• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Rus gazının Türkiye'den sonraki yeni güzergahı belli oldu

Rus gazının Türkiye'den sonraki yeni güzergahı belli oldu
Geçtiğimiz günlerde deniz inşaatı tamamlanan TürkAkım Projesi'nde Rus gazının Türkiye'den sonraki yeni güzergahı belirlendi. Gazprom, TürkAkım üzerinden Bulgaristan ve Sırbistan’a gaz sevkiyatlarına 2020, Macaristan’a 2021 yılında başlamayı planlıyor.

Doğalgaz ticaretinin merkezi olmak için tüm koşullara sahip olan Türkiye, transit petrol ve doğalgaz hattı projelerinde jeopolitik ve stratejik liderliğini daha da ileriye taşıyacak projeleri devreye soktu. TürkAkım projesi ile Rusya’dan Türkiye’ye boru hatlarının teknik inşaatı tamamlanmış oldu. Şimdi ise boru hatları Avrupa’ya yönelecek.

Rus Gazprom şirketi, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya topraklarından geçecek TürkAkım üzerinden yapılacak doğalgaz sevkiyatlarının güzergahını belirledi. Hatta bu ülkeler için yeni boru siparişi bile verdi.

RUS GAZININ YENİ GÜZARGAHI

Rus diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Gazprom, TürkAkım üzerinden Bulgaristan ve Sırbistan’a gaz sevkiyatlarına 2020, Macaristan’a 2021 yılında başlamayı düşünüyor. Böylece, 2022 yılında Ukrayna üzerinden gaz transferinden vazgeçilmiş olacak.

Bu güzergah, AB’nin ABD’nin baskısıyla 2014’te dondurduğu Güney Akım güzergahı. Şu anda projede bir açık bulmak çok zor. Gazprom, AB yasalarına tamamen uyuyor. Ancak siyasi saldırılar yine de olacağı düşünülüyor. Bu konuda Rusya ve Türkiye oldukça kararlı bir duruş sergiliyor.

Gazprom’un Gelecekteki kapasitelerinin rezervasyonu işlemi yani open season çerçevesinde Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya’nın doğal gaz ulaşım operatörlerinin Ekim-Kasım aylarında yayımladığı materyale göre TürkAkım’ının ikinci ayağı üzerinden Avrupa’ya bu ülkelerden geçecek olan güzergahı seçtiği anlaşılıyor.

UKRAYNA PROJEYİ FARK ETTİ

Habertürk’e bilgi veren Rus diplomatik kaynaklar, “Gazprom’un ‘open season’a katılması, şirketin AB’nin talepleri ve 3. enerji paketi normlarına tamamen uyduğu anlamına geliyor. Bu bağlamda Türk Akımı projesine devam edilmesi konusunda bir açık bulmak oldukça zor olur. Şirket, açık sezon bitene kadar projelere yoğun ilgi gösterilmesi istemiyor. Siyasi baskı muhtemelen olacaktır, özellikle de ABD tarafından. Gerçi boru hattının resmi açılışına bir yıl kala sessizliği koruma imkanı çoktan kaybedildi. Gerçekten de uzun süren sessizliğin ardından Ukrayna projeyi fark edip sert eleştirilerde bulundu” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim