman çatışmalara girip Yunan gambotlarıyla savaşmışlardır.
88.244.140.169
kaptanıderya
21 Ocak 2011 Cuma 10:24
rüsumat gemisi
Rüsumat savaş gemisi değil silahsız bir yük gemisiydi dolayısıyla savaşmamış cephane naklinde kullanılmıştır
91.93.39.2
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim