• BIST 11007.37
  • Altın 5753.633
  • Dolar 42.5398
  • Euro 49.5396
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 5 °C
  • Çanakkale 9 °C

Rus casus gemisi suçüstü yakalandı!

Rus casus gemisi suçüstü yakalandı!
Rusya’ya ait “Yantar” adlı casus gemi, telekomünikasyon kablolarının bulunduğu bölgede tespit edilerek Hollanda donanması tarafından durduruldu.

Avrupa sularında güvenlik endişeleri artıyor. Rusya’ya ait “Yantar” isimli casus gemi, Kuzey Denizi’nde kritik telekomünikasyon kablolarının yakınında tespit edilerek Hollanda donanması tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Geminin son aylarda üç farklı Avrupa ülkesinin sularında görüldüğü bildirildi.

Hollanda Savunma Bakanlığı, Yantar’ın ülkenin münhasır ekonomik bölgesinde, iletişim ve enerji hatlarının geçtiği alanlara çok yakın bir noktada faaliyet gösterdiğini açıkladı. Bölgeye yönlendirilen HNLMS Snellius ve HNLMS Friesland savaş gemileri, gemiyi takip ederek bölgeden çıkarılmasını sağladı.

Bakanlık, yaptığı açıklamada, “Yantar, Kuzey Denizi’nin Hollanda kısmında, karasularının hemen dışında faaliyet gösteriyordu. İzleme ve takip sonrası gemi eskort altında bölgeden ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Rus donanmasına bağlı Derin Deniz Araştırmaları Genel Müdürlüğü (GUGI) tarafından işletilen Yantar, resmen bir araştırma gemisi olarak sınıflandırılıyor. Ancak Avrupa istihbarat birimleri, geminin denizaltı kablolarını ve diğer kritik altyapıyı haritalamakla görevli olduğunu düşünüyor.

Hollanda Savunma İstihbarat Servisi (MIVD) de daha önce bu tür gemilerin altyapıya zarar verme potansiyeline sahip olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Yantar, son aylarda İrlanda ve İngiltere açıklarında da tespit edilmiş, iki ülkeyi bağlayan denizaltı fiber hatlarının yakınında faaliyet göstermişti. İrlanda Savunma Kuvvetleri, gemiyi ulusal sulardan uzaklaştırmıştı.

NATO'DAN BALTIK DENİZİ HAMLESİ

Yetkililer, Yantar’ın teknik olarak Hollanda karasularının dışında bulunduğunu, ancak kritik altyapıya yakın hareket ettiği için sürekli izleneceğini belirtti. Bölgedeki deniz tabanının güvenliği amacıyla HNLMS Snellius tarafından hidrografik incelemeler yapıldığı ve telekomünikasyon hatlarının durumuyla ilgili rapor hazırlandığı bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Baltık Denizi altındaki telekomünikasyon kablolarını sabotaj ve diğer tehditlerden korumak amacıyla yeni bir misyon başlattıklarını duyurmuştu. Rutte, bu hamle ile bölgedeki NATO askeri varlığını güçlendirmeyi ve olası sabotaj eylemlerini önlemeyi hedeflediklerini açıkladı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim